BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Κι όμως, ο κορονοϊός είναι και φέτος εδώ


Άγνωστο τι επιφυλάσσει η 4η χρονιά του κορονοϊού

Κορονοϊός- Οι περισσότεροι δεν θέλουν καν να ακούσουν τη λέξη και ο,τιδήποτε τη συνοδεύει: στατιστικά, θάνατοι, νοσηλείες, εμβόλια, μέτρα προφύλαξης. Και όμως, ο κορονοϊός είναι και φέτος εδώ και απέχει ακόμα πολύ από το να θεωρείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας εποχικός ιός. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε αύξηση 23% στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία (σε σχέση με τις περασμένες 4 εβδομάδες). Κυρίαρχη παραλλαγή εξακολουθεί να είναι η Κράκεν, ενώ διαρκώς κερδίζει έδαφος και η Eris.

«Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου, η πρόβλεψη για αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών λόγω Covid-19 αρχίζει να επαληθεύεται. Ακόμα οι νοσηλείες στις ΜΕΘ παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και εκεί παρατηρείται μία αυξητική τάση» λέει η Σοφία Πουρίκη, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Πνευμονολόγος -Εντατικολόγος στη ΜΕΘ-COVID 19 του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Υπάρχει όμως πραγματικός λόγος ανησυχίας τον τέταρτο πια χειμώνα που καλούμαστε να συνυπάρξουμε με τον κορονοϊό;

«Πλέον η εμπειρία μας για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών εξάρσεων της λοίμωξης Covid, είναι τεράστια. Γνωρίζουμε ακριβώς πώς λειτουργεί ο ιός, ποια όργανα χτυπάει, τις επιπλοκές της λοίμωξης , ενώ στη θεραπευτική μας φαρέτρα υπάρχουν αρκετά φάρμακα»  λέει η κ. Πουρίκη και συνεχίζει: «Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι πώς θα λειτουργήσει ο συνδυασμός λοίμωξης με Covid και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη και ο RSV που και αυτοί θα παρουσιάσουν αύξηση καθώς ερχόμαστε πιο κοντά στον χειμώνα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η παραμονή σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με τον συγχρωτισμό ευνοούν τη μετάδοση και την ανάπτυξη λοίμωξης. Περιμένουμε δηλαδή να δούμε αν η κλινική εικόνα από μία συλλοίμωξη θα είναι βαρύτερη ή θα διαδράμει με προεξάρχουσα την τυπική εικόνα του Covid. Μπορεί ακόμα και να μην επηρεάζεται η πορεία της κλινικής κατάστασης του ασθενούς σε περίπτωση που αυτός πάσχει από δύο ταυτόχρονα λοιμώξεις του αναπνευστικού (ήπια κλινική πορεία) αλλά αυτά πρέπει να τα δούμε στην πράξη».

Η δύσκολη θέση των υγειονομικών και οι παρατεταμένες νοσηλείες

Και μπορεί η πλειοψηφία της κοινωνίας να αδιαφορεί αυτή τη στιγμή για τον κορονοϊό και να δείχνει πως τον έχει ξεχάσει, όμως οι υγειονομικοί ανησυχούν. «Η αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών δεν μας αφήνει αδιάφορους. Μια συνεχιζόμενη αύξηση, θα μπορούσε να επιφέρει μία πίεση στο σύστημα υγείας, ακολουθούμενη από παρεμβάσεις, όπως η μετατροπή ολόκληρων κλινικών και μονάδων αποκλειστικά σε κλινικές και ΜΕΘ Covid. Οι επακόλουθες συνέπειες στην αντιμετώπιση άλλων νοσολογικών καταστάσεων, η εξουθένωση του ήδη καταπονημένου υγειονομικού προσωπικού, τα ψυχοκοινωνικά θέματα του πληθυσμού που ήδη μετράει τις πληγές του μετά από αρκετά μεγάλους εγκλεισμούς θα ήταν σημαντικά».

Κατά την ίδια, το σίγουρο και αναμενόμενο, είναι πως αυτή η ακόμα συγκρατημένη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, αν και δεν έχει επιφέρει ακόμα σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, έχει οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση του φόρτου εργασίας όσων δουλεύουν στις υγειονομικές δομές. «Μαζί με τα 4 χρόνια υπερκόπωσης και υπερπροσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, τις συνταξιοδοτήσεις και την οικειοθελή αποχώρηση γιατρών, από τα δημόσια νοσοκομεία κυρίως, οι συνθήκες παραμένουν πολύ δύσκολες και αγχωτικές για εμάς» σημειώνει η έμπειρη εντατικολόγος και συνεχίζει να περιγράφει την εικόνα: «Προφανώς και ο φόρτος εργασίας των υγειονομικών αυξάνεται μέρα με τη μέρα, οι ρυθμοί εργασίας παίρνουν ανιούσα πορεία και μπαίνουν σε κλίμα χειμωνιάτικο με την δυνατότητα αδειών και ανάπαυσης (ρεπό), περιορισμένη, με κύρια αιτία την έλλειψη επαρκούς προσωπικού. Μην ξεχνάμε επίσης και το λεγόμενο burn out σύνδρομο με το οποίο αρκετοί συνάδελφοι έχουν έρθει αντιμέτωποι, με αιτίες το στρεσογόνο περιβάλλον, την πίεση της δουλειάς και την έλλειψη ανάπαυσης».

Όσο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές του νοσοκομείου, αυτοί είναι κατά κύριο λόγο ασθενείς με βαριές και πολλές συν νοσηρότητες , ασθενείς που έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 65 έτη και στους οποίους έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τον τελευταίο εμβολιασμό τους (συνήθως έχουν κάνει συνολικά 3 εμβολιασμούς) ή τη νόσησή τους. Η νοσηλεία των ασθενών αυτών είναι συνήθως παρατεταμένη λόγω των προβλημάτων υγείας που έχουν και η παρουσία λοίμωξης Covid καταβάλει τον ήδη εξουθενωμένο οργανισμό τους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο επιδείνωσης και παραμονής τους στο νοσοκομείο.

«Μην ξεχνάμε και τις περιπτώσεις εκείνες που ασθενείς μπήκαν στο νοσοκομείο για αντιμετωπίσουν ένα συνήθως σοβαρό πρόβλημα υγείας και βρέθηκαν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να παρουσιάσουν και λοίμωξη Covid, επιβαρύνοντας και άλλο την υγεία τους» σημειώνει η κ. Πουρίκη.

«Στον αυτόματο» η συμπεριφορά του κοινού

Πώς συμπεριφέρονται όμως οι πολίτες απέναντι σε όλα αυτά και με το εμβόλιο του κορονοϊού να συστήνεται φέτος μόνο σε ευάλωτες ομάδες και πολίτες άνω των 65 ετών;

Η κ. Πουρίκη, συνοψίζει πάντως τον τρόπο που συμπεριφέρεται πια μεγάλη μερίδα του κοινού. «Πλέον οι μάσκες είναι ελάχιστες, κατά βάση τις βλέπεις σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας κυρίως ή με βαριές συννοσηρότητες και σε συγκεκριμένα μέρη . Λόγω της μη υποχρεωτικής καραντίνας, της συχνά ασυμπτωματικής νόσησης ή των ελαχίστων συμπτωμάτων λοίμωξης (χωρίς να γίνεται η χρήση τεστ για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό) η μετάδοση του ιού είναι πάρα πολύ εύκολη. Το ελάχιστο που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι με τα πρώτα συμπτώματα ή σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, να κάνουμε ένα τεστ. Εννοείται πως αν είναι θετικό απομονωνόμαστε και αν χρειάζεται να μετακινηθούμε κυκλοφορούμε με χρήση μάσκας υψηλής προστασίας».











Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.