Ήταν 19 Οκτωβρίου του 1812 όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης αποχωρεί νικημένος από τη Μόσχα, ήταν 19 Οκτωβρίου του 1813, όταν συντρίβονται τα στρατεύματά του στη Λειψία. Πώς να την ξεχάσει αυτή τη μέρα ο Αυτοκράτορας;
Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Μόσχα παραδόθηκε στον Ναπολέοντα αμαχητί. Τη νύχτα μεταξύ 14 και 15 Σεπτεμβρίου ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά στη Μόσχα, η οποία ανάγκασε τον Ναπολέοντα να φύγει από το Κρεμλίνο. Περίπου 400 πολίτες εκτελέστηκαν από τους Γάλλους για υποψία συμμετοχής στον εμπρησμό της πόλης.
Η τακτική της καμένης γης
Η πυρκαγιά διήρκεσε μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Μόσχας. Από τις 30.000 κατοικίες που υπήρχαν στη Μόσχα, διασώθηκαν λιγότερες από 5.000. Η κατάληψη της Μόσχας θεωρήθηκε από τον Ναπολέοντα ως κατάκτηση μιας σημαντικής πολιτικής και όχι στρατιωτικής θέσης. Στη Μόσχα, ο Ναπολέοντας άρχισε να ετοιμάζεται για μια εκστρατεία στην Αγία Πετρούπολη. Η παθητική αντίσταση από την πλευρά του ρωσικού πληθυσμού προκάλεσε προβλήματα στον εφοδιασμό της Μεγάλης Στρατιάς, το σύστημα εφοδιασμού της οποίας επηρεαζόταν από την τοπική παραγωγή τροφίμων.
Στη Μόσχα, ο Ναπολέων ήταν παγιδευμένος. Θα αναγκαζόταν να περάσει τον χειμώνα σε μια πόλη που καταστράφηκε. Ο Γάλλος Αυτοκράτορας άρχισε την προετοιμασία για υποχώρηση στα χειμερινά διαμερίσματα (κάπου μεταξύ του Δνείπερου και της Δυτικής Ντβινά).
Στις 18 Οκτωβρίου, οι Ρώσοι επιτέθηκαν στα γαλλικά σώματα του στρατάρχη Μυρά, τα οποία ακολουθούσαν τον ρωσικό στρατό. Αφού έχασε 4.000 στρατιώτες και 38 κανόνια, ο Μυρά διέταξε υποχώρηση. Στις 19 Οκτωβρίου, ο γαλλικός στρατός (110.000) με μεγάλη νηοπομπή έφυγε από τη Μόσχα μέσω του παλαιού δρόμου της Καλούγκα. Ο Ναπολέων σκόπευε να φθάσει στην πιο κοντινή και μεγαλύτερη βάση τροφίμων στο Σμολένσκ. Μέσα σε λίγες εβδομάδες και έχοντας χάσει 21.000 άνδρες, ο Ναπολέων υποχωρεί συνεχώς. Το δυνατό κρύο, το οποίο ενέσκηψε κατά τη διάρκεια της υποχώρησης του γαλλικού στρατού μέσω του Μπερεζίνα, κατέστρεψε ολοσχερώς τους ήδη αποδυναμωμένους από την πείνα Γάλλους. Μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου η γαλλική εισβολή στη Ρωσία έληξε με τη σχεδόν ολική καταστροφή της Μεγάλης Στρατιάς!
Η Μάχη των Εθνών γονατίζει τον Αυτοκράτορα
Ένα χρόνο μετά, οι αντίπαλοι του Γάλλου Αυτοκράτορα, γνωρίζοντας την τραγική κατάσταση του στρατεύματός του, συνασπίζονται για να τον εξοντώσουν οριστικά και αμετάκλητα. Η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, η Βρετανική Αυτοκρατορία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Πρωσία, η Ρωσική Αυτοκρατορία, η Σουηδία καθώς και γερμανικά κράτη συστήνεται ο Έκτος Συνασπισμός με στόχο να πολεμήσει τον Ναπολέοντα.
Ο Ναπολέων κινήθηκε δυτικά και διέσχισε τον ποταμό Έλβα στα τέλη Σεπτεμβρίου και τοποθέτησε μεγάλο μέρος των στρατευμάτων του γύρο από τη Λειψία.
Ο δρόμος προς την εξορία πέρασε απ’ τη Λειψία
Το πρωί της 16ης Οκτωβρίου, οι Σύμμαχοι επιτίθενται με 330.000 άνδρες από το βορρά και το νότο. Ο Ναπολέων τους περιμένει με 190.000 άνδρες. Στις 19 του μήνα, ο Ναπολέων υποχωρεί περνώντας πάνω από τη μοναδική γέφυρα του ποταμού Έλστερ.
Από λάθος ανατινάχτηκε η γέφυρα, ενώ ήταν γεμάτη από Γάλλους στρατιώτες. Αποτέλεσμα, 30.000 άνδρες παγιδεύτηκαν στη Λειψία. Οι περισσότεροι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, ενώ αρκετοί πνίγηκαν, προσπαθώντας να περάσουν κολυμπώντας τον ποταμό. Μέχρι το μεσημέρι, η Λειψία είχε απελευθερωθεί από τους Γάλλους και ο Ναπολέων είχε ηττηθεί. Ο Ναπολέων μέτρησε απώλειες 80.000 στρατιωτών. Με τη Μάχη της Λειψίας, ή αλλιώς Μάχη των Εθνώναπελευθερώθηκαν όσα γερμανικά εδάφη τελούσαν ακόμη υπό γαλλική κυριαρχία. Πέντε μήνες μετά οι Σύμμαχοι έμπαιναν στο Παρίσι. Στις 11 Απριλίου ο Ναπολέων παραιτήθηκε και εξορίστηκε στην Έλβα. Το Βατερλώ για τον Ναπολέοντα ήταν πια κοντά.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.