Ακόμη και μετά τη δικαίωσή τους από τα δικαστήρια με βάση τον νόμο Κατσέλη, πολλοί υπερχρεωμένοι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανάγκη νέας προσφυγής στη Δικαιοσύνη, για να αντιμετωπίσουν μια διαδεδομένη πρακτική των τραπεζών, που καταλήγει να «φουσκώνει» πέρα από τα όρια της αντοχής του οφειλέτη τη μηνιαία δόση που είναι υποχρεωμένος να πληρώνει για να διατηρήσει την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό.
Οι τράπεζες εκμεταλλεύονται, όπως αναφέρουν νομικοί, την ασάφεια δικαστικών αποφάσεων, σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του τόκου στις περιπτώσεις όπου έχει γίνει ρύθμιση από το δικαστήριο με βάση τον νόμο Κατσέλη, ώστε ο οφειλέτης να πληρώνει δόσεις για μια μεγάλη χρονική περίοδο, προκειμένου να προστατεύσει την κατοικία του.
Οι διαφορές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού του τόκου: αν ο τόκος υπολογίζεται με την εφαρμογή ενός επιτοκίου που έχει ορίσει το δικαστήριο επί του συνολικού εκκρεμούς υπολοίπου της οφειλής, το ποσό της συνολικής μηνιαίας δόσης εκτοξεύεται στα ύψη, σε βαθμό που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί η ρύθμιση. Αντίθετα, το επιτόκιο υπολογίζεται επί της μηνιαίας δόσης, το συνολικό ποσό που καταβάλλεται μηνιαίως προσαυξάνεται σε πολύ μικρό βαθμό.
Αρκετοί δανειολήπτες, που μπορεί να μην αντιλαμβάνονται το λάθος, προσπαθούν να πληρώσουν τη «φουσκωμένη» δόση και περιέρχονται σε απόγνωση. Πολλοί προσφεύγουν σε δικηγόρους και μπαίνουν σε μία ακόμη διαδικασία, ύστερα από τα πολλά χρόνια που χρειάσθηκαν, κατά κανόνα, για να δικαιωθούν με βάση τον νόμο Κατσέλη. Όσοι ακολουθούν αυτόν τον δρόμο, ζητώντας από τα δικαστήρια την έκδοση διευκρινιστικής απόφασης επί της αρχικής, δικαιώνονται και μειώνουν τη δόση τους στο «σωστό» ύψος, αναφέρουν νομικοί.
Τα δικαστήρια δικαιώνουν τους οφειλέτες
Η έκδοση τέτοιων διευκρινιστικών αποφάσεων είναι συνεχής τους τελευταίους μήνες και όλες καταλήγουν στο ίδιο «δια ταύτα»: ότι ο τόκος πρέπει να υπολογίζεται επί τη μηνιαίας δόσης και όχι επί του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα σχετικά στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός του 2024 αναμενόταν να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Μεγάλος αριθμός δανειοληπτών από τους περίπου 47.000 που είχαν εκκρεμείς υποθέσεις έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από τους μισούς έχουν εξασφαλίσει προστασία με βάση τον νόμο Κατσέλη.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.