
Επιστήμη και σύγχρονη τεχνολογία συνεργάζονται με τον ΓΟΕΒ για να επαρκέσει το νερό
Στην ορθή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων του ταμιευτήρα Πηνειού, πρωτίστως αλλά και του Αλφειού, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα ανεπάρκειας νερού, στοχεύει κυρίως το πρόγραμμα άρδευσης που μπήκε ήδη σε εφαρμογή στην Ηλεία από τον ΓΟΕΒ, με την έναρξη της νέας αρδευτικής περιόδου.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ κ. Τάκης Παρασκευόπουλος, με τη χρήση της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας θα γίνεται καθημερινός έλεγχος των αποθεμάτων νερού και για προληπτικούς λόγους έχει αποφασιστεί η εκ περιτροπής άρδευση, ανάλογα με τα δεδομένα που θα παρέχουν οι μετρήσεις. Αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος, θα γίνεται κυρίως με αξιολόγηση των μετρήσεων μετεωρολογικών σταθμών που ήδη έχουν εγκατασταθεί για τον σκοπό αυτό, καθώς επίσης και μέσα από δορυφορικά δεδομένα και τεχνολογικά μέσα που παρέχουν μετρήσεις υγρασίας των αρδεύσιμων εδαφών. Αν δηλαδή οι μετρήσεις αυτές δείχνουν ότι η υγρασία του εδάφους είναι επαρκής, θα περιορίζεται η παροχή νερού, πάντα στη λογική εξοικονόμησης των υδάτινων πόρων.
«Πιθανόν αυτή η διαδικασία να είναι κάπως αυστηρή και δύσκολη για τους καλλιεργητές, ιδίως στην αρχή της εφαρμογής της. Όμως θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι, ειδικά στην άρδευση, αν κάτι γίνει λάθος στην αρχή δεν μπορεί να διορθωθεί αργότερα και ο στόχος μας είναι να έχουμε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου και να ικανοποιήσουμε όλους τους καλλιεργητές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Το πρόγραμμα διαχείρισης του νερού άρδευσης υλοποιείται με τη συνεργασία του γεωπονικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και με την υποστήριξη του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Ανδρέα Φίλια.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.