BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ηλεία: Διευρύνεται η έρευνα και μελέτη κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου - Θα συλλεχθούν δείγματα άγριων πτηνών, οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών


Δόθηκε η άδεια σε ερευνητική ομάδα για τα επόμενα τρία χρόνια
Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Μετά τα πολλαπλά, για πρώτη φορά, κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Ηλεία, ο νομός μπαίνει σε πιο εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης, έρευνας και επιτήρησης, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει ήδη την άδεια σε ερευνητική-επιστημονική ομάδα για εκτεταμένη δράση τα επόμενα τρία χρόνια.

Το πράσινο φως έδωσε το ΥΠΕΝ για την μελέτη της κυκλοφορίας του Ιού του Δυτικού Νείλου σε άγρια πτηνά, πλην των οικόσιτων πτηνών και κουνουπιών. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από τον ∆ρ. Σπυρίδωνα Μουρελάτο– Βιολόγο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, της «Οικοανάπτυξη ΑΕ» σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δρα. Xρυσόστομο Ι. Δόβα, Καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας), ενώ η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους: Βασίλειο Ανταλή (Βιολόγος, Σάντρα Gewehr (Βιολόγος), Αντώνη Πολίτη (Κτηνίατρος), Νικόλαο Γκαρλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής) και Έλενα Κορδαλή (Γεωπόνος ΤΕ Ζωικής Παραγωγής).

Το τωρινό ερευνητικό πρόγραμμα που ήδη εκτελείται ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και από τον Ιανουάριο του 2025 έως και τον Νοέμβριο του 2027 ξεκινά μια νέα, πιο εντατικοποιημένη ερευνητική δράση, καθώς ήδη η Ηλεία έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο σε κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, καθιστώντας πιο έντονο το ενδιαφέρον των ερευνητών για την παρακολούθηση του φαινομένου.

Σε δηλώσεις του στο ilialive.gr, o διευθυντής Ν. Ελλάδας της « Οικοανάπτυξη» και υπεύθυνος του έργου καταπολέμησης κουνουπιών για τη Δυτική Ελλάδα Νίκος Πέρρος, εξηγεί ότι η φετινή ιδιομορφία του καιρού συνέβαλλε στην έντονη εμφάνιση του ιού στην περιοχή της Ηλείας. «Είναι πολυπαραγοντικό θέμα, το πού θα «χτυπήσει» ο ιός. Είχαμε μια ιδιομορφία λόγω του καιρού. Φέτος, λόγω της ιδιομορφίας του καιρού, μετατοπίστηκε λίγο νοτιότερα. Στην Δυτική Ελλάδα κάθε χρόνο είχαμε 1-2 κρούσματα, φέτος για πρώτη φορά είχαμε 11 επιβεβαιωμένα, κάτι που από τα δείγματα που είχαμε το περιμέναμε. Ήταν μια χρονιά που είχαμε λιγότερα κουνούπια λόγω υψηλών θερμοκρασιών αλλά αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην περιοχή. Το φαινόμενο αυτή την εποχή είναι σε ύφεση. Το παρακολουθούμε, κάνουμε αναλύσεις κάθε βδομάδα και σε κουνούπια που συλλαμβάνουμε σε ένα ευρύτατο δίκτυο σύλληψης κουνουπιών που διαθέτουμε σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να δούμε την κυκλοφορία του ιού, καθώς και σε οικόσιτα πουλερικά και σε άγρια πτηνά».

Γιατί σε άγρια πτηνά

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα άγρια πτηνά είναι η δεξαμενή του Ιού του Δυτικού Νείλου, όπως εξηγεί ο κ. Πέρρος. Αυτό το είδος είναι που νοσεί και διατηρεί τον ιό ακόμη και τον χειμώνα. «Για το λόγο αυτό έχουμε διαφοροποιήσεις των περιοχών που εμφανίζεται πιο έντονα ο ιός, γιατί λόγω καιρού έχουμε άλλες μεταναστευτικές ροές των πτηνών, με άλλες διαδρομές που επιλέγουν ενδεχομένως… Τα άγρια πτηνά φέρνουν τον ιό στην περιοχή και τα κουνούπια τον μεταφέρουν στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος δεν τον μεταδίδει, είναι ο τελικός ξενιστής».

Τα είδη που θα μελετηθούν είναι τα εξής: Σπιτοσπουργίτης , Δεντροσπουργίτης, Χωραφοσπουργίτης, Καρακάξα, Κελαηδότσιχλα, Κουρούνα , Ψαρόνι , Κίσσα και Αγριοπερίστερο.

Τα άγρια πτηνά θα συλλαμβάνονται με τη χρήση ειδικών κλωβών και διχτυών σύλληψης σε περιοχές με ιστορικό εμφάνισης κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου και σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Για κάθε ένα άγριο πτηνό που θα συμμετέχει στη δειγματοληψία, θα συμπληρώνεται Αρχείο Δεδομένων στο οποίο ενδεικτικά θα αναφέρονται η εκτιμώμενη ηλικία, το φύλο, το είδος, η περιοχή σύλληψης κ.ά. για μεταγενέστερη επεξεργασία των δεδομένων. Μετά τη σύλληψη των αγρίων πτηνών, θα λαμβάνονται κατάλληλες ποσότητες βιολογικού υλικού και στη συνέχεια θα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα δείγματα θα αποθηκεύονται σε ψύξη μέχρι την αποστολή τους στο διαγνωστικό εργαστήριο του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα συνίστανται σε ορολογικό και μοριακό έλεγχο των αγρίων πτηνών για την ανίχνευση αντισωμάτων και γενετικού υλικού του ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) αντίστοιχα.






Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.