BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ερημοποιείται σχεδόν η μισή Γη

AP Photo/Ivan Valencia, File

Οι ξηροθερμικές εκτάσεις αποτελούν, σύμφωνα με έρευνα, το 40% του συνόλου της γης, εξαιρουμένης της Ανταρκτικής τα τελευταία 30 χρόνια • Η Αφρική θα χάσει το 16% του ΑΕΠ της και η Ασία το 7% τα επόμενα χρόνια

Τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δείχνει η ερημοποίηση του μισού σχεδόν πλανήτη τα τελευταία 30 χρόνια. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, έκταση γης που είναι κατά το ένα τρίτο μεγαλύτερη από την Ινδία έχει ξεραθεί, με αποτέλεσμα η γεωργία σε αυτές τις περιοχές να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Οι ξηροθερμικές εκτάσεις αποτελούν πλέον το 40% του συνόλου της γης, εξαιρουμένης της Ανταρκτικής. Τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας γης υπέστησαν ξηρότερες συνθήκες τα τελευταία 30 χρόνια, με επιστήμονες στον ΟΗΕ να ανησυχούν πως οι συνθήκες αυτές θα μονιμοποιηθούν.

Η Αφρική έχασε περίπου το 12% του ΑΕΠ της λόγω της αυξανόμενης ξηρασίας μεταξύ 1990 και 2015, σύμφωνα με την έκθεση. Προβλέπονται ακόμη χειρότερες απώλειες: Η Αφρική θα χάσει περίπου το 16% του ΑΕΠ της και η Ασία σχεδόν το 7%, την επόμενη μισή δεκαετία, επειδή η καλλιέργεια θα καταστεί σχεδόν ακατόρθωτη στις εκτάσεις αυτές.

Ο Ibrahim Thiaw, γραμματέας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ερημοποίησης (UNCCD), δήλωσε: «Σε αντίθεση με τις προσωρινές περιόδους χαμηλών βροχοπτώσεων, η ξηρασία αντιπροσωπεύει μια μόνιμη, αδυσώπητη μεταμόρφωση.

«Όταν το κλίμα μιας περιοχής γίνεται ξηρότερο, χάνεται η δυνατότητα επιστροφής σε προηγούμενες συνθήκες. Τα ξηρότερα κλίματα που επηρεάζουν τεράστιες εκτάσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν θα γίνουν όπως ήταν, και αυτή η αλλαγή επαναπροσδιορίζει τη ζωή στη Γη».Ορισμένες καλλιέργειες θα κινδυνεύσουν ιδιαίτερα: η παραγωγή αραβοσίτου προβλέπεται να μειωθεί στο μισό στην Κένυα μέχρι το 2050, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις. Οι ξηροθερμικές περιοχές είναι περιοχές όπου το 90% των βροχοπτώσεων εξατμίζεται, αφήνοντας μόνο το 10% για τη βλάστηση. Τα δύο τρίτα της γης παγκοσμίως θα αποθηκεύουν λιγότερο νερό μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Τα προβλήματα του νερού παγκοσμίως οξύνονται με ταχείς ρυθμούς ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας αποτυχίας να αντιμετωπιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΗΕ, από το 2020, περίπου το 30% του πληθυσμού (2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι) ζει σε ξηρές περιοχές, από περίπου 22,5% το 1990.

Μέχρι το 2100, το ποσοστό αυτό προβλέπεται να διπλασιαστεί, αν δεν πάρουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι της Αφρικής ζουν ήδη σε ξηροθερμικές περιοχές.

Ο Barron Orr, επικεφαλής επιστήμονας του UNCCD, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, ένα επιστημονικό όργανο του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί μόνιμη ξηρασία σε μεγάλο μέρος του κόσμου, με δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις που επηρεάζουν την πρόσβαση στο νερό και θα μπορούσαν να ωθήσουν τους ανθρώπους και τη φύση ακόμη πιο κοντά σε καταστροφικά σημεία καμπής».

Η κατάρρευση του κλίματος είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη» με την παγκόσμια κρίση του νερού, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, με την υπερεκμετάλλευση του νερού, τη διάβρωση του εδάφους και την καταστροφή της φυσικής βλάστησης να αποτελούν επίσης παράγοντες.

Η Praveena Sridhar, επικεφαλής τεχνικός υπεύθυνος της ομάδας εκστρατείας Save Soil, δήλωσε: «Η ξήρανση των εδαφών έχει αιτία: την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Η εντατική γεωργία είναι ο κύριος παράγοντας υποβάθμισης της γης και του εδάφους, τροφοδοτώντας την απώλεια της βιοποικιλότητας, τη μείωση της δέσμευσης του άνθρακα και την επιδείνωση των πλημμυρών, των ξηρασιών και των πυρκαγιών – ζητήματα που αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο.»

Οι εμπειρογνώμονες κάλεσαν τις κυβερνήσεις να δράσουν. Ο Mark Maslin, καθηγητής στο University College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, προειδοποίησε: «Δεν είναι μόνο μια προειδοποίηση, αλλά μια έκκληση προς τους πολιτικούς ότι υπάρχουν λύσεις.

«Πρώτον: μπορούμε να περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, γεγονός που θα μειώσει την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια ξηρασία. Δεύτερον, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι η γη ξηραίνεται και να λάβουμε μέτρα για να επιβραδύνουμε το φαινόμενο.

«Έχουμε πλέον τόσες πολλές λύσεις: βιώσιμη γεωργία, διαχείριση υδάτων, αναδάσωση και αναδημιουργία, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Τελικά απαιτείται καλή διακυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης του πολύτιμου πλανήτη μας που δίνει ζωή».






Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.