BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Π.Ε Ηλείας: Πρόσθετα αντιπλημμυρικά στον ποταμό Βέργα

-Εγκρίθηκε ομόφωνα συμπληρωματική σύμβαση από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Συμπληρωματικές αντιπλημμυρικές εργασίες θα εκτελεστούν στον ποταμό Βέργα στη Βουπρασία, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος υπερχείλισης και πλημμύρας στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή της στο Πρόσφατο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της ΠΕ Ηλείας τον περασμένο Δεκέμβριο η πρόεδρος Νάνσυ Παναγιωτοπούλου, λόγω των επαναλαμβανόμενων πλημμυρικών φαινομένων που απειλούν τόσο τον οικισμό της Βάρδας και της Μανωλάδας, όσο και τις αγροτικές εκτάσεις στα κατάντη αυτών, μετά από έντονες βροχοπτώσεις λόγω υπερχείλισης του ποταμού Βέργα, διαπιστώθηκε η ανάγκη για δραστική παρέμβαση στον ποταμό, καθώς ο απλός καθαρισμός από φυτικά και φερτά υλικά (που είχε αρχικά εκτιμηθεί και κοστολογηθεί κατά τη μελέτη του έργου), διαπιστώθηκε ότι δεν επαρκεί.

«Επιπροσθέτως, θα πρέπει να τονιστεί ότι μετά τις τελευταίες θεομηνίες, καταστράφηκαν πλήρως τα αναχώματα σε τουλάχιστον τρία σημεία στην κοίτη του ποταμού Βέργα, με αποτέλεσμα τον πλημμυρισμό μεγάλων αγροτικών εκτάσεων με συνεπακόλουθες αρνητικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή». Ως εκ τούτου, εκτιμήθηκε ότι ειδικά για τον ποταμό Βέργα, απαιτείται εκβάθυνση της κοίτης τουλάχιστον κατά 2-3μ. βάθος μέσου πλάτους περί των 35-40μ. στο μήκος των 6.000 μέτρων περίπου από Ε.Ο Πύργου Πατρών και κατάντη μέχρι την εκβολή του στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, καθώς και κατασκευή- ενίσχυση των υφισταμένων αναχωμάτων καθώς και του κατά μήκος αναβαθμού (μπαγκινας)», τόνισε κ. Παναγιωτοπούλου, προσθέτοντας ότι ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν επιφέρει ουσιαστικές βλάβες όπως στα πρανή των υδατορεμάτων και είχαν παρασύρει μεγάλο όγκο φερτών υλικών.

Για τον λόγο αυτό, εισηγήθηκε τη σύναψη της Συμπληρωματικής Σύμβασης, ύψους 578.431 ευρώ, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Συμβούλιο και η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της κύριας εργολαβίας καθαρισμού-συντήρησης και αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους της ΠΕ Ηλείας 2020-2022.







Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.