Πύλος: “Νεκροταφείο” για τα γυναικόπαιδα το αμπάρι του σαπιοκάραβου!
- Δυνάμεις του Λιμεναρχείου Κατακόλου συμμετέχουν στις έρευνες που ως τώρα έχουν αποβεί άκαρπες
- “Κόλλησαν” οι αριθμοί επιζώντων και νεκρών-
- Εντοπίστηκαν 7 διακινητές μεταξύ των διασωθέντων
Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά στο προσφυγικό βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανοιχτά της Πύλου από την Τετάρτη το μεσημέρι. Μια τραγωδία που δημιουργεί αμείλικτα ερωτηματικά, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη, επαναφέροντας στο προσκήνιο το τεράστιο θέμα του προσφυγικού στη Μεσόγειο που για μια ακόμα φορά γίνεται “νεκροταφείο” απελπισμένων ανθρώπων.
Όσο οι ώρες περνούν, τόσο συγκλονίζουν τα στοιχεία για το πολύνεκρο ναυάγιο. Όπως συγκλονιστικές είναι και οι φωτογραφίες με τις σορούς που μεταφέρουν σε μαύρες σακούλες οι λιμενικοί. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, είχαν επιβεβαιωθεί 78 νεκροί (77 άνδρες και μία γυναίκα) και 104 διασωθέντες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα θα είναι εκατοντάδες, ανθρώπινες ψυχές που όπως φαίνεται ποτέ δεν θα βρεθούν καθώς τις «κατάπιε» η θάλασσα!
Το τραγικό είναι ότι σύμφωνα με μαρτυρίες στο αμπάρι του σιδερένιου αλιευτικού βρίσκονταν τα γυναικόπαιδα για να είναι προστατευμένα και σε συνδυασμό με την γρήγορη ανατροπή του σκάφους λόγω μετατόπισης βάρους και τα αρνητικά έως τώρα αποτελέσματα των ερευνών για εντοπισμό αγνοουμένων , η κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί είναι εφιαλτική. Έως τώρα δεν έχει διασωθεί γυναίκα ( πλην μιας) ή παιδί ούτε έχει ανασυρθεί σορός που ανήκει σε γυναίκα ή παιδί. Ανάμεσά τους σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και οκτώ έγκυες.
Ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει 104 ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στις έρευνες από χθες τα μεσημέρι προβληματίζει τις Αρχές.
Χθες, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα οι 78 σοροί των μεταναστών της τραγωδίας με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού, προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου και να προχωρήσει η αναγνώριση και ταυτοποίηση τους στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν.
Εντοπίστηκαν 7 διακινητές μεταξύ των διασωθέντων
Το λιμενικό προχώρησε στον εντοπισμό επτά εκ των διακινητών που βρίσκονται μεταξύ των διασωθέντων και ήταν αυτοί που έβαλαν στο αλιευτικό σκάφος-«φέρετρο» τους μετανάστες και τους μετέφεραν μέχρι το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου όπου σημειώθηκε το ναυάγιο στην Πύλο . Ο αριθμός των διακινητών δεν αποκλείεται και να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Κατά τις ίδιες πηγές και οι επτά διακινητές είναι Αιγύπτιοι.
Πρόθεση των λιμενικών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι να συγκεντρώσουν περισσότερες από 10 καταθέσεις μεταναστών ώστε στη συνέχεια να φτιάξουν φάκελο τον οποίο θα συμπληρώσουν με αποδεικτικά στοιχεία.
Το επόμενο βήμα για τους λιμενικούς θα είναι να παραπέμψουν τον φάκελο και την υπόθεση στον εισαγγελέα προκειμένου αυτός με τη σειρά του να αποφασίσει αν θα διατάξει συλλήψεις.
Συνεχίζονται οι έρευνες μέχρι να συμπληρωθούν 72 ώρες
Οι έρευνες συνεχίστηκαν χθες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με μεγαλύτερη ένταση αφού έχει στηθεί στην Καλαμάτα ολόκληρο επιχειρησιακό κέντρο και θα συνεχιστούν μέχρι να συμπληρωθούν τουλάχιστον 72 ώρες αν και είναι μηδαμινές οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες
Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος» μίλησε ο ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός, επισήμανε πως «Οι έρευνες βάσει της νομοθεσίας πρέπει να συνεχιστούν για τουλάχιστον 72 ώρες από αέρα και θάλασσα, διότι πρέπει να καλύψουμε όλη την περιοχή σύμφωνα πάντα με τα ρεύματα. Πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι της επιχείρησης να ακολουθήσουν τι ρεύματα υπάρχουν εκεί μήπως βρούμε επιζώντες. Και το κακό βέβαια είναι ότι δεν είχαν σωσίβια».
Σχετικά με το αν υπάρχουν ελπίδες για επιπλέον διασωθέντες ο κ. Σπανός σημείωσε, «Οι πιθανότητες είναι μηδαμινές και θα σας πω για ποιο λόγο: Το σκάφος πρέπει να έφυγε εδώ και περίπου δύο ημέρες από το λιμάνι της Λιβύης, το Τομπρούκ βρέθηκε περίπου 47 μίλια βορειοδυτικά της Πύλου. Διένυσε περίπου 300 ναυτικά μίλια – άρα ήταν εντός Ελλάδας. Αυτά τα σκάφη δεν έχουν καθόλου πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, δεν είναι αξιόπλοο δηλαδή είναι πλωτά -θα το πω πολύ απλά- “πλωτά νεκροταφεία”. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση φαίνεται ότι βρέθηκε σε πολύ σε δυσχερή θέση το σκάφος, έσβησαν οι μηχανές του γιατί πιθανόν να είναι μηχανική βλάβη ή από καύσιμα το πιθανότερο και επειδή είχε μεγάλο αριθμό. Εκεί εστιάζω εγώ ότι πρέπει να είχε πάρα πολλούς επιβαίνοντες και πιθανόν να είναι και γυναικόπαιδα στους εσωτερικούς χώρους του αλιευτικού. Ότι λόγω του μεγάλου βάρους που είχε το σκάφος – λόγω του μεγάλου αριθμού που έχει υπερβεί κατά 1000% περισσότερο από αυτό που προβλέπει το πρωτόκολλο του – αν υπήρξε πρωτόκολλο».
Όπως επισημαίνουν στελέχη του Λιμενικού, ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ακόμη και μετά τη λήψη καταθέσεων από τους διασωθέντες.
«Οι άνθρωποι αυτοί “συσκευάστηκαν”, ο ένας πάνω στον άλλον!»
Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής, στην συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.
“Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων”, επισημαίνει στη συνέχεια ο κ.Μακρής. “Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς”.
Όσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει: “Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί “συσκευάστηκαν”, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν. ΄Οσοι επέβαιναν στο πλοίο, που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με την σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές».
Αναζητούν τους συγγενείς τους
Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις συγγενών, κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό πλοίο. Ο Μάλεκ από τη Συρία που, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εδώ και 6 χρόνια ζει στη Γερμανία σήμερα το πρωί κατέφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ. Έχουν να μιλήσουν εδώ και 6 μέρες και το μόνο που γνώριζε είναι ότι είχε ξεκινήσει από τη Συρία για να πάει Ιταλία.
Τον ανιψιό του αναζητά και ο Μάριος από τη Συρία που ζει στην Κύπρο. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ανιψιός του επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που ξεκίνησε από την Λιβύη και ήθελε να φτάσει στην Ιταλία. Δεν βρίσκεται στους διασωθέντες που έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας ούτε σε κάποιο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι διασωθέντες θα μεταφερθούν με ευθύνη του υπουργείου με μισθωμένα λεωφορεία στην Μαλακάσα. Εκεί έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους από χθες καθώς είχε επιλέγει αυτή η δομή ευθύς εξαρχής.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.