Εξαγγελίες Αυγενάκη για τον Εκσυγχρονισμό του αναχρονιστικού πλαισίου του Οργανισμού
– Ζητούμενο οι δίκαιες αποζημιώσεις και η διασύνδεση των ζημιών με την κλιματική κρίση
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ προανήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου και βεβαίως των Ηλείων αγροτών, καθώς μετά από 25 χρόνια έχει πλέον ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή, ενώ η κλιματική κρίση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν τεράστιες ζημιές στην παραγωγή, επιβάλλουν τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου αποζημιώσεων.
Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι η αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ έχει στόχο να καλύψει περισσότερους κινδύνους και να διευρύνει τον αριθμό των ασφαλισμένων αποσκοπώντας στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του και την ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων, οι οποίες να σημειώσουμε ότι σήμερα κινούνται σε ρυθμούς… χελώνας!
Ο νέος κανονισμός θα κινείται σε τρία επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο θα είναι υποχρεωτικό για όλους και τα άλλα δύο πεδία θα είναι προαιρετικά, το ένα ως προς τους κινδύνους που επιθυμεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος και το άλλο ως προς τον φορέα ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα, σε αυτό το τρίτο επίπεδο, να εμπλακούν και… ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες , ένα σημείο που σηκώνει βεβαίως πολύ συζήτηση εκ μέρους του αγροτικού κόσμου και των συνδικαλιστικών συνεταιριστικών φορέων τους.
Ο υπουργός ανέφερε δύο ακόμη καινοτομίες του νέου ΕΛΓΑ ο οποίος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως φορέας του δημοσίου: «Η μία είναι ότι ήδη απελευθερώνεται το 20% των εσόδων του ΕΛΓΑ που κατευθυνόταν για την κάλυψη διοικητικών και μισθολογικών αναγκών του οργανισμού, τα οποία πλέον καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, οι εισφορές των αγροτών κατευθύνονται στο 100% πίσω σε αυτούς, για την κάλυψη των αναγκών τους. Στο ίδιο το πλαίσιο εντάσσεται και το πρόσθετο έργο της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.
Ζητούμενο οι δίκαιες αποζημιώσεις
Παράλληλα όπως ανέφερε ο ΥπΑΑΤ ενισχύεται η δυνατότητα του ΕΛΓΑ για παροχή αποζημιώσεων σχετιζόμενων με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένος καύσωνας και ακραίες βροχοπτώσεις, με την θέσπιση ετήσιας επιχορήγησης του οργανισμού από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό το σημείο είναι και ένα από τα βασικά αιτήματα των παραγωγών καθώς πολλές από τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους εξαιτίας της κλιματικής κρίσης τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια, δεν αποζημιώθηκαν. ‘Οπως η ακαρπία στις ελιές, ο περονόσπορος που αφάνισε φέτος την σταφίδα και τα αμπέλια ή οι καλοκαιρινές ζημιές στην βιομηχανική τομάτα, τα κηπευτικά κ.α εποχικά προϊόντα λόγω καύσωνα καθώς το θερμόμετρο θα πρέπει να δείξει 40 βαθμούς Κελσίου και άνω για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ με βάση το ισχύον αναχρονιστικό πλαίσιο.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα φέρει το εν λογω νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ στη διαβούλευση.
Νέος Ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτων στον οποίο θα ενσωματωθούν ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ
Τέλος, ιδιαίτερη προτεραιότητα έδωσε ο υπουργός στη διαχείριση των υδάτων, όπου το 86% των υδάτων χρησιμοποιούνται για άρδευση και το υπόλοιπο για αστική χρήση. Όπως ανακοίνωση, σύντομα θα συσταθεί Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων, αρχικά στη Θεσσαλία, μετά στην Κρήτη και στη συνέχεια, σταδιακά, σε όλη την επικράτεια. Στους νέους φορείς που θα λειτουργούν σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών και τις Περιφέρειες, θα ενσωματωθούν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ κάθε περιοχής. Σήμερα τη διαχείριση της άρδευσης κάνουν 420 ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ σε όλη τη χώρα, έχοντας μάλιστα στην πλειοψηφία τους πολλά χρέη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ΤΟΕΒ στην Ηλεία. Ρόλο στο νέο φορέα εκτός του ΥπΑΑΤ θα έχουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών, η Περιφέρεια ενώ θα συμμετέχουν και τοπικοί φορείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.