BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Κλιμακώνουν οι αγρότες της Ηλείας που στήνουν κοινό μέτωπο διεκδικήσεων



Κοινό μέτωπο δημιούργησαν χθες οι αγρότες όλων των μπλόκων της Ηλείας, που πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πύργου – Πάτρας, στην διασταύρωση της Γαστούνης, δηλώνοντας για ακόμα μια φορά ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας τα αιτήματα που ήδη έχουν θέσει και μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί. Μάλιστα, απόρροια του κοινού μετώπου των αγροτών θα είναι η μεγάλη κινητοποίηση που ετοιμάζουν για την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, όπου θα κατευθυνθούν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο, με συλλαλητήριο στο οποίο θα συμμετάσχουν τόσο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, όσο και οι αγρότες που όλες αυτές τις ημέρες βρίσκονται στα μπλόκα σε Λεχαινά, Γαστούνη και Πύργο.

«Δεν είμαστε επαίτες», είπαν χθες από την Γαστούνη οι αγρότες που απέκλεισαν την Εθνική Οδό, ζητώντας από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τα αιτήματά τους δίδοντας ουσιαστικές και καίριες λύσεις στα όσα ζητούν, μεταξύ των οποίων το αφορολόγητο πετρέλαιο, το υψηλό κόστος παραγωγής, το ακριβό ρεύμα αλλά και το συνταξιοδοτικό.
Όσο για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν, τόνισαν ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κλιμακώνοντας με κάθε δράση. «Παρών» στην χθεσινή κινητοποίηση με αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, ήταν και ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, οι εκπρόσωποι των επιτροπών των μπλόκων από Λεχαινά, Γαστούνη και Πύργο καθώς και αρκετοί αγρότες που συμμετέχουν σε αυτά.

«Έχουμε φτάσει σε τέλμα. Δεν πάει άλλο», δήλωσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην εφ. Πατρίς χθες και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα σταματήσουν έως ότου δικαιωθούν.

Το κοινό μέτωπο των αγροτών και από τα τρία μπλόκα της Ηλείας προσανατολίζεται την Δεύτερα για μεγάλη κινητοποίηση με προορισμό τις εγκαταστάσεις της Π.Ε. Ηλείας, στον Πύργο.

Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος ΟΑΣΗ
«Παραμένουμε στα μπλόκα, συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί από αυτά τα ψίχουλα που έδωσε η Κυβέρνηση δεν ικανοποιούν ούτε τα βασικά μας αιτήματα στο σύνολό τους. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα, μέχρι να δικαιωθούν όλες οι διεκδικήσεις μας. Έχουμε τον λαό μαζί μας και τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κατάσταση και να μην μας λοιδορεί ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι θα κουραστούμε και θα πάμε σπίτια μας. Εμείς συνεχίζουμε με διάφορες δράσεις από εδώ και πέρα όπως είναι και η σημερινή και την Δευτέρα το πρωί, συντονισμένα η Ομοσπονδία και τα υπόλοιπα μπλόκα της Ηλείας, θα πάμε για διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας».

Κωνσταντίνος Παναγόπουλος, αγρότης Βάρδα
«Οι κινητοποιήσεις μας συνεχίζονται, γιατί αυτή την φορά είναι κινητοποιήσεις επιβίωσης. Πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε τρόπους έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε για να μείνουμε στις εστίες μας. Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή την στιγμή δεν βγάζουμε τα προς το ζην. Όλα τα προϊόντα φεύγουν από εμάς σε τιμές κάτω του κόστους και φτάνουν στον καταναλωτή σε πενταπλάσια αξία. Θα συνεχίσουμε, θα κλιμακώσουμε και θα συσπειρωθούμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να μείνουμε στις εστίες μας. Έχουμε φτάσει σε τέλμα. Θα φύγουμε από τα σπίτια μας και θα πάμε εργάτες. Αν αυτό θέλει η Κυβέρνηση δεν θα το πετύχει».

Αβράμος Αβραμίδης, κτηνοτρόφος Γαστούνη
«Δεν μπορούν αυτοί που μας κυβερνούν να κάνουν κουμάντο σε καμία δουλειά. Έχουν μπερδέψει τα πράγματα. Δίνουν παραπάνω λεφτά στους τεμπέληδες παρά σε αυτούς που δουλεύουν. Μια γυναίκα ή ένας άντρας αγρότης όταν συνταξιοδοτείται παίρνει σύνταξη 350 ευρώ και όσοι έχουν κάρτες αλληλεγγύης παίρνουν 200 – 300 ευρώ. Θέλουν να μας κάνουν τεμπέληδες. Το συνταξιοδοτικό είναι ένα σοβαρό ζήτημα και όποιος ζήσει για να πάρει σύνταξη γιατί μας έχουν φάει τα φάρμακα. Και κάποιοι που λένε ότι η αγροτιά είναι εύκολη δουλειά τους προκαλούμε να έρθουν να την κάνουν. Να τους δώσουμε τα χωράφια και τα πρόβατα και αν σε πέντε μήνες δεν φύγουν κλαίγοντας από την περιοχή μας τότε θα δούμε. Ντροπή τους».

Διονύσιος Δουλαβέρης, κτηνοτρόφος Κόροιβος Γαστούνης
«Φτάσαμε στο τέρμα. Δεν πάει άλλο. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το γάλα, το οποίο πέρυσι είχε 1,55 ευρώ και φέτος αντί να ανέβει που έπαθαν και ζημιά οι άνθρωποι εκεί στη Λάρισα, ρίχνουν την τιμή. Φέρνουν εισαγόμενο γάλα, χωρίς τιμολόγια, χωρίς δελτίο αποστολής, γάλα αγελαδινό και νοθεύουν το προϊόν το ίδιο. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Να μην ελέγχεται τι προϊόν μπαίνει στην Χώρα και τι θα φάει ο καταναλωτής; Το γάλα το αγελαδινό να γίνεται ΠΟΠ προϊόν; Να ποτίζουμε τα καλαμπόκια και τα τριφύλλια και να θέλουμε 3 χιλ. και 5 χιλ. ευρώ για το ρεύμα; Πώς θα ανταπεξέλθουμε; Εμείς ότι πουλάμε, το πουλάμε σε λεπτά και ότι αγοράζουμε, το αγοράζουμε σε ευρώ. Βλέπετε ότι και η νεολαία αγωνιά για το μέλλον. Δεν θέλει ο κόσμος να φάει ελληνικό προϊόν; Πρέπει να τρώει εισαγόμενα; Είμαστε ο τελευταίος Νομός σε όλα. Θα μας διώξουν από τα χωράφια μας, την περιουσία μας που έχουν κάνει αγώνα οι πατεράδες μας και οι παππούληδές μας;»

Διονύσης Ροδάτος, κτηνοτρόφος Γαστούνη
«Έχω 500 ζώα. Το κόστος είναι μεγάλο, σκεφτόμαστε να μειώσουμε το κοπάδι. Εμένα ως νέος αγρότης το 2022 μου έβαλαν 300 ευρώ επιδότηση και πλέον δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε τα ζώα. Έχω πει στον αδελφό μου με τον οποίο τα μεγαλώνουμε και έχουμε μαζί την επιχείρηση, να τα δώσουμε όλα. Το κοστολόγιο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Έχουμε φτάσει να ζηλεύουμε αυτόν που κάνει ντελίβερι, που παίρνει 30 ευρώ μεροκάματο και σκεφτόμαστε να πάμε κι εμείς να γίνουμε ντελίβερι να πάρουμε τα 30 ευρώ. Να ζηλεύουμε τον ντελιβερά που παίρνει 30 ευρώ και εμείς έχουμε δαπανήσει 1 εκατ. ευρώ σε σίδερα, σε ζώα και σε υποδομές και να μην μπορούμε να επιβιώσουμε».

Δημήτρης Χρέππας, κτηνοτρόφος – αντιπρόεδρος Α.Σ. Πηνείας

«Ήρθαμε εδώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλα τα μπλόκα της Ηλείας και αποφασίσαμε και κοινή δράση για την Δευτέρα, όλα τα μπλόκα της Ηλείας, όλοι οι αγρότες να είναι ενωμένοι γιατί είμαστε κάτω από τα ίδια αιτήματα και είναι ένα κέρδος που έχουμε καταφέρει σαν αγρότες και σαν συνδικαλιστές να είμαστε ενωμένοι, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και δεν έχουμε τον διαχωρισμό που υπήρχε παλιότερα, ο Θεσσαλός, ο Δυτικός, ο Πελοποννήσιος. Ο κόσμος είναι μαζί μας και όχι απέναντί μας και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε. Από κοινού λοιπόν θα πάμε την Δευτέρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για να διαμαρτυρηθούμε και με τα τρακτέρ μας».











Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.