BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

΄΄Βράζει΄΄ η Ευρώπη με το μεταναστευτικό-Τι σχεδιάζει η Αθήνα

Σε μείζον θέμα (και) στο εγχώριο σκηνικό εξελίσσεται το Μεταναστευτικό μετά την απόφαση της Γερμανίας να επιβάλλει εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους από σήμερα και σε πρώτη φάση για έξι μήνες, προκαλώντας ευρωπαϊκές αντιδράσεις. Το Μαξίμου επιχειρεί να «διαβάσει» τις εξελίξεις ψύχραιμα, αλλά κινητοποιείται εντός και εκτός συνόρων, με στόχο να μην ανάψει σε αυτό το πεδίο μια ανεξέλεγκτη «φωτιά» με την απειλή να «κάψει» τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Πρόκειται άλλωστε για ένα ευαίσθητο «κεφάλαιο», που παραδοσιακά χτυπά στο εσωτερικό τα αντανακλαστικά του δεξιότερου, συντηρητικού ακροατήριου, εντείνοντας τις πιέσεις εκ δεξιών. Και η παράνομη μετανάστευση είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αιτία για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. «Έχουμε καταφέρει σαν χώρα να το έχουμε ρίξει πολύ χαμηλά. Εννοείται πως θέλει καθημερινή, σωστή διαχείριση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (ΑΝΤ1) και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι «ο σάκος του μποξ» ή να είναι η χώρα η οποία θα λύσει για τους άλλους το πρόβλημα. Δεν πρόκειται εμείς να γυρίσουμε αντίστροφα την εικόνα. Θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και να απαιτούμε να κατανέμονται δίκαια τα βάρη».

Η Αθήνα, όπως προκύπτει από τις μέχρις στιγμής κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα επιμείνει στην απαρέγκλιτη τήρηση του κεκτημένου της ζώνης Σέγκεν καθώς και στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – δηλαδή στον επιμερισμό των βαρών για όλες τις χώρες και όχι μόνο για τις πύλες εισόδου.

Συζητήσεις κορυφής

Η ελληνική πλευρά αναμένει και την επίσημη συγκρότηση της ευρωπαϊκής επιτροπής (τον διορισμό των νέων επιτρόπων δηλαδή) και προφανώς δεν επιθυμεί μια ευθεία σύγκρουση με το Βερολίνο. Ωστόσο ανησυχεί για τυχόν… «μιμητισμό» από άλλες χώρες, εξ ου και προσώρας ο Μητσοτάκης προτάσσει τις ελληνικές θέσεις σε συζητήσεις κορυφής. Το έκανε με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ στη Βιέννη και με τον επικεφαλής της κεντροδεξιάς στην Ισπανία Αλμπέρτο Φεϊχό στο Μαξίμου, ενώ έχει συνομιλήσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Μητσοτάκης θα βρεθεί με την ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι με την ευκαιρία της κοινής βράβευσής τους σε δείπνο που παραθέτει το Atlantic Council στη Νέα Υόρκη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πάντως ότι ευθέως θα τεθεί το θέμα σε περίπου έναν μήνα, τον Οκτώβριο.

Αρχικά στις 11 Oκτωβρίου αναμένεται στην Πάφο συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών της MED9 ενώ στις 14 Οκτωβρίου ο Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο για τη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια. Και στη συνέχεια, στις 17-18 Οκτωβρίου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το πρώτο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο του νέου ευρωπαϊκού κύκλου, όπου θα βρεθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Στα σκαριά είναι επιπλέον το ραντεβού του Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα σε ημερομηνία (αναμένεται μεταξύ 22-25 Σεπτεμβρίου) ωστόσο θεωρείται βέβαιη η επισκόπηση της κατάστασης στο Μεταναστευτικό.

Η Αθήνα θέλει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα και συνεργασία στον έλεγχο των ροών. Όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός πορτ παρόλ, η Ελλάδα με τον διάλογο με την Τουρκία «έχει καταφέρει και έχει εκμηδενίσει, και με την πολιτική την εσωτερική που ακολουθεί, τις ροές από τον Έβρο και από τα θαλάσσια σύνορα».

Υπ’ ατμόν οι υπουργοί

Οι συναρμόδιοι υπουργοί στο μεταξύ βρίσκονται ήδη σε συντονισμό με το Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη είναι στη Γερμανία ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ θα έρθει αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις στην αυριανή συνάντηση με τους ομολόγους της από Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία, καθώς και κυβερνητικούς εκπροσώπους των υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Μπερντ Κρόσερ.

Επιπλέον η Αθήνα επαναφέρει τη συζήτηση – αίτημά της για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως προς την ολοκλήρωση του φράχτη του Έβρου. Εκεί βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την ενίσχυση του κεντρικού μηνύματος ότι το έργο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα.  «Η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας. Ο Έβρος είναι θωρακισμένος, το εννοώ, το εννοούμε και το υπηρετούμε» ήταν το μήνυμα του υπουργού με το βλέμμα στο εσωτερικό ακροατήριο.








Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.