BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Η καλοκαιρινή μας ψευδαίσθηση




Καθώς το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, οι ειδυλλιακές εικόνες από παραλίες, ηλιοβασιλέματα και ξέφρενα πάρτι πλημμυρίζουν τα κοινωνικά δίκτυα. Αν κρίνουμε από τις αναρτήσεις, μοιάζει λες και όλοι πέρασαν τις πιο ονειρεμένες διακοπές της ζωής τους. Αλλά πόσο αληθινές είναι αυτές οι εικόνες; Τι αποκαλύπτουν για τη σχέση μας με τα social media και τον τρόπο που βιώνουμε τη ζωή;

Είναι γεγονός πως η υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Από το πώς απολαμβάνουμε ένα γεύμα, μέχρι το πώς ζούμε τις διακοπές μας, κάθε στιγμή φαίνεται να υπάρχει μόνο για να καταγραφεί και να αναρτηθεί. Κάπως έτσι προκύπτει το σύνδρομο του “αν δεν το έχεις αναρτήσει, δεν το έχεις ζήσει”.

Το καλοκαίρι των social media έχει δημιουργήσει μια παράλληλη πραγματικότητα όπου όλα δείχνουν τέλεια και ειδυλλιακά. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο παρουσιάζουν μια ιδανική εκδοχή του μικρόκοσμού μας, απαλλαγμένη από δυσάρεστες καταστάσεις, απογοητεύσεις ή την απλή καθημερινή ρουτίνα μας. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μπροστά στον καθρέφτη μας, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως συχνά η πραγματικότητα απέχει πολύ από την εικόνα που προβάλλουμε στα social media. Τα φίλτρα και οι προσεκτικά επιλεγμένες γωνίες της κάμερας μπορούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση μιας τέλειας ζωής, αλλά συχνά κρύβουν την αλήθεια. Οι χαμένες στιγμές αυθεντικότητας, οι προσωπικές απογοητεύσεις, οι μοναχικές στιγμές – όλα αυτά μένουν έξω από το κάδρο. 

Μήπως τελικά το κυνήγι για την τέλεια ανάρτηση μας κάνει να ξεχνάμε την ουσία των διακοπών; Τη χαλάρωση, την απόδραση από την καθημερινότητα, την πραγματική σύνδεση με τους γύρω μας και την εσωτερική μας ηρεμία.

Όσο πιο πολύ επικεντρωνόμαστε στην εικόνα που παρουσιάζουμε, τόσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από την πραγματική εμπειρία. Αντί να ζούμε το παρόν, ανησυχούμε για το πώς θα το παρουσιάσουμε. Προφανώς το θέμα δεν είναι ηθικό, η ψυχολογική επίδραση της τάσης αυτής όμως, είναι το ζήτημα που ανησυχεί περισσότερο.

Σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα, η συνεχής σύγκριση και η προσπάθεια να φτάσουμε την τελειότητα που βλέπουμε στις αναρτήσεις ασκεί αφόρητη πίεση και συχνά προκαλέι αισθήματα ανεπάρκειας, άγχος και απογοήτευση. Η υπερβολική έκθεση στην “τελειότητα” των άλλων μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι οι δικές μας εμπειρίες είναι λιγότερο πολύτιμες ή ανεπαρκείς.

Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τα social media και να επαναπροσδιορίσουμε το τι σημαίνει να ζούμε πραγματικά; Οι πιο αξέχαστες στιγμές δεν χρειάζονται απαραίτητα δημοσιότητα για να έχουν αξία. Αντί να κυνηγάμε την τέλεια ανάρτηση, ας προσπαθήσουμε να ζούμε την κάθε στιγμή με αυθεντικότητα και πλήρη συνείδηση. Η ζωή είναι πολύ περισσότερη από τις εικόνες που προβάλλουμε στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι οι μικρές, απλές στιγμές που δεν καταγράφονται αλλά αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στην καρδιά μας.









NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.