Δυσαρεστημένοι από τον τρόπο ζωής τους, από την οικονομική τους κατάσταση, την υγεία, την επαγγελματική απασχόληση και σχεδόν όλους τους τομείς της καθημερινότητας, δηλώνουν οι περισσότεροι Έλληνες σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική έρευνα της Focus Bari.
Και φυσικά το ίδιο συμβαίνει και για τους πολίτες της Ηλείας, που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα στην καθημερινή τους διαβίωση και πολλές φορές δεν γνωρίζουν τι θα συναντήσουν στην πορεία της ημέρας, της εβδομάδας, του μήνα. Δεν ξέρουν πως θα ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, πως θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν μπροστά τους και πολλές φορές νιώθουν μία δυσφορία, ένα θυμό και μία ένταση που καλούνται να ξεπεράσουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Είναι όμως εύκολο αυτό;
Τι λέει η έρευνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι 3 στους 5 καταφεύγουν σε μεθόδους αυτοβελτίωσης για ψυχική υγεία και ανθεκτικότητα. Η συνολική εικόνα δείχνει πως σήμερα οι Έλληνες είναι ένας λαός, όχι και τόσο ικανοποιημένος από το πλέγμα των τομέων της ζωής, καθώς επτά στους δέκα, είναι δυσαρεστημένοι με τα οικονομικά τους, πράγμα που προφανώς επηρεάζει και συμπαρασύρει τον βαθμό ικανοποίησης και από τους άλλους τομείς, με κύρια επιρροή στον τομέα αίσθησης ασφάλειας, όπου ένας στους δύο Έλληνες δηλώνουν πολύ χαμηλό βαθμό ικανοποίησης, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η εργασία / επαγγελματική απασχόληση, που προφανώς συνδέεται με τους δύο πιο πάνω τομείς -οικονομικά και αίσθηση ασφάλειας. Ανησυχητική όμως είναι μια παρόμοια αναλογία -σχεδόν ένας στους δύο- που δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό ικανοποίησης από τους τομείς της υγείας, της εξέλιξης /προόδου, και των προσωπικών ενδιαφερόντων. Οι τομείς με τον ψηλότερο βαθμό ικανοποίησης στην ζωή των Ελλήνων είναι η οικογένεια και οι φίλοι, υπογραμμίζοντας την αξία του στενού, κοντινού ανθρώπινου περιβάλλοντος.
Ανησυχούν για τα οικονομικά τους
Ο τομέας με τον χαμηλότερο βαθμό ικανοποίησηςείναι τα οικονομικά με 7 στους 10 Έλληνες να εκφράζουν έντονη σχετική δυσαρέσκεια. Επίσης χαμηλή ικανοποίηση παρουσιάζουν οι τομείς της υγείας, της αίσθησης ασφάλειας, της αυτοπεποίθησης, τηςεξέλιξης, αλλά καιτων προσωπικών ενδιαφερόντων. Ιδιαίτερα χαμηλή αίσθηση αυτοπεποίθησης παρουσιάζουν οι νέοι 18- 24 χρόνων. Νέοι και γυναίκες παρουσιάζουν αρκετά χαμηλότερη ικανοποίηση από τον τομέα εργασία σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους και τις γυναίκες. Μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον τομέα φίλοι/φιλία παρουσιάζουν οι γυναίκες και οι μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα,ένας στους δύο Έλληνεςέχουν υιοθετήσει τουλάχιστον μία μέθοδο για την βελτίωση της ψυχικήςτους υγείας/ προσωπικής ανάπτυξης/ αυτοβελτίωσης, τους τελευταίους 12 μήνες ενώ αντίστοιχη αναλογία προτίθεται να κάνει κάτι αντίστοιχο μέσα στους επόμενους 12 μήνες. To 28% των Ελλήνων θέτει σαν πρώτο τομέα που χρειάζεται να βελτιώσει στη ζωή του εκείνον της υγείας/σωματικής κατάστασης, με οριακές διαφορές μεταξύ νεαρών και μεγαλυτέρων ηλικιών.
Σημαντικότατος στόχος βελτίωσης είναι τα χρήματα /οικονομικά σε όλες τις δημογραφικές ομάδες. Για τους νέους, πρωτεύων τομέας είναι εκείνος της εξέλιξης/ προόδου. Συνοψίζοντας το «top 3» βλέπουμε ότι αρκετοί τομείς της ζωής αποτελούν στόχους βελτίωσης, με εκείνους του συντρόφου για τις νεαρότερες ηλικίες, της οικογένειας για μεγάλη μερίδα του κοινού, αλλά και των προσωπικών ενδιαφερόντων/χόμπι/δραστηριοτήτων. Περισσότερο ανοικτοί στην αυτοβελτίωση είναι οι νέοι και οι γυναίκες, έναντι των ανδρών και των πιο ώριμων ηλικιών, με τους τρόπους και τις μεθόδους που επιλέγουν να ποικίλουν από ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας και coaching έως τα βιβλία αυτοβελτίωσης και παρακολούθηση ειδικών μέσων των κοινωνικών δικτύων.
Ελένη Παναγούλια – Ψυχολόγος: «Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, προκαλεί προβλήματα στην ψυχική μας υγεία»
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας, καθώς και η γρήγορη και απαιτητική καθημερινότητα έχουν καταστήσει την ψυχική μας υγεία ένα από τα βασικότερα αγαθά που χρήζει φροντίδας. Πολλοί έχουν πλέον συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας και εξάντλησης καθημερινά που θα έπρεπε να τους προβληματίζουν, αλλά συχνά δεν τα παρατηρούν μέσα στη δίνη των επαναλαμβανόμενων δυσκολιών. Και τα συμπτώματα αυτά γίνονται ακόμα πιο έντονα σε περιόδους κρίσης.
Τέτοιου είδους συμπτώματα είναι το άγχος όταν το άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με κάποιο σημαντικό γεγονός και δυσκολεύεται να το διαχειριστεί και καθώς οι καταστάσεις άγχους εξελίσσονται, τα προβλήματα της ψυχικής υγείας συσσωρεύονται και γίνονται ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί έτσι φτάνουμε στα όρια της ψυχικής εξάντλησης. Αρχικά, νιώθουμε συνεχή θυμό. Ο θυμός μπορεί να αποτελεί ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο μπορεί να νιώθει το άτομο, ωστόσο, υπάρχουν φορές που μπορεί να βιώνει μια διαρκή ένταση η οποία σχετίζεται με διάφορους τομείς της ζωής του. Αυτό ίσως αποτελεί ένα σημάδι ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα, προκειμένου να κατανοήσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και να μπορέσουμε να προσφέρουμε την κατάλληλη βοήθεια στον εαυτό μας για να καταφέρει να αντιμετωπίσει την πίεση που βιώνει.
Σε περιόδους που βιώνουμε έντονη συναισθηματική και ψυχολογική δυσφορία είναι δύσκολο να νιώσουμε ευχαρίστηση για τα επιτεύγματά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να συνεχίζουμε να πιέζουμε τους εαυτούς μας ακόμη περισσότερο, για να επιτύχουμε στους στόχους ή τις υποχρεώσεις μας και με αυτό τον τρόπο το μόνο που καταφέρνουμε είναι να πιεζόμαστε ακόμα περισσότερο σε σημείο που εξαντλούμε τα προσωπικά μας αποθέματα και μειώνεται η παραγωγικότητά μας. Επίσης με βάση τις εργασιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη σύγχρονη καθημερινότητα και στη χώρα μας το φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης το λεγόμενο burn out αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Η εξουθένωση μπορεί να περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες απουσίες, μειωμένη παραγωγικότητα και χαμηλή απόδοση.
Αυτά δεν αποτελούν ενδείξεις ότι δεν προσπαθούμε αρκετά σκληρά, αλλά ότι έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ σκληρά, για πολύ καιρό και πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, ακόμα κι αν αυτό είναι προσωρινό. Υπάρχουν όμως τρόποι που εάν προσπαθήσουμε να τους ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, μας βοηθούν να χτίζουμε την ψυχική μας υγεία και να είμαστε περισσότερο θωρακισμένοι και σε δύσκολες περιόδους. Μερικές από αυτές είναι ο προγραμματισμός των ατομικών μας αναγκών, αντί να αναβάλλω πράγματα που έχουν να κάνουν με την αυτοφροντίδα μου μπορώ να τα υλοποιήσω, πάντα βάσει προτεραιοτήτων και σιγά σιγά. Η διατήρηση των κοινωνικών μου επαφών διότι με ωφελεί συναισθηματικά και ψυχικά, καθώς μου δίνει δύναμη να συνεχίσω την απαιτητική μου ρουτίνα. Η φροντίδα τη σωματικής μου ευεξίας προσπαθώντας να μην καταφεύγω σε ανθυγιεινές συνήθειες σε δύσκολες περιόδους καθώς μακροπρόθεσμα επιβαρύνουν την ψυχική μου υγεία. Επίσης να προσπαθώ να εκπαιδεύω το μυαλό μου ώστε να εστιάσει στο τώρα, και να αποφεύγω να αναλώνομαι σε σκέψεις μελλοντικές και σε πράγματα που δεν είναι στον έλεγχό μου.
Σημαντικό επίσης είναι να διατηρώ τη ρουτίνα μου, να φροντίζω να κοιμάμαι και να ξυπνάω ίδια ώρα και να προσπαθώ να έχω σταθερές ώρες μέσα στη μέρα που ασχολούμαι με την εργασία, με την ατομική φροντίδα, με τις εργασίες του σπιτιού και άλλες υποχρεώσεις μου. Και τέλος να μιλώ για αυτά που με απασχολούν. Όταν μοιράζομαι το βάρος μου, τότε αυτό γίνεται μισό. Ας μην περιμένουμε όμως περιόδους κρίσεις για να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς που θα μας κάνουν να αντέξουμε, αλλά να φροντίζουμε καθημερινά για την ψυχική μας υγεία ώστε όταν χρειαστεί να είμαστε ψυχικά ανθεκτικοί και να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που προκύπτουν σε μια εποχή γρήγορων ρυθμών και πολλών εναλλαγών.
Ανδρέας Σταματόπουλος, Ψυχολόγος Παν. Κρήτης «Επικρατεί μια ανησυχία και μια ανασφάλεια σε όλους μας»
Τα τελευταία χρόνια είναι διάχυτη η αίσθηση που όλοι έχουμε από την κοινωνία, πως επικρατεί μια ανησυχία και μια ανασφάλεια. Όλο αυτό το διάστημα από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, αρχίσαμε να παρατηρούμε και να συνδέουμε, λόγω της οικονομικής ανασφάλειας, διάφορα άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ζωής μας τα οποία επηρεάστηκαν με αποκορύφωμα φυσικά την εκδήλωση της πανδημίας που γιγάντωσε τα ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική μας υγεία και το αίσθημα ικανοποίησης των πεπραγμένων μας στην καθημερινότητα. Η έρευνα της Focus Bari φαίνεται να επιβεβαιώνει δυο συνθήκες που συζητά η κοινή γνώμη και όλοι ενδεχομένως να αναζητούμε διέξοδο σε αυτά τα ζητήματα. Αφενός στη δυσαρέσκεια που αισθάνεται μια μεγάλη μερίδα (7/10) της κοινωνίας αναφορικά με τα οικονομικά της, την υγεία αλλά και την επαγγελματική απασχόληση, με απότοκο αφετέρου να εκφράζουν έπειτα την επιθυμία να επισκεφθούν έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Εδώ χρειάζεται να σχολιάσουμε ένα σημαίνον ζήτημα. Από αρχής συστάσεως των πόλεων κατά τον Πλάτωνα, το συνεκτικό στοιχείο της πόλης ήταν το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς απέναντι στους κινδύνους. Επομένως σήμερα με τόσο μεγάλο ποσοστό μας αισθάνεται ανασφαλές και αβέβαιο ίσως ο δρόμος που ακολουθούμε ως κοινωνία να έχει αποτύχει. Γενικότερα, είναι άσχημη η τροπή της καθημερινότητας των πολιτών στην σύγχρονη κοινωνία μας καθώς επιβεβαιώνεται το δόγμα «ζούμε για να δουλεύουμε» και μάλιστα σε πολύ οριακές για τον άνθρωπο καταστάσεις, μια συνθήκη που νομοτελειακά οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα για την ποιότητα ζωής. Τουλάχιστον, εάν κάτι αξίζει να κρατήσουμε από την εν λόγω έρευνα είναι η ευκολία με την οποία οι νέοι πλέον θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν ειδικούς ψυχικής υγείας σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές. Αξίζει όμως να επιστήσουμε την προσοχή τους ώστε να μην παραπλανόνται από δήθεν επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι ουδεμία σχέση με τον κλάδο της ψυχικής υγείας έχουν.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.