BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ηλεία: Γεωτρήσεις σε όλους τους Δήμους για να προλάβουν τη λειψυδρία


«Τρέχουν» για το καλοκαίρι

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Με νέες γεωτρήσεις, επιδιορθώσεις υφισταμένων, επισκευές σε αντλιοστάσια θα προσπαθήσουν οι Δήμοι της Ηλείας να προλάβουν για το επόμενο καλοκαίρι τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που χτύπησε και την Ελλάδα αλλά και το νομό το προηγούμενο διάστημα, ωθεί τους Δήμους στο να δράσουν εγκαίρως καθώς οι δείκτες των αποθεμάτων νερού μειώνονται και η κατάσταση, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες φαίνεται πως θα παγιωθεί.

Ήδη το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν αρκετά δύσκολο ως προς την άρδευση αλλά και την υδροδότηση των κατοίκων. Οι καιρικές συνθήκες του περσινού χειμώνα δεν βοήθησαν καθόλου στην αύξηση των αποθεμάτων νερού ενώ η ανησυχία για το πόσο θα βρέξει το επόμενο διάστημα αλλά κυρίως αν θα χιονίσει τους χειμερινούς μήνες είναι έκδηλη. Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, όλοι οι δήμοι της Ηλείας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Υπ. Εσωτερικών για υποβολή προτάσεων και μελετών ώστε να χρηματοδοτηθούν έως 150.000 ευρώ για έργα βελτιώσεων παροχής πόσιμου νερού και διαχείρισης υδάτων. Οι διαδικασίες «τρέχουν» με γρήγορους ρυθμούς καθώς η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι προτάσεις από τη ΔΕΥΑ Πύργου

Μελέτες για δύο γεωτρήσεις, στην Δ.Ε. Ωλένης και Δ.Ε. Ιάρδανου ετοιμάζεται να καταθέσει εντός των ημερών η ΔΕΥΑ Πύργου, με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου να αναφέρει ότι η υπερκατανάλωση του νερού το προηγούμενο καλοκαίρι χτύπησε «κόκκινο».

Προλαμβάνοντας τις εξελίξεις, η ΔΕΥΑ Πύργου, λειτούργησε φέτος και πάλι τις γεωτρήσεις που υπήρχαν σε κοινότητες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υδροδότησης. «Ξαναλειτουργήσαμε γεωτρήσεις που υπήρχαν σε κάποιες κοινότητες και φυσικά το νερό πριν δοθεί προς κατανάλωση ελέγχθηκε από πιστοποιημένο εργαστήριο, όπου μας δόθηκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα ελέγχου και καταλληλότητας» δηλώνει στο ilialive.gr η κ. Τζανέτου. «Η απόφασή μας για να αντιμετωπιστεί η υδροδότηση σε συγκεκριμένες δημοτικές κοινότητες, φαίνεται εκ των πραγμάτων, ότι ήταν απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς το Υπουργείο τώρα μας καλεί να καταθέσουμε προτάσεις και μελέτες για να χρηματοδοτήσει νέες γεωτρήσεις» σημειώνει η κ. Τζανέτου.

Γεωτρήσεις σε τέσσερα σημεία στην Κρέστενα

Με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων καταθέτει πρόταση χρηματοδότησης ύψους 142.350 ευρώ, στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ανόρυξη τεσσάρων γεωτρήσεων και συγκεκριμένα στις κοινότητες: Δαφνούλα στην θέση « Κάκας ή Γέφυρα », Καλλίκωμο στην θέση « Χιώνη Γαλάρι – Ο.Τ. 56 », Μακρίσια στη θέση « Αγία Τριάδα» και Σαμικό στη θέση « Δημοτικό Σχολείο ».

Νέες γεωτρήσεις και στις τρεις Δ.Ε. στον Πηνειό

«Τρέχουμε για να προλάβουμε τις εξελίξεις» δηλώνει στο ilialive.gr ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός με την κατάθεση μελετών για γεωτρήσεις και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες.
Συγκεκριμένα προτάσεις έχουν υποβληθεί για την Δ.Ε. Βαρθολομιού με ποσό εργασιών να ανέρχεται στις 60.000 ευρώ, όσο και στη Δ.Ε. Γαστούνης, ενώ στη Δ.Ε. Τραγανού το ποσό είναι 30.000 ευρώ.
«Η λειψυδρία είναι ένα φαινόμενο το οποίο απειλεί τους πάντες. Τρέχουμε ταχύτατα τις διαδικασίες καθώς στόχος μας είναι να προλάβουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο και τα προβλήματα της επόμενης περιόδου και ειδικά του καλοκαιριού» καταλήγει ο κ. Καστρινός.

Ενέργειες σε Αρχαία Ολυμπία , Ήλιδα, Ανδραβίδα-Κυλλήνη και Ζαχάρω

Λύση στη λειψυδρία επιδιώκει ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας με την ανόρυξη και κατασκευή γεώτρησης εντός της Δ.Κ. Κούμανι. Η υφιστάμενη γεώτρηση έχει κατασκευαστεί περίπου στο 1998 και σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία κοντεύει να παρέλθει το προσδόκιμο απόδοσής της, με την ανόρυξη νέας να κρίνεται επιτακτική.

Θέμα χρόνου είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών δελτίων και κατάθεση της μελέτης από τον Δήμο Ήλιδας για δύο γεωτρήσεις στη Δ.Ε. Αμαλιάδας. Όπως δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών, Πολιτικής Προστασίας και Υδάτινων Πόρων Κώστας Τσεριώνης «ήδη το περασμένο καλοκαίρι επιδιορθώσαμε υφιστάμενες γεωτρήσεις σε 15 περίπου κοινότητες ενώ με την συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργείου θα δημιουργήσουμε δύο ακόμη για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα λειψυδρίας».

Με πέντε γεωτρήσεις ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης προσπαθεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη υδροδότηση των κοινοτήτων. Ανάμεσα στα σημεία που θα γίνουν οι νέες ανορύξεις είναι οι δ.κ. Μέλισσα, Μανωλάδας και Βάρδας. Επιπλέον θα επιδιορθωθούν δύο υφιστάμενες γεωτρήσεις, η μια εκ των οποίων στην δ.κ. Κάτω Παναγιά και θα επισκευαστούν τα αντλιοστάσια στην Ανδραβίδα και τα Λεχαινά

Τέλος, στη Ζαχάρω κατατέθηκε πρόταση για ανόρυξη τριών νέων γεωτρήσεων και αναβάθμιση σε μία υφισταμένη, σε κοινότητες που αντιμετωπίζουν θέματα λειψυδρίας.







Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.