Τα άδεια φράγματα Πηνειού, Αλφειού και Λάδωνα δυσκολεύουν όσο ποτέ τη φετινή άρδευση των καλλιεργειών της Ηλείας
-«Καμπανάκι» χτυπά ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Παν. Παρασκευόπουλος για τη φετινή χρονιά αν δεν βρέξει το επόμενο διάστημα
-Στέρεψε ο Αλφειός, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Αγροτ. Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Παν. Γριβάκης
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Δυσκολότερη από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται η φετινή αρδευτική περίοδος στην Ηλεία, καθώς η παρατεταμένη ανομβρία έχει μειώσει αισθητά τα αποθέματα νερού, τόσο στη λίμνη του Πηνειού όσο και σε αυτήν του Λάδωνα, που τροφοδοτεί τον Αλφειό.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, τα αποθέματα είναι τουλάχιστον 20 με 25% λιγότερα, και πρόσθεσε ότι αν δεν προκύψουν βροχοπτώσεις τον Μάρτιο, το πότισμα φέτος θα είναι δύσκολη «εξίσωση» για τον αγροτικό κόσμο.
«Οι καιρικές συνθήκες μέχρι τώρα δεν αποδείχθηκαν ευνοϊκές για την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, αφού δεν είχαμε ούτε βροχοπτώσεις ούτε χιόνια. Τόσο στον Πηνειό όσο και στον Λάδωνα, οι ταμιευτήρες είναι χαμηλά. Αν συνεχιστεί η ανομβρία ως το τέλος του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο, τα δεδομένα για τη φετινή αρδευτική περίοδο αλλάζουν σημαντικά και θα μας δυσκολέψουν», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος προϊδεάζοντας για «σφιχτή» διαχείριση.
«Αν δεν βρέξει καθόλου, κάποιες καλλιέργειες θα χρειαστούν νερό έναν μήνα νωρίτερα από το σύνηθες. Αντί για μέσα Απριλίου, θα ξεκινήσει η άρδευση μέσα Μαρτίου. Εκεί που η αρδευτική περίοδος διαρκούσε έξι μήνες, τώρα θα διαρκέσει επτά. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο μας δυσκολεύει αυτό στην ανεμπόδιστη παροχή νερού. Αναπόφευκτα θα γίνουν αυστηρές ρυθμίσεις για να μπορούν όλοι να εξυπηρετηθούν», τόνισε.
Έλειψαν τα χιόνια στον Ερύμανθο
Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Παναγιώτης Γριβάκης, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον Αλφειό, επισήμανε στην «Πρωινή» τη σοβαρότητα του προβλήματος, εκφράζοντας ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι η αρδευτική περίοδος.
«Ο υδροφόρος ορίζοντας στον Αλφειό είναι πολύ χαμηλά και είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Οι πηγές μας είναι τα τρία ποτάμια, Λάδωνας, Ερύμανθος και Αλφειός μαζί με παραχείμαρρους, αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα νερού προς το φράγμα του Αλφειού είναι τα χιόνια στον Ερύμανθο, που φέτος δεν είχαμε καθόλου. Από τη στιγμή που δεν είχαμε χιονοπτώσεις, μοιραία τα διαθέσιμα αποθέματα θα είναι λιγότερα. Αυτό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας στα μέσα του καλοκαιριού, διότι δεν ξέρω πώς θα φτάσει το νερό για να ποτίσουν όλοι», τόνισε ο κ. Γριβάκης ζητώντας από τους πολίτες να κάνουν όσο το δυνατόν πιο συνετή διαχείριση και να αποφεύγουν τις σπατάλες.
(Φωτογραφίες από Aris Kontaris, Xristos Koul, Tasos Kobostiotis)
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.