BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Με στόχους και πρόγραμμα βγαίνουμε από την αφάνεια – Ο αντ/χος Ανάπτυξης Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γ. Σκλαβενίτης στην εφ. «Πατρίς»



Ο Γιώργος Σκλαβενίτης, είναι αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Είναι νέος αυτοδιοικητικός στο πλευρό του Γιάννη Λέντζα και είναι ένας άνθρωπος που, παρά το μικρό της ηλικίας του, δείχνει να έχει όλα εκείνα τα «εφόδια» που θα κάνουν το όνομά του να ακούγεται και έξω από τα όρια του δήμου τον οποίο υπηρετεί. Άλλωστε όπως αναφέρει και ο ίδιος, στην αυτοδιοίκηση μπήκε για να προσφέρει αλλά και να προτρέψει τους νέους να μείνουν στον τόπο τους.

Είναι άνθρωπος του προγράμματος και της στοχοθεσίας και γι’ αυτό από τη θέση που του ανατέθηκε θα προσπαθήσει αφενός να προωθήσει τον ίδιο τον τόπο του μέσα από δράσεις και έργα, αφετέρου να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα κρατήσουν τους νέους εδώ και θα τους επιτρέψουν να φτιάξουν ένα αξιοπρεπές μέλλον στον τόπο τους.

Είστε για πρώτη φορά στην Αυτοδιοίκηση. Περιγράψτε μας τον λόγο που σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτήν

«Αρχικά ο λόγος συμμετοχής μου στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένας αλλά βασικοί τρεις που τους θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικούς. Πρώτος ήταν η ιδιαίτερα τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Λέντζας Ιωάννης, προκειμένου να κατέλθω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό μας, τη «Νέα Πορεία», στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Ο Γιάννης Λέντζας απέδειξε την περασμένη δύσκολη τετραετία πως είναι ένας δήμαρχος, που μάχεται, διεκδικεί και πετυχαίνει προς όφελος του Δήμου. Είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεσαι μέρος αυτής της προσπάθειας για το καλό του τόπου σου. Ο δεύτερος είναι πως με τη συμμετοχή μου ήθελα να προτρέψω τη νέα γενιά, συνομήλικους, νεότερους και μεγαλύτερους, που έζησαν και ενηλικιώθηκαν μέσα στη δεκαετή οικονομική κρίση και απαξίωσαν, εν πολλοίς δίκαια, την πολιτική και τους πολιτικούς, πως η αποχή από τα κοινά και η απαξίωσή τους δεν αποτελεί λύση. Αντίθετα, διαιωνίζει τα προβλήματα και κυρίως επιτρέπει σε ανθρώπους, που ενίοτε λειτουργούν με ιδιοτελείς σκοπούς και ξεπερασμένες αντιλήψεις, να διαμορφώσουν ένα μέλλον στο οποίο οι νεότερες γενιές δεν θα έχουν την παραμικρή συμμετοχή. Ήθελα λοιπόν να δείξω πως η συμμετοχή μας στα κοινά, ιδίως στην Αυτοδιοίκηση, που αποτελεί το σπίτι μας και αντιμετωπίζει προβλήματα της καθημερινότητάς μας, είναι υποχρέωση και ευθύνη αν θέλουμε να πάμε τον τόπο μας, τον τόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και δημιουργούμε ένα βήμα μπροστά. Τέλος, όπως κάθε ένας που συμμετέχει στα κοινά, έτσι και εγώ, ήθελα και θέλω να προσφέρω στον τόπο μου. Από τα σχολικά μου χρόνια μετείχα στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μου ως μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Βάρδας και των θεατρικών ομάδων σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Επιπλέον η φοίτηση μου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, όπου ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές μου σπουδές στη Κοινωνική Πολιτική και τις μεταπτυχιακές μου στην Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία, μου έδωσε τις απαραίτητες ακαδημαϊκές γνώσεις για να μπορώ να προτείνω ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μου. Με αυτά τα εφόδια και με την εργασιακή μου εμπειρία, εργαζόμουν και εργάζομαι στην επιχείρηση εθνικών μεταφορών της οικογένειάς μου ως υπάλληλος γραφείου και οδηγός βαρέων οχημάτων, και όντας ενεργό και αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας θα προσπαθήσω να συνεισφέρω το καλύτερο που μπορώ για να συνδράμω τον τόπο μου και τους συμπολίτες μου πάντα με αίσθημα ευθύνης και επιθυμία προσφοράς».


ADVERTISING


Ως νέος αυτοδιοικητικός στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, αναλάβατε θέση αντιδημάρχου μιας υπηρεσίας που αποτελεί τη “μηχανή” λειτουργίας του δήμου. Πώς βιώνετε εσείς αυτή την εξέλιξη;

«Κάθε αρχή και δύσκολη, λέγανε οι παλαιότεροι και δεν έχουν άδικο. Όμως, όπως σας εξήγησα, μπήκα για να προσφέρω. Η ανάθεση του κομβικού πόστου του Αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης είναι κάτι που αρχικά μου προξένησε έναν κάποιο ενδοιασμό, ακριβώς λόγω της σημαντικότητας της θέσης, στη συνέχεια όμως το είδα ως πρόκληση στην οποία οφείλω να ανταπεξέλθω προς όφελος των συνδημοτών μου. Ξέρετε, είμαι άνθρωπος που στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή λειτουργώ πάντα στο πλαίσιο προγράμματος και στην προτεραιοποίηση στόχων, οπότε η προσαρμογή στα καθήκοντα του εν λόγω Αντιδημάρχου αποδείχθηκε πολύ πιο εύκολη από όσο περίμενα. Σαν πόστο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Λόγω της έλλειψης ιδίων πόρων, καθώς τα άμεσα δημοτικά έσοδα κατευθύνονται στις άμεσες και καίριες ανάγκες του Δήμου όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, τα καύσιμα κοκ, το Τμήμα Προγραμματισμού και εγώ είμαστε σε συνεχή εγρήγορση στο να αναζητούμε προγράμματα περιφερειακά, εθνικά και ευρωπαϊκά προκειμένου ο Δήμος να εξασφαλίζει επιπλέον πηγές χρηματοδότησης για οτιδήποτε μεγαλύτερο και αναπτυξιακό θέλει να κάνει. Το ευτυχές της υπόθεσης είναι ότι ως πολιτικός προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού και του Τμήματος Τοπικής Ανάπτυξης έχω διαπιστώσει πως αυτά στελεχώνονται από εργατικούς και φιλότιμους υπαλλήλους, που στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχω αναλάβει μπορώ να πω πως έχουν αποδειχθεί πολύτιμοι και αξιόπιστοι συνεργάτες».

Προγραμματισμός και Ανάπτυξη τι σημαίνει για εσάς και πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα;


«Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης έχει να ενδιαφερθεί για ποικίλα και διαφορετικά ζητήματα. Αρχικά, όπως σας είπα, έχει την αναζήτηση των προγραμμάτων, που αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης σε ότι και να κάνουμε ως Δήμος. Αν δείτε το Τεχνικό Δελτίο θα παρατηρήσετε πως ένα σημαντικό μέρος των έργων γίνεται με χρηματοδότηση που προέρχεται από κάποιο πρόγραμμα. Επιπλέον είμαι αρμόδιος για ζητήματα που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, το εμπόριο και ειδικά τις λαϊκές αγορές καθώς και ένα μέρος των καταστημάτων εστίασης, την ψηφιακή διακυβέρνηση και τον τουρισμό. Για εμένα σημαίνει παράλληλη ενασχόληση με ζητήματα διαφορετικών τομέων, που όμως αν τα αξιοποιήσουμε σωστά και προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες μπορούμε να τα προχωρήσουμε πάντα με σκοπό την ανάπτυξη, δηλαδή τη βελτίωση της οικονομίας της περιοχής μας προς όφελος των δημοτών μας. Ως προς το καλύτερα, μπορώ να σας πω πως βρήκα δύο τμήματα σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση κάτι που οφείλεται τόσο στους υπαλλήλους που τα στελεχώνουν, όσο και στη θητεία της προκατόχου μου, κυρίας Αλεξάνδρας Γιαννίτση, νυν Αντιδημάρχου Ύδρευσης του Δήμου μας, που εργάστηκε επισταμένα. Έχω σκοπό να συνεχίσω στην ίδια κατεύθυνση αλλά και να βγάλω τον Προγραμματισμό μπροστά, συνεργαζόμενος με τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες τόσο της περιοχής μας όσο και των κέντρων λήψης αποφάσεων και διεκδικώντας πάντα το κάτι παραπάνω, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνω ενοχλητικός».

Υπάρχουν στόχοι που έχετε θέσει για το επόμενο διάστημα; Ποιοί είναι οι πιο σημαντικοί;

«Όπως σας είπα, είμαι άνθρωπος του προγράμματος και της στοχοθεσίας. Αρχικά, βασικός μου στόχος είναι η ψηφιοποίηση και η αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Για τον λόγο αυτό, όπως είδατε, πραγματοποίησα, μαζί με τον Δήμαρχο κ. Λέντζα, συνάντηση, με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, όπου πέραν του προγράμματος «Smart Cities», που τρέχει από την προηγούμενη περίοδο, του κατέθεσα κοστολογημένη πρόταση για την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού του Δήμου. Ο κ. Υπουργός, ως παλαιός αυτοδιοικητικός, δεσμεύτηκε να στηρίξει το εγχείρημά μας και να σταθεί αρωγός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Επόμενος στόχος μου είναι να τακτοποιήσουμε το καθεστώς των λαϊκών μας αγορών. Η πανδημία προκάλεσε σωρεία προβλημάτων και σύγχυση στον εμπορικό κόσμο και τις υπηρεσίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά ανείσπρακτα τέλη, που είναι κομβικής σημασίας για τα έσοδα του Δήμου. Ήδη έχω κάνει αυτοψία στις αγορές Ανδραβίδας, Λεχαινών και Ν. Μανωλάδας, έχω διαπιστώσει τα προβλήματα και τα φαινόμενα παρεμπορίου, που για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι σε ανεξέλεγκτη κατάσταση και, σε συνεργασία με τα σωματεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου πιστεύω πως το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να επιλύσουμε μεγάλο μέρος των ζητημάτων σε αυτό τον κλάδο. Άλλος σημαντικός μου στόχος είναι η υλοποίηση του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» μέσω του οποίου ο Δήμος έχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση για τη δημιουργία Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων εντός του τρέχοντος έτους. Το ζήτημα των αδέσποτων ταλαιπωρεί πολλούς Δήμους της χώρας με βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε την έλλειψη πόρων και εργαλείων προς επίλυση του εν λόγω ζητήματος. Πιστεύω πως με την κατασκευή του θα δώσει μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα και θα προσφέρει ένα αξιοπρεπές μέρος διαβίωσης των αδέσποτων ζώων».

Τι θα θέλατε εσείς να επιτύχετε περισσότερο;

«Κοιτάξτε, για πολλά χρόνια ο Δήμος μας και γενικότερα η Ηλεία ήταν στην αφάνεια. Ο τόπος μας έχει πολλές αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες, πολλά «διαμάντια» που είτε μένουν αναξιοποίητα είτε αξιοποιούνται μερικώς και ενίοτε με λάθος τρόπο. Θέλω να βγάλουμε τον τόπο μας μπροστά, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα κρατήσουν τους νέους εδώ και θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν ένα αξιοπρεπές μέλλον στον τόπο τους. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να εστιάσουμε σε δύο βασικά ζητήματα. Αρχικά, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε δράσεις που θα εκκινήσουν επιτέλους την τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή μας. Ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει ασφαλείς και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, να ενισχύσει την τοπική οικονομία και την εμπορική δραστηριότητα. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας brand name. Να αναδείξουμε δηλαδή τα ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία του τόπου μας, που θα πείσει κάποιον μεγάλο επενδυτή να έρθει και να επενδύσει σε εμάς. Εμείς από τη μεριά μας, με όσες δυνατότητες έχουμε, θα πρέπει να προβούμε σε δράσεις και ενέργειες που αφενός θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και αφετέρου να δημιουργήσουμε εκείνο το περιβάλλον που θα μας κάνει ελκυστικούς σε επενδύσεις. Θεωρώ πως η ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας θα φέρει την ενίσχυση του τριτογενούς τομέα παραγωγής, δηλαδή των υπηρεσιών όπως η εστίαση, η εκπαίδευση, τα λογιστικά γραφεία, οι μεταφορές κοκ, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τη «βεντάλια» των επαγγελμάτων στην περιοχή μας για τους κατοίκους μας και ειδικά για τους νέους μας, των οποίων το μορφωτικό επίπεδο είναι σε πολύ καλύτερο σημείο σήμερα και οι απαιτήσεις τους πολύ διαφορετικές από ότι στο παρελθόν».

Ευχαριστώ πολύ

«Και εγώ σας ευχαριστώ για αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση».









Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.