Σε μία εφ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στην εφημ. «Πατρίς» για τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου αλλά και για τις λύσεις που κρίνεται αναγκαίο να δοθούν προκειμένου οι επαγγελματίες να παραμείνουν στον πρωτογενή τομέα και να συνεχίσουν αυτό που από μικρή ηλικία έμαθαν και αγάπησαν, προχώρησε ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ηλείας Κώστας Θεοδωρόπουλος, θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και ζητώντας να λειτουργήσει για μία φορά με γνώμονα το συμφέρον των ανθρώπων του κλάδου που για χρόνια αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας της χώρας.
Ξεκινώντας, ο κ. Θεοδωρόπουλος υποστήριξε πως το επάγγελμα του κτηνοτρόφου δεν γνωρίζει αργίες και γιορτές, δεν έχει ρεπό και σίγουρα διαρκεί αρκετές ώρες κάθε μέρα για όσους το κάνουν, όντας μάλιστα το πιο «βρώμικο». Σημείωσε δε πως παρά την άσχημη δεκαετία της οικονομικής κρίσης που κατάφερε η κτηνοτροφία να ξεπεράσει και την καλή εικόνα που φαινόταν ότι μπορεί να έχει τα τελευταία δύο χρόνια, εν τέλει η τεράστια αύξηση τιμών έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες στην εγκατάλειψη του κλάδου που έχει ως αποτέλεσμα το ζωικό κεφάλαιο να γνωρίσει τεράστια συρρίκνωση. «Πως να μπορέσει να επιβιώσει κάποιος κτηνοτρόφος με τις ανατιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή;», αναρωτήθηκε γεμάτος απόγνωση και συνέχισε αναφέροντας πως δύσκολα πλέον νεότεροι ακολουθούν τον κλάδο και όσοι το κάνουν ουσιαστικά «θυσιάζουν» τη ζωή τους προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.
«Οι κυβερνήσεις ανακινούν το θέμα δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων»
Σε ότι αφορά το σημαντικό ζήτημα της προώθησης της κυβέρνησης για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, τόνισε πως για τον ίδιο δεν υπάρχει πραγματικά πρόθεση, πως όλα αυτά είναι μονάχα λόγια που ξεκίνησαν το “μαύρο” -για την ηλεία- 2007 με τις φωτιές, πως κάθε κυβέρνηση από τότε ανακινεί το θέμα και από αν πραγματικά το επιθυμούσαν θα είχε ήδη δημιουργηθεί. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει και περιοχές στις οποίες θα μπορούσαν να κατασκευαστούν αυτά και να προσφέρουν πραγματικά, όπως στη Φολόη, στο Πανόπουλο, στη Ζαχάρω και αλλού.
Πτωτική κάμψη για το γάλα
Ιδιαίτερο σημείο στο οποίο στάθηκε ήταν αυτό των τιμών των παραγωγών, σημειώνοντας πως κανείς δεν αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες των τελευταίων ετών σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και αναφέροντας παράλληλα πως σε ότι αφορά το γάλα υπάρχει πτωτική κάμψη. Πρόσθεσε ακόμα πως ότι παρουσιάζει η τηλεόραση είναι «τηλεκατευθυνόμενο» και ζήτησε να αναλογίζονται τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, ενώ πρότεινε σε κάθε θέμα να υπάρχει και η άποψη ενός ανθρώπου από τον εκάστοτε τομέα.
Οι ελληνοποιήσεις και οι τιμές προηγούμενων ετών
Για τις ελληνοποιήσεις σε διάφορα προϊόντα, είπε πως αρχικά στο γάλα δεν επιβαρύνουν σημαντικά το θέμα πώλησης και στο κρέας δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι σε αυτή την κατάσταση ίσως έπαιξε ρόλο και η διαφορετική τιμή που υπάρχει τώρα συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια.
«Θολό τοπίο λόγω αλλαγών στους οργανισμούς που πληρώνουν»
Για την είσοδο ενός καινούργιου κομματιού σε ότι αφορά τις κακές πληρωμές των επιδοτήσεων έκανε λόγο ο κ. Θεοδωρόπουλος, επισημαίνοντας πως ακόμα το τοπίο είναι θολό με όλες αυτές τις αλλαγές στους οργανισμούς που πληρώνουν, αποκαλώντας ωστόσο τις μέχρι τώρα πληρωμές ως «άσχημες» με το 70% των δικαιούχων μάλιστα να παρατηρεί μείωση της τάξεως του 50% σχεδόν. Δήλωσε ακόμα άγνοια για το πως μπορούν να διορθωθούν τα συγκεκριμένα λάθη, υπογραμμίζοντας πως άλλη μία κακή κατάσταση για τους πολίτες περνάει χωρίς καμία αντίδραση και πως πολλοί που περίμεναν να καλύψουν κάποιες ανάγκες «έχουν μείνει στον αέρα». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως χρειάζεται αντίδραση άμεσα προκειμένου να διεκδικήσουν την παραμονή τους στον πρωτογενή τομέα και ζήτησε από τους νέους να γίνουν ακόμα πιο ενεργοί.
Πρόβλημα τα κριτήρια για τις καταβολές συνδεδεμένων ενισχύσεων
Ένα ακόμα κεφάλαιο το οποίο συζήτησε ήταν αυτό των προβλημάτων με τις καταβολές των συνδεδεμένων ενισχύσεων, αποκαλύπτοντας πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό μιας και λόγω των κριτηρίων που θέτουν είναι δύσκολο οι δικαιούχοι να τα καλύπτουν όλα, με αποτέλεσμα πολλοί να μένουν εκτός.
Αίτημα για διαχωρισμό κτηνοτροφίαςαγροτικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ
Σε ότι αφορά τα προβλήματα που προκαλεί ο ΕΛΓΑ στον κλαδο του, ο κ. Θεοδωρόπουλος θεωρεί πως όσα καλύπτει ο οργανισμός δεν μπορούν να γίνουν στην πράξη, διότι πρώτον ο κανονισμός επιβάλλει να κρατάς το νεκρό ζώο μέχρι να έρθει κάποιος εκτιμητής – όσο διάστημα κι αν χρειαστεί – και δεύτερον δεν καλύπτει οποιαδήποτε ζημιά από τσακάλια εκτός αν βρεθούν πάλι 6-7 ζώα νεκρά ή φαγωμένα.
«Την αγροτική παραγωγή την καλύπτει μέχρι ένα σημείο ο ΕΛΓΑ, αλλά με τα συγκεκριμένα κριτήρια για εμάς τους κτηνοτρόφους ο οργανισμός δεν κάνει τίποτα», συμπλήρωσε και συνέχισε αναφέροντας πως υπάρχει πανελλαδικό αίτημα που ζητά το διαχωρισμό της κτηνοτροφίας με την αγροτική παραγωγή, καθώς και προτάσεις για να διορθώσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.