BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Τα επόμενα βήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο – Ανάγκη να βγει το Κυπριακό από το ράφι


Ελληντουρκικός διάλογος και Κυπριακό. Αυτά είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα στα οποία θα εστιάσει το επόμενο διάστημα η ελληνική διπλωματία, όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές στο in.
Στον ελληνοτουρκικό διάλογο οι εξελίξεις είναι σχετικά δρομολογημένες, αφού περί τις 11 Μαρτίου αναμένεται η επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην Τουρκία, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ομόλογο της Μπουράκ Ακτσαπάρ, για τον επόμενο γύρο του πολιτικού διαλόγου. Αρχές Μαρτίου θα είναι και η συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, με τον Ακτσαπάρ στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, επίσης στην Τουρκία.

Μητσοτάκης – Ερντογάν

Ενώ συνάντηση προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα και οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν. Μία συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο κάποιας διεθνούς συνάντησης που θα βρίσκονται και οι δύο και σίγουρα θα είναι πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον Απρίλιο. Τον Απρίλιο αναμένεται στην Αθήνα και η τουρκική αντιπροσωπεία για την διεξαγωγή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την Τουρκία

Μιλώντας στην ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πλαίσιο της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας, στην Τουρκία λέγοντας ότι η Αθήνα είχε τις δικές της «γεωπολιτικές προκλήσεις, αντιμετωπίζοντας έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά».

Για να προσθέσει ότι «προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την Τουρκία για να εξομαλύνουμε και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Και μακροπρόθεσμα, επειδή πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, ναι, αυτό κάποια στιγμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο μόνιμη ύφεση που θα μας οδηγούσε στο να επανεξετάσουμε ελαφρώς, αλλά τονίζω τη λέξη “ελαφρώς”, τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε κονδύλια στην αμυντική μας βιομηχανία».

Μακροχόνια διαδικασία η αναζήτηση λύσης


Σε μακροχρόνια διαδικασία αναφέρονται πέραν του πρωθυπουργού και οι διπλωμάτες που ασχολούνται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να σημειώνει σε πρόσφατη παρέμβαση της σε συζήτηση στη δεξαμενή σκέψης The Foundation for Defense of Democracies (FDD) στην Ουάσιγκτον πως οι διαφορές που χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία δεν πρόκειται να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Παρ΄όλα αυτά όπως υπογράμμισε μέχρι να επιτευχθεί κάποια λύση η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρχει μια καλή ατμόσφαιρα που θα επιτρέψει να διατηρηθούν ήρεμα τα νερά στο Αιγαίο.

Υπενθύμισε δε ότι  «για την Ελλάδα υπάρχει μόνο μία διαφορά, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Δεν νομίζω ότι κάποιος νοήμων άνθρωπος θα μπορούσε να περιμένει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να συζητά για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή να συζητά για διεθνείς συμφωνίες που ισχύουν εδώ και εκατό χρόνια και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Προσπάθειες για καλό κλίμα
Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και όπως επεσήμανε η Παπαδοπούλου «να αντιμετωπίσουμε καθημερινά θέματα που προκύπτουν μεταξύ γειτόνων. Κάποια από αυτά είναι πιο σημαντικά, μερικά από αυτά είναι λιγότερο σημαντικά. Όλα όμως συμβάλλουν σε κάποια καλύτερη ατμόσφαιρα στη σχέση».

Σταθερές οι θέσεις των δύο πλευρών

Η Τουρκία άλλωστε έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει υπαναχωρήσει από τις πάγιες θέσεις ή τις διεκδικήσεις της, κατά την επιστροφή της στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ελλάδα. Αυτό που έχει εγκαταλείψει σε αυτή την περίοδο είναι η πολιτική της έντασης στη ρητορική αλλά και στο πεδίο.

Και αυτό στην Αθήνα αποτιμάται θετικά για τη συνέχιση του διαλόγου που δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί την περίοδο των απειλών, των παραβιάσεων και των διαφόρων κρίσεων που δημιουργούνταν στο πεδίο.

Σταθερή στις κόκκινες γραμμές της προφανώς μένει και η Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που διεξάγονται οι συνομιλίες αλλά κυρίως όσοι κάθονται στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου τονίζουν πως πρέπει να γίνεται ένα βήμα τη φορά.

Κατευθύνσεις

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την άνοιξη αναμένεται πάντως να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την πορεία του πολιτικού διαλόγου στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Κυπριακό

Την ίδια στιγμή και όσο διαρκεί το καλό κλίμα Ελλάδας – Τουρκίας πρέπει να αναμένονται και εξελίξεις στο Κυπριακό. Δεδομένου μάλιστα ότι η προσωπική απεσταλμένη του Μαρία Άνχελα Ολγκίν ντε Κουεγιάρ έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα πρώτο γύρο επαφών σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις επαφές του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, έβαλε το ζήτημα πολύ ψηλά, τονίζοντας την ανάγκη επανέναρξη των συνομιλιών.

Ανάγκη για επανεκκίνηση

Συζήτηση για το Κυπριακό έγινε τόσο στη συνάντηση του Γεραπετρίτη με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον όσο και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in το επόμενο διάστημα η Ουάσιγκτον αναμένεται να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό, ασκώντας πιέσεις στην Άγκυρα αλλά και αξιοποιώντας την επιρροή της στη Λευκωσία.

Με την ανάγκη οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άμεσα να αναγνωρίζεται ως άμεση.

Και στοίχημα να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν καταφέρει να παγιώσουν ένα αδιέξοδο εδώ και πολύ καιρό.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ οι εξελίξεις στην περιοχή εμφανίζονται να εντείνουν την ανάγκη για κανονικότητα και λύσεις.

Λευκωσία και κατεχόμενα

Ωστόσο Αθήνα και Λευκωσία επιμένουν στη γραμμή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ Άγκυρα και κατεχόμενα στη λύση δύο κρατών. Με αρμόδιες πηγές να τονίζουν στο in ότι παρά τις διαφορές οι δύο πλευρές θα καθίσουν τελικά στο τραπέζι, καθώς το σημαντικό είναι να πιάσουν ξανά το νήμα του διαλόγου.









Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.