Μέτρα για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα και την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση του επιδόματος τέκνων και κυρίως την εξομοίωση των τρίτεκνων με τις πολύτεκνες οικογένειες.
Ουσιαστικά, Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό, ως προς το ζήτημα αυτό, προωθεί μια νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα αλλάξει ο ορισμός της πολυτεκνίας, που πλέον θα περιλαμβάνει και τις οικογένειες με τρία παιδιά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, υπολογίζεται ότι σχεδόν 200.000 οικογένειες πανελλαδικά θα αποκτήσουν «προνόμια» αντίστοιχα των πολύτεκνων.
Τα «προνόμια» που θα απολαμβάνουν οι τρίτεκνες οικογένειες, εφόσον υιοθετηθούν οι αλλαγές, αφορούν την αυξημένη μοριοδότηση σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο, το μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες, μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά, την απαλλαγή από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα 6θέσια ΙΧ, τις άδειες ταξί, εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη, την οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση 3ου και 4ου παιδιού κ.α.
Για μια διεκδίκηση ετών που είναι ένα βήμα πριν γίνει πραγματικότητα έκανε λόγο σχολιάζοντας στην εφ. «Πατρίς» τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις Λεωνίδας Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Νομού Ηλείας «Ο Άγιος Στυλιανός». Όπως δήλωσε «είναι ένα μέτρο που διεκδικούσαμε χρόνια και η ύπαρξη των συλλόγων μας έγινε με γνώμονα μόνο και μόνο να εξομοιωθούμε με τις πολύτεκνες οικογένειες, γιατί θεωρούμε ότι η τρίτεκνη οικογένεια είναι ένα σταθεροποιητικός παράγοντας στη λύση του δημογραφικού προβλήματος. Έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι γεννώντας οι νέες οικογένειες τρία παιδιά, σε συνάρτηση με τους θανάτους, το ισοζύγιο κλείνει υπέρ των γεννήσεων. Δηλαδή, 2,5 παιδιά να γεννάει η κάθε οικογένεια θα έχουμε λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, το δημογραφικό, γιατί σε λίγα χρόνια με τη μείωση του πληθυσμού, θα πληγεί και ο εργασιακός και ο ασφαλιστικός τομέας. Δε θέλουμε πουθενά ερωτηματικά. Θέλουμε πλήρη εξομοίωση με τους πολύτεκνους».
«Επίδομα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών»
Θετικά σχολίασε τα μέτρα αυτά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Πύργου και Περιχώρων Νίκος Κρουστάλης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι γίνεται για την Ελλάδα είναι καλό. Ωστόσο, ο κ. Κρουστάλης πρόσθεσε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει αφήσει τους πολύτεκνους στο έλεος του θεού. Πολλές οικογένειες έχουν χάσει το επίδομα λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων, κάτι που πρέπει να αλλάξει. Σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες χώρες τα επιδόματα πρέπει να δίνονται με βάση τον αριθμό των παιδιών. Δε γίνεται μια οικογένεια με δεκατέσσερα παιδιά, να έχει τις ίδιες απολαβές με μια οικογένεια που έχει τρία. Η υπόσχεση ήταν ότι η κυβέρνηση θα ‘’σκύψει’’ επάνω στο πρόβλημα των πολύτεκνων οικογενειών και θα τις βοηθήσει, κάτι το οποίο δεν ισχύει».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.