BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

«Καμπανάκι» για τον εμβολιασμό των παιδιών Ρομά της Ηλείας

-Στο 40% οι οικισμοί της Γαστούνης, στο 60% Πύργος και Αμαλιάδα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Καμπανάκι» για το επίπεδο υγείας των Ρομά στην Ηλεία χτυπά έρευνα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021 και αφορούσε την εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού. Όπως αναφέρει η ερευνήτρια Ιωάννα Στυλιανέση, η έρευνα επικεντρώθηκε σε δέκα οικισμούς που εκτείνονται στη ζώνη Πύργου-Αμαλιάδας-Γαστούνης, σε 200 παιδιά από δύο έως 16 ετών και με μέσο όρο ηλικίας τα οκτώ χρόνια και αναλογία 54-46 αγόρια-κορίτσια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 66% των παιδιών διέθεταν βιβλιάριο υγείας, ενώ το 19% διέθεταν κάρτα εμβολιασμών. Το γενικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού φτάνει το 61,63 %, ωστόσο διαπιστώνεται σημαντική απόκλιση ανά περιοχή, διότι στον Πύργο το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης φτάνει το 65,26% και στην Αμαλιάδα το 66,62%, σε αντίθεση με τους οικισμούς στην περιοχή της Γαστούνης, όπου διαπιστώθηκε επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης γύρω στο 43%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κανένα παιδί δεν είχε εμβολιαστεί έναντι της φυματίωσης στον πρώτο χρόνο της ζωής του, ενώ περιοχές με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στον οικισμό (πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρισμό και ύπαρξη αποχετευτικού συστήματος) εμφάνισαν θετική συσχέτιση με υψηλότερους δείκτες εμβολιασμού. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με τον εμβολιασμό, βρέθηκαν λιγότερο εμβολιασμένα.

Εξίσου άξιο αναφοράς είναι πως οι Ρομά στην πλειοψηφία τους είναι… ανέγγιχτοι από τη ρητορική του αντιεμβολιαστικού κινήματος, διότι έχουν θετική αντίληψη για τους εμβολιασμούς, παρά το έλλειμμα ενημέρωσης που αποτυπώθηκε στην έρευνα.Τα σημαντικότερα εμπόδια πρόσβασης στις υπηρεσίες εμβολιασμού που αναφέρθηκαν ήταν η έλλειψη ενημέρωσης (21,5%), οικονομικοί λόγοι (9%) και έλλειψη κινήτρων (8,5%).

Όπως σημειώνει η κ. Στυλιανέσης, η έρευνα είχε στόχο την αποτύπωση της εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού των Ελλήνων Ρομά του νομού Ηλείας και των παραγόντων που το επηρεάζουν, καθώς και η αποτύπωση των εμποδίων, των δυσκολιών και των στάσεων των γονέων απέναντι στον εμβολιασμό, διότι οι Ρομά, παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία, κυρίως λόγω των συνθηκών διαβίωσης και της ελλιπούς ενημέρωσης, κάτι που καταδεικνύει την ανάγκη για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον συστηματικό και διαρκή εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού των Ελλήνων Ρομά.

«Η διερεύνηση υγειονομικών ζητημάτων που αφορούν τον εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού των Ρομά και των αντιλήψεων των γονέων για το συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση προγραμμάτων για τον συστηματικό και διαρκή παιδικό εμβολιασμό. Τα ευρήματα του χαμηλού ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης των Ρομά, καθιστούν αναγκαία την οργάνωση σχεδίων για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας,καθώς και την ενίσχυση δράσεων για την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και την ανάπτυξη υποστηρικτικού δικτύου κοινωνικής παρέμβασης σε τομείς όπως η στέγαση, η απασχόληση και η εκπαίδευση, στοχεύοντας στην αποφυγή της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων», καταλήγει η έρευνα.










Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.