Εκτοπίζει την ισπανική σοδειά η ελληνική φράουλα
-Στην Ηλεία η “μερίδα του λέοντος” που συγκεντρώνει το 65% της παραγωγής ελληνικής φράουλας
Πλώρη για τα 150 εκατ. ευρώ σε αξία εξαγωγών βάζει φέτος η ελληνική φράουλα, έχοντας σύµµαχο τη φήµη που έχει χτίσει την τελευταία τριετία το ελληνικό προϊόν στις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Βεβαίως τη μερίδα του λέοντος για την ελληνική φράουλα διεκδικεί η Ηλεία από τα φραουλοχώραφα κυρίως της ευρύτερης περιοχής της Βουπρασίας , καθώς στο νομό συγκεντρώνεται ίσως και πάνω από το 65% της συνολικής παραγωγής. Και βεβαίως η φράουλα είναι ένα από τα βασικά προϊόντα- πέρα από το ελαιόλαδο, τη σταφίδα και τη βιομηχανική τομάτα- που παράγει, εμπορεύεται και εξάγει η Ηλειακή γη, στηρίζοντας και την τοπική οικονομία, θεωρείται για την περιοχή μια χρυσοφόρα καλλιέργεια με συνολική κάλυψη που σήμερα ξεπερνά τα 13.000 στρέμματα και με αλματώδη ρυθμό ανάπτυξης.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Fresher.gr «το ανοδικό σερί που χτίζει το προϊόν τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται και φέτος, µε εξαχθείσες ποσότητες στους 33.948 τόνους (µέχρι τις 28 Μαρτίου), έναντι 30.778 πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 10,3%. Η καθετοποιημένη προσέγγιση που καθιστά κερδοφόρα την καλλιέργεια αποδίδει σταθερά και θετικά οικονομικά αποτελέσματα, µε τον αριθμό των παραγωγών σταδιακά να αυξάνεται. Η αύξηση αυτή είναι σημαντική και ενδεικτική της υψηλής και πρώιμης ζήτησης που είχε η ελληνική φράουλα στις αγορές. Οι αποδόσεις φέτος είναι κάπως µειωµένες έως 10% λόγω ζέστης σε κρίσιμα στάδια ανάπτυξης τον χειμώνα. Το προϊόν µμαζεύεται από ∆εκέµβριο έως τέλη Μαΐου, όταν πλέον οι ζέστες καθιστούν αδύνατη την καλλιέργεια. Να σημειωθεί πως οι εδραιωμένες ποικιλίες παρουσιάζουν ανοχή στο υδατικό στρες µέχρι τους 30-32 βαθμούς. Ωστόσο φέτος, παρατηρήθηκε µία αισθητή αύξηση των φυτεύσεων, από τα 20.000 στα 23.000 στρέµµατα, τα οποία σε ποσοστό άνω του 65% συγκεντρώνονται στην Ηλεία, όπου καλλιεργείται εντατικά, ενώ εκτάσεις υπάρχουν διάσπαρτες σε Αχαΐα, Πιερία, Ημαθία και Φλώρινα. Η µέση στρεµµατική απόδοση για το 2023 διαμορφώθηκε στα 5.500 κιλά το στρέµµα, µε την παραγωγή να ανέρχεται σε περίπου 110.000 τόνους. Εξ αυτών, οι 77.925 τόνοι εξήχθησαν και οι υπόλοιποι 32.075 πωλήθηκαν εντός συνόρων.»
Μεγέθυνση των εξαγωγών με έμφαση στις δυτικές αγορές
Όπως ακόμα επισημαίνει το Fresher.gr «ο κλάδος έχει δείξει µεγάλη αντοχή σε αναταράξεις της αγοράς, αντιμετωπίζοντας µε επιτυχία την πρόκληση διαφοροποίησης των εξαγωγικών ροών, µετά και την απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία η οποία µέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ο µμεγαλύτερος αγοραστής ελληνικής φράουλας, µε μερίδιο µμεγαλύτερο του 40%. Οι Έλληνες παραγωγοί προσαρμόστηκαν, εμπιστεύτηκαν ποικιλίες που αρέσουν στο κοινό της δυτικής Ευρώπης και µμπήκαν δυναμικά στην αγορά, κατακτώντας σταδιακά σημαντικό µμερίδιο. Κλασικές ποικιλίες όπως η µεσοπρώιµη Camarosa -που κυριαρχούσε στην αγορά εδώ και µια δεκαετία και η πρώιμη Fortuna -µε τους µμεγάλους καρπούς και το έντονο κόκκινο χρώμα, συμπληρώθηκαν από ανθεκτικές ποικιλίες όπως η Victory και η Sabrina, οι οποίες έχουν γνωρίσει την αποθέωση εξαιτίας της µετασυλλεκτικής αντοχής των καρπών που βγάζουν. Έτσι, το προϊόν καθίσταται κατάλληλο για αποστολή σε ακόμα πιο µακρινές αγορές.»
Ο Κριστιαν Βόγκελσανγκ, υπεύθυνος εισαγωγών της ExPa-Frucht Ltd, µίας από τις γερμανικές εταιρείες που εισάγουν κάθε χρόνο ελληνική φράουλα δήλωσε στο FreshPlaza πως «πολλές αλυσίδες λιανικής έχουν µμεταβεί από ισπανικές σε ελληνικές φράουλες τα τελευταία χρόνια. Φέτος ειδικά, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και θεμάτων ποιότητας στην Ισπανία, η τάση αυτή ενισχύθηκε».
ανερχόταν σε 19,1 δις δολάρια το 2022 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 32,6 δις δολάρια το 2031, µε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6% ετησίως.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.