BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Μαζική νομιμοποίηση μεταναστών


Τριάντα χιλιάδες μετανάστες, που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας τουλάχιστον επί τρία χρόνια, πρόκειται να νομιμοποιηθούν με ρύθμιση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και στόχο να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σε μια γενναία νομοθετική ρύθμιση προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες και πιεστικές ανάγκες εργατικών χεριών ιδίως στον πρωτογενή και στον τριτογενή τομέα. Με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, το υπουργείο Μετανάστευσης δίνει τη δυνατότητα τριετούς άδειας διαμονής και εργασίας σε όσους υπηκόους τρίτων χωρών βρίσκονται στην Ελλάδα για τρία ή περισσότερα χρόνια και διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για παροχή εξαρτημένης εργασίας ή παροχή υπηρεσιών ή έργου.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μαζική νομιμοποίηση αλλοδαπών που έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια παραμονής στη χώρα μας και διαθέτουν προσφορά εργασίας, την οποία αξιοποιούν. Η μαζική νομιμοποίηση μεταναστών φαίνεται ότι αντιμετωπίζει με πολύ πιο άμεσο τρόπο τις τεράστιες ανάγκες της αγοράς εργασίας, καθώς οι προηγούμενες, μάλλον αμφιλεγόμενες, ρυθμίσεις του υπουργείου με διμερείς συμφωνίες, όπως με το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, δεν είχαν ούτε άμεσο αποτέλεσμα ούτε ήταν ελκυστικές για μεγάλο αριθμό μεταναστών, που χρειάζονταν να αντιμετωπίσουν συχνά ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια για αμφίβολο όφελος και προτιμούσαν πιο «γενναιόδωρες» χώρες.

Στόχος της ρύθμισης, όπως σημειώνει το υπουργείο, είναι για τους εργαζόμενους που ζουν ήδη τρία χρόνια στην Ελλάδα «να βγουν από την ανωνυμία και να τους παρασχεθεί η δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης, δεδομένων των αυξημένων αναγκών για εργατικό δυναμικό σε όλους τους τομείς της χαμηλής και μέσης ειδίκευσης της ελληνικής οικονομίας. Η διάταξη ικανοποιεί το αίτημα των παραγωγικών φορέων της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση της εισδοχής πρόσθετου εργατικού δυναμικού».

Επιπλέον, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα ισόχρονης άδειας διαμονής και στα μέλη της οικογένειας του αλλοδαπού -σύζυγο, παιδιά, γονείς- με διακηρυγμένο στόχο τη διασφάλιση της οικογενειακής ενότητας και της κοινωνικής ασφάλειας.

Τέλος, η τροπολογία επαναφέρει παλαιότερη ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα σε όσους ζητούν άσυλο να εργάζονται δύο μήνες μετά την κατάθεση του αιτήματος ασύλου, κάτι που είχε αλλάξει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, μεταθέτοντας τη δυνατότητα αυτή μετά το εξάμηνο.









Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.