BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ιστορική αναδρομή στο θεσμό της Ιππικής Έκθεσης Ανδραβίδας

Στο κέντρο του κύκλου διακρίνονται, ο κτηνίατρος κ.Γκολέμης εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας, πρόεδρος της Ελλανοδίκου Επιτροπής

του Περικλή Καπετανόπουλου – Δημοσιογράφου-Ιστορικού

Σε όλη την Ελλάδα, τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, το Υπουργείο Γεωργίας και ο Στρατός οργάνωναν κατά τόπους εκθέσεις και ιππικούς αγώνες. Από την πληθώρα αυτή των διοργανώσεων, μόνο μια μακροημέρευσε και έφτασε ως τις μέρες μας. Πρόκειται για την Έκθεση της Ανδραβίδας, στην οποία διεξαγόταν παράλληλα μεγάλο παζάρι αγοραπωλησίας ζώων κάθε κατηγορίας.   Είναι η μοναδική Έκθεση που διατηρήθηκε έως σήμερα, από την πλειάδα των αντίστοιχων διοργανώσεων που υπήρχαν προπολεμικά στην ελληνική επαρχία, με την συνδρομή του υπουργείου Γεωργίας. Στην Έκθεση της Ανδραβίδας  κάποιες χρονιές, εκτός από τα άλογα, βραβεύονταν και άλλα παραγωγικά ζώα. Εκτός από την Ιππική Έκθεση, διεξαγόταν παράλληλα μεγάλο παζάρι αγοραπωλησίας ζώων κάθε κατηγορίας.

3Την παρουσία των αξιωματικών του Στρατού που αγόραζαν από την Ανδραβίδα άλογα, επιβεβαιώνει και το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας του έτους 1932

Επιτροπή αξιωματικών του Στρατού ερχόταν κάθε χρόνο στην Ανδραβίδα τις μέρες αυτές και αγόραζε άλογα, από δυο ως επτά ετών, για τις ανάγκες του ιππικού και γενικά του στρατεύματος.

Οι εκθέσεις αυτές είχαν διττό σκοπό: Την αναπαραγωγή ίππων έλξεως για τις βαριές αγροτικές δουλειές, καθώς και ίππων ελάσεως για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού. Για τον λόγο αυτό, στο Σταθμό Επιβητόρων που λειτουργούσε στην Ανδραβίδα, δίπλα στο περιβόλι του Σινάνου, υπήρχαν οι ανάλογοι επιβήτορες. Παρατηρείστε προσεχτικά στην φωτογραφία 1 τους ίππους που κάνουν κύκλο γύρω από την Επιτροπή και θα έχετε μια εικόνα, ποια ήταν τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του Ίππου της Φυλής Ανδραβίδας. Αυστηρός κριτής των συμμετεχόντων ίππων, ο διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας κ.Γκολέμης, που δεν του ξέφευγε κανένα ψεγάδι στην εμφάνιση του αλόγου και στον τρόπο που είχε γίνει η προετοιμασία του για την συμμετοχή στην Έκθεση.

Στην άκρη δεξιά, όρθιος με το άσπρο πουκάμισο και την ψάθα στο χέρι, κοιτάζει την φωτογραφική κάμερα, ο Στέφανος Λεμποτέσης, από τους ονομαστούς ιπποτρόφους της Ανδραβίδας. Πίσω από τον Στέφανο Λεμποτέση, είναι ο Νικόλας Σινάνος που φοράει την ψάθα, χαρακτηριστικό καλοκαιρινό σκιάδιο των παλιών Ανδραβιδαίων. Ο νεαρός με τα λευκά πίσω από το τραπέζι, που ακουμπά το χέρι του στον τηλεβόα είναι ο Νίκος Γκουντζουρής. Ο όρθιος με το καπέλο, άκρη αριστερά, είναι ο Νικολάκης Γκουτζουρής. Καθιστός με την γραβάτα, έχει αναγνωριστεί ο κ.Χαλιώτης, ο οποίος συμμετείχε στην Ελλανόδικο Επιτροπή της Έκθεσης.

Η Έκθεση γινόταν για πολλά χρόνια στο παλιό γήπεδο ποδοσφαίρου, εκεί που είναι σήμερα το Γυμνάσιο και το Λύκειο..

Μετά το τέλος των εργασιών της ημέρας, η Επιτροπή γευμάτιζε στο εστιατόριο “Κληματαριές” του Δημήτρη Π. Καπετανόπουλου, φιλοξενούμενη του Ομίλου Φιλίππων της εποχής. Τα τραπέζια στρώνονταν κάτω από τις δασύφυλλες μουριές και την μεγάλη περγουλιά.

Κύριο πιάτο τα πουλερικά, κάθε είδους, συνοδεία των τοπικών ζυμαρικών, με ανάλογα ορεκτικά και εκλεκτά τυριά της περιοχής. Εκεί, στο τραπέζι με τα εκλεκτά εδέσματα που μαγείρευε η κυρά-Μαρία, και το ωραίο βαρελίσιο κρασί του μπάρμπα- Νίκου, γινόταν ανασκόπηση των όσων είχαν προηγηθεί κατά την επιθεώρηση και βαθμολόγηση των ίππων. Η Επιτροπή δεν χαριζόταν σε κανέναν και ιδίως ο κος Γκολέμης,  σε όποιον τον πλησίαζε για να ζητήσει «χάρη». Ο τρόπος που διεξάγεται σήμερα η Ιππική Έκθεση δεν έχει καμία σχέση με τους αρχικούς σκοπούς της. Το άλογο έχει πάψει προ πολλού να είναι παραγωγικό ζώο και το ενδιαφέρον του Υπουργείου Γεωργίας έχει εκλείψει πολλές δεκαετίες πριν. Παρ’ όλα αυτά, η Ιππική Έκθεση  είναι ένας θεσμός συνδεδεμένος με την νεώτερη Ανδραβίδα και  έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής που θέλουν τα άλογα ζώα συντροφιάς και ψυχαγωγίας, να διαγωνίζονται σε καλλιστεία  αλόγων και ιππικά σώου. Από αυτό τον κανόνα δεν έχει ξεφύγει ούτε η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας










Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.