Με χειροκροτήματα τους αποχαιρέτησε ο κόσμος – Πέμπτη οι κρίσιμες αποφάσεις
Συνεπείς στις δεσμεύσεις τους, παρά τις ηχηρές ενστάσεις που ακούστηκαν για παραμονή και νέα επίσκεψη στο Μαξίμου μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις, αποχώρησαν από την πλατεία Συντάγματος, συντεταγμένα και στην ώρα τους οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, μετά από μια ιδιαίτερη νύχτα έξω από τη Βουλή, όπου διανυκτέρευσαν, ελπίζοντας σε μια ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά τους για την επιβίωση του κλάδου κι αφού είχε προηγηθεί ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο με τη συμμετοχή τουλάχιστον 200 τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων, ενώ πάνω από 10.000 – 6.000 κατά την ΕΛ.ΑΣ. – αγρότες από όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Κρήτη, ήρθαν με 160 λεωφορεία και ιδιωτικά ΙΧ οχήματα.
Ο κόσμος που τους παρακολουθούσε να απομακρύνονται από το κέντρο της Αθήνας, τους αποχαιρέτησαν με συνθήματα και χειροκροτήματα. Την αλληλεγγύη τους είχαν άλλωστε εκφράσει έμπρακτα και το προηγούμενο απόγευμα, όταν τους υποδέχτηκαν και διαδήλωσαν δίπλα τους, στηρίζοντας τον αγώνα τους, ιδιωτικά, αλλά και στο πλαίσιο ομοσπονδιών, συνδικάτων, σωματείων, φορέων και συλλόγων εργαζομένων, φοιτητών, συνταξιούχων.
Με πανό και συνθήματα όπως «Χωρίς εμάς, τι θα φας;» και «No farmers, no food, no future», o αγροτικός κόσμος διατράνωσε τα αιτήματά του:
- Θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.
- Να πέσει στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.
- Να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».
- Για τις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων επισημαίνουν ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, πού βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτιούνται.
- Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ, οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».
Παρά το γεγονός ωστόσο ότι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω της χθεσινής δυναμικής κινητοποίησής τους, εκείνη παρέμεινε εκκωφαντικά σιωπηρή..
Ποντάρει στην κόπωση των αγροτών
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση πορεύεται ποντάροντας τα ρέστα της στο ενδεχόμενο οι αγροτικές κινητοποιήσεις να κορυφωθούν με το συλλαλητήριο στην Αθήνα και μετά να ξεφουσκώσουν, καθώς οι αγρότες κάποια στιγμή θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην καλλιέργεια των χωραφιών τους, αποκάλυψε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα πλάνα αυτά ουσιαστικά περιέγραψε στη συνέντευξή του στο STAR, υποστηρίζοντας ότι «θα είναι μια κινητοποίηση η οποία θα έχει έναν χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στον ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους».
Και θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, πρόσθεσε ότι «δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, ουφ, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Οχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα».
Σε αυτό το πλαίσιο απέκλεισε για άλλη μία φορά τη λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα για τους αγρότες, λέγοντας ότι «εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω» και υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος».
Κατά τα λοιπά αναφέρθηκε στο ίδιο το συλλαλητήριο και την αναδίπλωση της κυβέρνησης από το αρχικό «όχι» του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε τρακτέρ στην Αθήνα, στο γεγονός ότι εν τέλει το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί με την κάθοδο των τρακτέρ.
Ειδικότερα ανέφερε πως συζήτησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δηλώνοντας πως «καταλαβαίνω απόλυτα» γιατί οι αγρότες «θέλουν να κάνουν μια συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας», προσθέτοντας ότι προϋπόθεση είναι «να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.