BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ψηφιακές σχέσεις: Πώς να χωρίσετε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης



Με το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας να είναι πλέον στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν πριν πούμε «τέλος». 
Πρέπει να μπλοκάρετε τον πρώην σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Να διαγράψετε όλες τις φωτογραφίες σας;  Τι γίνεται με τις ομαδικές συνομιλίες στις οποίες συμμετέχετε και οι δύο, ποιος «παίρνει την επιμέλεια»;

Τι απαντούν οι ειδικοί;
H διακοπή των ψηφιακών δεσμών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα για να ξεπεράσετε έναν πρώην, εξηγεί ο ψυχολόγος Ian MacRae, στη Guardian. Ο συγγραφέας του βιβλίου «Dark Social» προσθέτει ότι «τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει πολλές ψυχολογικές έρευνες σχετικά με τη σημασία της λήθης για τον επαναπροσδιορισμό του μυαλού μας».

Ένα μεγάλο πρόβλημα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι είμαστε αναγκασμένοι  να βλέπουμε ενημερώσεις για τη ζωή ενός πρώην. Αυτό καθιστά το να ξεχάσουμε κάποιον ιδιαίτερα δύσκολο. Τι πιο αντιπαραγωγικό από τη συνεχή υπενθύμιση αναμνήσεων και φωτογραφιών από ιδιαίτερες στιγμές της σχέσης;

«Η εγκατάλειψη μιας ομαδική συνομιλίας ή το unfollow μπορεί να είναι ένας πραγματικά υγιής τρόπος να προχωρήσει κανείς», συμπληρώνει. Αλλά το να ξεχάσεις έναν πρώην δεν είναι πάντα τόσο απλό – όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν περάσει έναν σκληρό χωρισμό.

Η αρθρογράφος της βρετανικής Vogue για τα ραντεβού, Annie Lord, επισημαίνει ότι «το να βλέπεις την ιστορία του στο Instagram και να κλαις, μετά να τα κάνεις θάλασσα και να τους στέλνεις μηνύματα, είναι όλα μέρος της διαδικασίας». Όταν πρόκειται για τη διακοπή κάθε επαφής, η Lord πιστεύει ότι το «unfriending» αποτελεί κωδικοποιημένο μήνυμα.

«Το να μπλοκάρεις κάποιον είναι ένας τρόπος για να νιώσεις ότι έχεις τον έλεγχο», σημειώνει. «Αλλά σίγουρα συνεχίζεις να ελπίζεις ότι θα το προσέξει. Οπότε εξακολουθεί να είναι ένας τρόπος επικοινωνίας». «Το πιο τρομακτικό πράγμα με τους χωρισμούς», λέει «είναι η ιδέα ότι όλα πήγαν χαμένα». «Όταν κάποιος διαγράφει τις φωτογραφίες σου νιώθεις σαν να μην υπήρξες ποτέ».

Η διαγραφή κάθε ίχνους ενός πρώην από το προφίλ σας, συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό του εαυτού σας ως single. Πολλές εφαρμογές γνωριμιών έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το Instagram. Θα έλεγε κανείς ότι θα ήταν καλύτερα οι πιθανοί σύντροφοι να μην βλέπουν φωτογραφίες από την προηγούμενή σας σχέση.

Υπάρχει σωστός τρόπος να χωρίσεις με κάποιον online;
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει κανόνας να δημοσιεύεις δυναμικές φωτογραφίες του εαυτού σου για να ξαναμπείς στο δρόμο της εργένικης ζωής. Παρότι προσφέρει αυτοπεποίθηση, μήπως κάποιος που έβλεπε τις φωτογραφίες σκεφτόταν «α, μόλις πέρασε έναν χωρισμό». Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Το θέμα είναι να βρεις μια ισορροπία: να κρατάς τις καλές αναμνήσεις αλλά και να αφήνεις τον εαυτό σου να ξεχάσει τις επώδυνες. Να θέσετε ψηφιακά όρια και να προσπαθήσετε να τα τηρήσετε. Να είστε αυθεντικοί, χωρίς να μοιράζεστε υπερβολικά. Κάντε αυτό που αισθάνεστε ότι πραγματικά θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε.

Το ναρκοπέδιο των ψηφιακών χωρισμών είναι εν μέρει ο λόγος που αρκετοί έχουν επιλέξει να μην «ανεβάζουν» τις σχέσεις τους στο διαδίκτυο. Αυτή η προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με το ρεύμα της εποχής. Το ψηφιακό τοπίο μάς ενθαρρύνει να μοιραζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερα, σε μια κοινωνία όπου οι σχέσεις αποτελούν σύμβολο κατάστασης.

Ίσως αν δεν υπάρχει ψηφιακό αποτύπωμα μιας σχέσης να γλιτώνετε μέρος του χωρισμού. Αν μια σχέση δεν ζει στο διαδίκτυο, δεν χρειάζεται να πεθάνει ούτε εκεί. Το πιο σημαντικό μέρος του διαδικτυακού χωρισμού είναι να αντισταθείτε στην επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το παράδοξο εδώ είναι ότι όσο περισσότερο προσπαθείτε σκόπιμα να ξεχάσετε κάποιον, τόσο περισσότερο ενισχύετε αυτές τις αναμνήσεις. Αν είναι πιθανό να κάνετε κλικ σε αναρτήσεις του πρώην σας, απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις. Επικεντρωθείτε σε άλλα πράγματα, αντί να αναπαράγετε κάτι που πήγε στραβά.

Αλλά φυσικά, κάποια από αυτά είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθούν παρά να γίνουν. Όπως και ο περίφημος όρος του Facebook «είναι περίπλοκο».













Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.