BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Θεσσαλία: Κίνδυνος έξαρσης τροπικών λοιμογόνων ιών Ζίκα και Δάγκειου πυρετού – Τι λέει στο topontiki.gr καθηγητής εντομολογίας


Η Θεσσαλία και κατ΄επέκταση ολόκληρη η χώρα δεν θα είναι ποτέ η ίδια, μετά τη θεομηνία Daniel. Τα στάσιμα νερά, που για δεύτερη εβδομάδα, λιμνάζουν σε μεγάλες εκτάσεις του κάμπου που έχει μετατραπεί σε βάλτο, «εγκυμονούν» ένα επικίνδυνο εχθρό, που αναμένεται να μας απασχολήσει κυρίως από την επόμενη Άνοιξη: Τα κουνούπια.

Ήδη έχουν πιάσει δουλειά και αναπαράγονται σε μεγάλους πληθυσμούς και κυρίως σε περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας ,εξαιτίας ακριβώς, των μολυσμένων νερών.

«Η Θεσσαλία έχει γίνει βάλτος! Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πληθώρα εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με ψεκασμούς, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος εισαγωγής των λοιμογόνων ιών  Zika, Δάγκειου πυρετού και Chikunguny. Επίσης με τους συστηματικούς ψεκασμούς μειώνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης περιστατικών ελονοσίας καθώς και των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, που ήδη έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα».  Τα παραπάνω επισημαίνει στο to pontiki.gr, Δρ Γεώργιος Κολιόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Κολιόπουλο δυνητικά το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε κυρίως από την ερχόμενη Άνοιξη, γι΄αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν πολύ νωρίς οι ψεκασμοί από τις αρμόδιες αρχές των Περιφερειών της χώρας, και κυρίως στη Θεσσαλία όπου οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών έχουν αυξηθεί επικίνδυνα:


«Το υπουργείο Υγείας έχει εντοπίσει τον κίνδυνο και έχει πάρει μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση» είπε στο topontiki.gr  ο Δρ. Κολιόπουλος: «Θα πρέπει ο δειγματοληπτικός έλεγχος των κουνουπιών και η επιτήρηση από τους ειδικούς, να είναι διαρκής και να μην εφησυχάζουμε».

Διανύουμε ακόμα την εποχή αναπαραγωγής των κουνουπιών
Δυστυχώς για εμάς, αυτή την εποχή τα κουνούπια παραμένουν δραστήρια, δηλαδή αναπαράγονται σε μεγάλους αριθμούς. 

Η περίοδος αναπαραγωγής διαρκεί έως και τέλος Νοέμβριο ή αρχές Δεκεμβρίου, που αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους 2,5 μήνες, περίπου, τα κουνούπια, θα γεννήσουν δισεκατομμύρια αυγά.

«Κάθε θηλυκό κουνούπι γεννάει 200 έως 300 αβγά έως και έξι φορές τον χρόνο. Δηλαδή  γεννάει πάνω από 1.200 έως 1.800 αβγά τον χρόνο» μας εξηγεί ο Δρ. Κολιόπουλος.

Ακόμα ένα ανησυχητικό γεγονός είναι ότι τα κουνούπια δεν πεθαίνουν όλα το χειμώνα. Αρκετά είδη επιβιώνουν με διαφόρους τρόπους.

Για παράδειγμα το κουνούπι « Aedes aegypti» γνωστό και ως κουνούπι τίγρης, που μεταδίδει τον ίο Ζικα, μπορεί να αναπαραχθεί έως και επτά φορές το χρόνο και ζει στην Ελλάδα, ξεχειμωνιάζει στο στάδιο των αυγών.

Καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν κάτω από τους 10ﹾC , τα ενήλικα θηλυκά καταθέτουν τα τελευταία αυγά τους σε σημεία που περιέχουν νερό.

Οι «μητέρες» τελικά πεθαίνουν, ωστόσο τα πρόσφατα αυγά εισέρχονται σε κατάσταση παύσεως, μιας διαδικασίας που αναστέλλει την ανάπτυξή τους κατά τους κρύους μήνες.

Όταν θα αρχίσει, όμως, να ανεβαίνει η θερμοκρασία (Μάρτιο- Απρίλιο), τα αυγά εκκολάπτονται και η νέα γενιά… θα μπει ορμητικά στη ζωή μας.

Κίνδυνος επιστροφής της ελονοσίας αλλά και εισαγωγής τροπικών λοιμογόνων ασθενειών
Στις 11 Σεπτεμβρίου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπέγραψε εγκύκλιο στην οποία  επισημαίνεται ο κίνδυνος εισαγωγής των λοιμογόνων  ιών Zika, του ιού που προκαλεί Δάγκειο πυρετό και του Chikungunya. Μάλιστα στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι ψεκασμοί».

Ο Δρ. Γιώργος Κολιόπουλος εξηγεί στο topontiki.gr «Φέτος θα πρέπει να ψεκάσουν από το Μάρτιο, χωρίς καθυστέρηση,  προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός του πληθυσμού των κουνουπιών.»

Όπως φαίνεται οι ψεκασμοί είναι το κομβικό σημείο για να ελαχιστοποιήσουμε  τον  κίνδυνο εισαγωγής τροπικών λοιμογόνων ασθενειών αλλά και της επανεμφάνισης της ελονοσίας.

Πως όμως μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα τροπικοί λοιμώδη ιοί; Πολύ εύκολα, όπως μας εξηγεί ο καθηγητής.  Συνήθως η εισαγωγή γίνεται από ανθρώπους που επισκέπτονται τις χώρες όπου έχουν κρούσματα αυτών των ασθενειών. Δηλαδή τη Νότια Αμερική ( Μέξικο , Βολιβία, Βενεζουέλα κλπ), την Ινδία, ακόμα και σε χώρες της Ευρώπης που έχουν παρουσιαστεί σποραδικά κρούσματα όπως η Γαλλία, η Γερμάνια, Μάλτα και άλλες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

«Πολλοί Έλληνες αλλά και ξένοι που ζουν στη χώρα μας πάνε διακοπές στις χώρες που έχουν καταγραφεί κρούσματα.  Όταν επιστρέφουν έχουν ήδη τα συμπτώματα από τον Ζίκα, τον ιό που προκαλεί Δάγκειο πυρετό ή τον Chikungunya. Εάν αυτή την περίοδο τους τσιμπήσει το κουνούπι τίγρης που είναι υπεύθυνο για την μετάδοση του Ζίκα και το ίδιο τσιμπήσει και άλλους ανθρώπους τότε ο ιός έχει εισβάλει στη χώρα μας» μας εξήγησε ο καθηγητής.

Θυμίζουμε ότι κάπως έτσι εγκαταστάθηκε το 2010  στην Ελλάδα ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Επιπλέον ορατός είναι ο κίνδυνος επανεμφάνισης της ελονοσίας όπως είπε στο toprontiki.gr  ο καθηγητής: « Στην Ελλάδα η ελονοσία εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960).

Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού. Με τα νέα δεδομένα όμως, δυνητικά, υπάρχει ο κίνδυνος να επανεμφανιστούν στον πληθυσμό σποραδικά κρούσματα» αναφέρει ο Δρ. Κολιόπουλος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αρμόδιες αρχές της  χώρα μας,  θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και επιφυλακή και όλοι οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας όπως εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σιτες στα παράθυρα, να μην αφήνουμε λιμνάζοντα νερά στις γλάστρες  και πολλά άλλα.










Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.