BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Η Ηλεία μετρά ξανά «πληγές»

Φωτογραφία: Χρήστος Κουλουράς

Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις και οικίες
– Αιτήσεις στα τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας και του Δήμου Πύργου


Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


Τις «πληγές» της μετρά για ακόμα μια φορά η Ηλεία καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου αλλά και την Κυριακή, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα και ζημιές σε επιχειρήσεις, οικίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υποδομές.

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο από την θεομηνία που έπληξε περιοχές του Νομού και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας αλλά και του Δήμου Πύργου έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν.

Με ανακοινώσεις τους, καλούν τους πληγέντες να υποβάλουν αιτήσεις στα τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας και του Δήμου Πύργου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τις επιχειρήσεις και τις οικίες, σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές και σε αγροτικές καλλιέργειες τόσο σε περιοχές του δήμου Πύργου (Γρανιτσεϊκα, κτλ) και του Δήμου Πηνειού (Βαρθολομιό) όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ήλιδας με επίκεντρο τα Δουνεϊκα όπου σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν σε σταυλικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, ήδη αρκετοί παραγωγοί έχουν ενημερώσει την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας για ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες προκειμένου να ζητηθεί η άμεση εκτίμηση των καταστροφών από τον ΕΛΓΑ.

Η επόμενη μέρα στο δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων

Η επόμενη μέρα, βρίσκει σε δύσκολη θέση και το δήμο Κρεστένων Ανδρίτσαινας καθώς από το πέρασμα της κακοκαιρίας σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές σε δίκτυα και υποδομές  και κυρίως στην αγροτική οδοποιία στην ευρύτερη περιοχή του, από τους ισχυρούς ανέμους και τις έντονες βροχοπτώσεις. Μάλιστα στην περιοχή της Ανδρίτσαινας σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε όλο το νομό, γεγονός που οδήγησε σε κατολισθητικά φαινόμενα και διάβρωση των αγροτικών δρόμων κυρίως στα χωριά.

Ο δήμος  ξεκινά ήδη τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω της η έντονη κακοκαιρία για την ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων και παραγωγών – πολλοί αγρότες δεν έχουν καν πρόσβαση στα χωράφια και τις καλλιέργειές τους μετά τις εκτεταμένες ζημιές στην αγροτική οδοποιία-  ζητώντας ωστόσο την βοήθεια και μέριμνα και της Περιφέρειας και της Πολιτείας. Γιατί κυρίως οι ζημιές σε υποδομές, ξεπερνούν τις δυνατότητες ενός δήμου που χρειάζεται επιπλέον κονδύλια για την αποκατάστασή τους.

Αιτήσεις στην Π.Ε.

Ο Περιφερειακός Συντονιστής της Π.Ε. Ηλείας Κωνσταντίνος Μπαλκάμος στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνει: «Παρακαλούνται οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα-ισχυρούς ανέμους που έπληξαν περιοχές της Π.Ε. Ηλείας, στις 06-01-2024, να απευθυνθούν στο αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για την υποβολή αιτήσεων, προκειμένου να αποσταλούν στην αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, για να πραγματοποιήσει την εκτίμηση και την καταγραφή των ζημιών. Η πρόσκληση απευθύνεται στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις πληγείσες περιοχές, Δ/Κ Πύργου του Δήμου Πύργου, Δ/Κ Βαρθολομιού του Δήμου Πηνειού, Δ/Κ Αμαλιάδος και Τ/Κ Δουνεϊκων του Δήμου Ήλιδας της Π.Ε. Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα- ισχυρούς ανέμους που έπληξαν περιοχές της Π.Ε. Ηλείας, στις 06-01-2024.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας (Μανωλοπούλου 47, 5ος όροφος), καθημερινά από τις 08:00 έως τις 14:00 έως τις 19-1-2024. Πληροφορίες, τηλ: 2621360572 και 2621360597 – Περ. Συντονιστής Π.Ε Ηλείας, Κ. Μπαλκάμος)».

Στον Δήμο Πύργου

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Πύργου στις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε την πρωτεύουσα του νομού το βράδυ του Σαββάτου.

Από την πρώτη στιγμή που ο ισχυρός ανεμοστρόβιλος  προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια, αποθήκες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής με μία πλειάδα συνεργατών του και την Πολιτική Προστασία βρέθηκαν κοντά στου πολίτες που επλήγησαν.

Η καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας διεξήχθησαν καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενώ δίνεται η δυνατότητα στους δημότες που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έως και την Τετάρτη 10/01/24, να υποβάλλουν δηλώσεις  στα γραφεία της υπηρεσίας στο Λάτσειο στην κεντρική πλατεία προσκομίζοντας και εκτυπωμένες φωτογραφίες που απεικονίζουν τις ζημιές.

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για το Δήμο 26210-34007.

Email: kdionis@1489.syzerfxis.gov.grmtsilira@1489.syzefxis.gov.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Πολιτική Προστασία έως και σήμερα, ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε… κυρίως σε Μούτελη, Αγγινάρα,  Λεβεντοχώρι, Χανάκια και την ευρύτερη περιοχή των οδών Αλφειού, Ποσειδώνος και Καταρραχίου.

Ειδικότερα σε 28 αυτοψίες που διενεργήθηκαν σε σπίτια διαπιστώθηκαν ζημιές σε σκεπές ηλιακούς θερμοσίφωνες, καμινάδες και τέντες. Παράλληλα αναμένονται οι ιδιοκτήτες άλλων 19 κατοικιών στην παραθαλάσσια περιοχή της Μούτελης να προσέλθουν στην Πολιτική Προστασία προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Επίσης σε εφτά  επιχειρήσεις που αφορούσαν κτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια, την επεξεργασία μαρμάρων, δερματεμπορίας,  και άλλα διαπιστώθηκαν μεγάλες ζημιές στις κτιριακές τους υποδομές καθώς και σε έξι αποθήκες όπου χρησιμοποιούνται για την φύλαξη διάφορων ειδών.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτεταμένες καταστροφές διαπιστώθηκαν σε πέντε γεωργικές εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πορτοκαλιές.









Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.