Συνολικά 735.320 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, επηρεάζει το πλαίσιο «δίκαιο σύστημα φορολόγησης» που παρουσίασε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Το νεό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις πριν κλείσει η Βουλή για την αργία των Χριστουγέννων, έχει ως τελικό στόχο να αυξήσει τα κρατικά έσοδα κατά 874 εκατ. ευρώ, μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και να «φέρει» στο τέλος της διαδρομής περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο.
Μάλιστα, σύμφωνα με την παρουσίαση του νέου συστήματος από το οικονομικό επιτελείο, το νέο πλαίσιο έχει κοινωνικό χαρακτήρα και προβλέπει πιο ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους επαγγελματίες κατά τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριοποίησής τους, τους ανάπηρους, αλλά και τους κατοίκους μικρών νησιών και οικισμών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το νέο νομοσχέδιο επιβραβεύει τους συνεπείς φορολογούμενους με την ταχύτερη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ εκείνοι που θα πληρώσουν περισσότερα είναι εκείνοι που δήλωναν εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό.
Ποιοι αποκτούν έκπτωση 50% και ποιοι 25%
Όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, από τους 735.320 ελεύθερους επαγγελματίες:
Οι 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.
Οι 124.000 δεν θα έχουν επιβάρυνση ή ελάφρυνση.
Οι 473.000 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, κατά μέσο όρο +1.444 ευρώ ο καθένας.
«Πλαφόν» ο κατώτατος μισθός
Από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.
Συγκεκριμένα, με το νέο καθεστώς η ελάχιστη αμοιβή για τον επαγγελματία προσδιορίζεται ως εξής:
Διευκρινίζεται πως το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί στις ατομικές επιχειρήσεις, εξαιρουμένων των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων με ΑΠΥ («μπλοκάκια»).
Πώς «υπολογίζονται» οι τριετίες
Αξίζει να σημειωθεί πως για τον υπολογισμό του ελάχιστου (βασικού) μισθού λαμβάνονται υπόψη τυχόν τριετίες που έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος από την πρώτη έναρξη των εργασιών του ανεξαρτήτως του ΚΑΔ.
Συγκεκριμένα, το ποσό αυξάνεται κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας ως αυτοαπασχολούμενος, μετά τα 3 πρώτα έτη, με ένα ανώτατο όριο τις τρεις τριετίες
Ενώ λαμβάνονται υπόψη και τυχόν εισοδήματα από μισθωτή εργασία του αυτοαπασχολούμενου, χωρίς, ωστόσο, να λογίζεται κατά τον υπολογισμό ο χρόνος κατά τον οποίο ο ελεύθερος επαγγελματίας είχε παύση εργασιών.
Μειώσεις και απαλλαγές
1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν τις ακόλουθες μειώσεις της ελάχιστης αμοιβής: 100% για τα τρία πρώτα χρόνια, 67% για τον 4ο χρόνο και 33% για τον 5ο χρόνο.
2. Όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας ασκεί τη δραστηριότητά του και έχει την κύρια κατοικία του σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, η ελάχιστη αμοιβή θα μειώνεται κατά 50%.
3. Όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%, θα μειώνεται κατά 50%.
4. Η ελάχιστη αμοιβή αποτελεί μαχητό τεκμήριο που μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, κ.λπ.).
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.