BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα στην Ηλεία μέχρι και 30 Αυγούστου


Πανώλη των αιγοπροβάτων

Ένα νέο κρούσμα στη Γαστούνη και ένα στο Δοκίμιο Αιτωλοακαρνανίας

Από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της κλινικής εξέτασης και πραγματοποίησης δειγματοληψιών σε εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων που βρίσκονται στις πέντε ζώνες προστασίας και επιτήρησης για την πανώλη των αιγοπροβάτων στην Δυτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη φάση της μαζικής κλινικής εξέτασης ελέγχθηκαν περίπου 1.700 εκμεταλλεύσεις και 260.000 ζώα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Αιτωλoακαρνανίας και 685 εκμεταλλεύσεις και 100.000 ζώα στις ζώνες της Ηλείας, ενώ πραγματοποιήθηκε εκ νέου και στοχευμένος επανέλεγχος σε 400 εκτροφές και 60.000 ζώα στις ζώνες προστασίας.  Από τους επανελέγχους προέκυψαν δύο νέα κρούσματα σε μικρές εκτροφές αιγών στην περιοχή της Γαστούνης και του Δοκιμίου, σε πολύ μικρή απόσταση από τα πρωτογενή κρούσματα. Τα ζώα και των δύο εκτροφών (συνολικά 14 αίγες) θανατώθηκαν και διαχειρίστηκαν σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνεχίζουν τις επιτόπιες επισκέψεις για κλινική εξέταση και δειγματοληψίες σε εκτροφές αιγοπροβάτων βάση των επιδημιολογικών δεδομένων.   

Τι ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε  η Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από εκτίμηση των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν στην ζωονόσο της πανώλης των αιγοπροβάτων, μέχρι και τις 30 Αυγούστου συνεχίζονται να απαγορεύονται οι μετακινήσεις για σφαγή στην Ηλεία.

Στις 30 Αυγούστου θα γίνει επεναξιολόγηση της κατάστασης από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

        Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα:

  •  Απαγορεύονται από 23/08 έως 30/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους,  καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας.
  • Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκοτόπους, σε κάθε νησί της χώρας, εκτός της Κρήτης, αποκλειστικά και μόνο, εντός αυτού.
  • Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων, απαγορεύεται από, προς και εντός των ΠΕ  Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
  • Στις υπόλοιπες ΠΕ της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή, γίνεται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, τόσο για τα μεταφορικά μέσα, όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται  σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο.

Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Οι μεταβολές σε σχέση με τον προηγούμενη εβδομάδα

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ελήφθη απόφαση μερικής απαγόρευσης μετακινήσεων. Με τη σημερινή απόφαση:

  • Επιτρέπεται σε όλη την Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις,  η μετακίνηση ζώντων ζώων προς σφαγή, πλην των ΠΕ που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα και της ΠΕ Μαγνησίας (κατόπιν επικοινωνίας με τις αρμόδιες τοπικές αρχές).
  • Από σήμερα, 23 Αυγούστου, επιτρέπονται όλες οι μετακινήσεις ζώντων ζώων σε όλα τα νησιά της χώρας, υπό προϋποθέσεις, πλην της Κρήτης,
  • Αίρεται η απαγόρευση διενέργειας ελέγχων για τη βιολογική κτηνοτροφία σε όλη τη χώρα, πλην των ΠΕ όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.







Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.