-Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Μια εβδομάδα με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα ξεκίνησε για την κυβέρνηση, με τον Φεβρουάριο να αποδεικνύεται ένας δύσκολος μήνας από πολιτική σκοπιά.
Αδιαμφισβήτητα το θέμα που μονοπωλεί αυτές τις μέρες την επικαιρότητα είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις και στην κυβέρνηση θέλουν να υπάρξει λύση ώστε να μην κοπεί η χώρα στα δύο. Αυτό βέβαια που υπογραμμίζεται είναι πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα ωστόσο ταυτόχρονα αναζητούνται τρόποι για να στηριχθούν περαιτέρω όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα στις 12 το μεσημέρι όπως επιβεβαίωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό που αναμένει η κυβέρνηση είναι να γνωστοποιήσουν οι αγρότες τους 10 αντιπροσώπους τους που θα συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από το Μαξίμου, αλλά και από το οικονομικό επιτελείο, γίνεται μια προσπάθεια κατευνασμού των αγροτών, με υποσχέσεις για «διευκολύνσεις», παρεμβάσεις, συζητήσεις για θεσμικά θέματα και για μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις, αλλά χωρίς να γίνεται κουβέντα για τα συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν υποβάλει με το υπόμνημά τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής» αλλά οι πληροφορίες συντείνουν ότι αυτό που εξετάζεται είναι η άμεση καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ, αντί για το φθινόπωρο, και πιθανώς ένας νέος διακανονισμός με τη ΔΕΗ. Άλλα θέματα που φαίνεται ότι θα συζητηθούν είναι πώς θα αντιμετωπιστούν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων από το εξωτερικό και η διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι ο διάλογος θα γίνει υπό τον όρο ότι οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί, ενώ οι αγρότες από την πλευρά τους έχουν επισημάνει ότι τα τρακτέρ θα παραμείνουν στα μπλόκα αναμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Οι αγρότες από την πλευρά τους δηλώνουν ότι πρέπει να δοθούν άμεσες «λύσεις» στα προβλήματά τους, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν.
Παλεύουμε τόσες ημέρες στον δρόμο για να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, όπως είναι το υψηλό κόστος παραγωγής που πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο πετρέλαιο, ένα πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα, να μειωθεί δηλαδή το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα να πουλάμε το προϊόν μας σε τιμές που να το καλύπτουν.
Τα εννέα σημεία αιχμής, που αποτελούν τα βασικά αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά προέκυψαν από την μαζικότατη πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας, που έγινε στη Νίκαια και εστάλησαν στον πρωθυπουργό, αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την μη εφαρμογή και επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, αλλαγή του του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Συγκεκριμένα, τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων της χώρας περιλαμβάνουν:
– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της xώρας.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.