BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ζήσε την ομορφιά, την Ιστορία και τον μύθο στην Αττική (Photos/video)

Μπορεί να ζούμε σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο, αλλά πόσα ξέρουμε για την Αθήνα και τα περίχωρα της Αττικής;

Εμείς σας ξεναγούμε σε 10 μέρη του λεκανοπεδίου και βάζουμε πυξίδα την ομορφιά που βρίσκεται τόσο κοντά και παράλληλα τόσο μακριά από το κλεινόν άστυ… Ακολουθήστε μας!

Αναφιώτικα

Ας ξεκινήσουμε από το κέντρο της Αθήνας, από ένα σημείο της που, ενώ είσαι μέσα στην πόλη, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε νησί: τα Αναφιώτικα. Ένας οικισμός από τους πιο γραφικούς και όμορφους της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη, κρυμμένος στην επάνω πλευρά της Πλάκας με μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Τα γραφικά σπιτάκια στα Αναφιώτικα με τις ολάνθιστες και περιποιημένες αυλές είναι συνολικά 45. Κάποτε ήταν περισσότερα, όμως πολλά από αυτά κατεδαφίστηκαν κατά τη δεκαετία του ’70, όταν ο οικισμός είχε κριθεί αυθαίρετος. Μάλιστα στα Αναφιώτικα υπάρχουν δύο εκκλησάκια που παλαιότερα χώριζαν τον οικισμό σε δύο ενορίες. Ο Άη-Γιώργης του Βράχου και ο Άγιος Συμεών στο δυτικό άκρο της περιοχής ξανακατασκευάστηκαναπό τους κατοίκους που ήρθαν από την Ανάφη για να μείνουν στον οικισμό και βρήκαν τις εκκλησίες αυτές κατεστραμμένες.

Τρεις extra πληροφορίες:

– Τα Αναφιώτικα παλιά λέγονταν Μαύρες Πέτρες, γιατί εκεί βρίσκονταν τα σπίτια των σκλάβων της Αφρικής.

– Δίπλα από το σπίτι με τον αριθμό 34 θα απολαύσετε την πιο όμορφη θέα προς την Αθήνα και τον Λυκαβηττό.

– Τα Αναφιώτικα δεν έχουν οδούς, μόνον αριθμούς επάνω στα σπίτια.

Εκεί ψηλά στον Υμηττό

Ένας πνεύμονας ζωής στην Αττική με μήκος 23 χιλιόμετρα και πλάτος από 4 έως 6 χιλιόμετρα, ο Υμηττός, καλύπτει μια ουδόλως ευκαταφρόνητη έκταση 80.000 στρεμμάτων και αποτελεί προστατευόμενο βιότοπο του δικτύου Natura 2000.

Στον Υμηττό υπάρχουν πάνω από 600 είδη φυτών, αριθμός δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με την έκταση του βουνού. Επιπλέον στο βουνό έχουν καταγραφεί 40 είδη ορχιδέας, ενώ πλούσια θεωρείται και η ποικιλία των δέντρων που αναπτύσσονται στο αισθητικό δάσος Υμηττού, όπου κυριαρχεί η τραχεία πεύκη, το κυπαρίσσι, η κουτσουπιά, η χαρουπιά και η χνοώδης δρυς. Στις βραχώδεις περιοχές κυριαρχούν τα πεύκα, τα πουρνάρια και οι αγριελιές.

Στον Υμηττό υπάρχουν επίσης πολλά σπήλαια, με σημαντικότερο το επισκέψιμο «Κουτούκι» στην Παιανία, αρκετές μονές, με γνωστότερη τη Μονή Καισαριανής (που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα), και ένα δρακόσπιτο με τεράστιες πέτρες λαξεμένες σε ορθογώνιο σχήμα και πυραμιδωτή στέγη, που είναι άγνωστο πότε και πώς κατασκευάστηκε. Θα το βρείτε ξεκινώντας από τη Μονή Καισαριανής με ανατολική κατεύθυνση προς το Φραγκομονάστηρο και τους Ταξιάρχες. Το βουνό είναι προσβάσιμο από την Αργυρούπολη, το Πανόραμα Βούλας, την Κατεχάκη, την Αγία Παρασκευή, την Τερψιθέα, το Κορωπί. Όποιο σημείο και να διαλέξετε να επισκεφτείτε, ο Υμηττός προσφέρει διαδρομές τόσο για περπάτημα όσο και για τρέξιμο, ποδήλατο, μεγάλες πεζοπορίες κ.λπ.

Τρεις extra πληροφορίες:

– Η υψηλότερη κορυφή του βουνού λέγεται Εύζωνας και έχει υψόμετρο 1.026 μέτρα.

– Το βουνό έχει άμεση σύνδεση με την ιστορία της αρχαίας Αθήνας, αφού στην περιοχή κατά την αρχαιότητα υπήρχαν ιερά.

– Η δυτική πλευρά του βουνού κατά την αρχαιότητα είχε αξιοποιηθεί ως λατομείο εξόρυξης μαρμάρου, με το οποίο κατασκεύαζαν μνημεία στους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Εκεί θα βρείτε τα αρχαία λατομεία Καράβι και Κουταλά.

Η χιλιόχρονη εκκλησία της Αθήνας

Ναι, υπάρχει μία εκκλησία που μετρά (τουλάχιστον) 1.000 χρόνια ζωής. Ο λόγος για τον Ναό των Αγίων Αποστόλων στη νοτιοανατολική πλευρά της Αρχαίας Αγοράς, ένα σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής στο κέντρο της Αθήνας και ο παλαιότερος χριστιανικός ναός της Αθήνας.

Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων, που κατά πάσα πιθανότητα κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα, μετρά κάτι παραπάνω από 1.000 χρόνια ζωής και αποτελεί τον μοναδικό μέχρι σήμερα ναό μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι μεσο-βυζαντινός ναός μεγάλης ιστορικής αξίας και ο πρώτος του επονομαζόμενου Αθηναϊκού ρυθμού.

Η κυριακάτικη βόλτα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Αγορά θα σας φέρει μπροστά σ’ ένα μνημείο που σας καλεί να γνωρίσετε την ιστορία του.

Εxtra πληροφορία: Είναι ένα σημαντικό μνημείο για την εξέλιξη της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, γιατί είναι ένας συνδυασμός απλού τετρακίονου και σταυροειδούς εγγεγραμμένου κτηρίου.

Ηρώδου του Αττικού ή Μπουμπουνίστρα

Κάνοντας τη βόλτα σας στον Εθνικό Κήπο ο δρόμος μπορεί να σας βγάλει στην οδό Ηρώδου του Αττικού ή Μπουμπουνίστρα. Γιατί έτσι λεγόταν αυτή η κομβική περιοχή της Αθήνας που σήμερα συμπίπτει με την οδό Ηρώδου του Αττικού. Περί το 1830 μάλιστα θεωρούνταν ένα κεντρικό, ασφαλές και με εξαιρετική θέα προς την Ακρόπολη σημείο της νέας πρωτεύουσας. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός ότι ο λόφος της Μπουμπουνίστρας είχε επιλεγεί ως τοποθεσία για την ανέγερση των Ανακτόρων του Όθωνα.

Γιατί όμως ονομαζόταν η περιοχή Μπουμπουνίστρα; Γιατί έτσι αποκαλούσαν μια πηγή, τα νερά της οποίας «μπουμπούνιζαν», καθώς κατέβαιναν ορμητικά από τους Αμπελοκήπους προς το υδραγωγείο του Ανδριανού.

Λίμνη Μπελέτσι: Έχει και η Αττική τη λίμνη της

Μόλις 40 λεπτά μέσω Εθνικής Οδού μπορείτε να βρεθείτε στη λίμνη Μπελέτσι ή Λίμνη Κιθάρα (λόγω του σχήματός της), σ’ ένα πανέμορφο τοπίο με πολύ ενδιαφέρουσα πανίδα, για μια μονοήμερη εκδρομή. Η λίμνη Μπελέτσι, μια τεχνητή λίμνη στην περιοχή Αγία Τριάδα του Νομού Αττικής, στην πρώην Ιπποκράτειο Πολιτεία, δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του ’70 και φιλοξενεί ποικίλα και σπάνια είδη πτηνών, ψαριών αλλά και τις κατοικίδιες νεροχελώνες, τους αγέρωχους κύκνους και εξοικειωμένες με την ανθρώπινη παρουσία πάπιες. Στη λίμνη ζουν επίσης κυπρίνοι και χέλια, ενώ κάποιες εποχές του έτους κάνουν μια στάση και αποδημητικά πουλιά. 

Ο παραδεισένιος καταρράκτης της Αττικής

Όσοι αναρωτιέστε αν όντως υπάρχουν καταρράκτες στην Αττική, η απάντηση είναι απλή και θετική. Ο πιο γνωστός βρίσκεται στην Πεντέλη, γνωστός και ως «Καταρράκτης Βαλανάρη», στο Ντράφι. Ένας άλλος όμως, που μέχρι πρόσφατα παρέμενε σχετικά άγνωστος, είναι ο καλά κρυμμένος καταρράκτης της Ραπεντώσας. Ένας «κρυφός» καταρράκτης για δεινούς εξερευνητές, που βρίσκεται στην περιοχή του οικισμού της Ραπεντώσας, στην ανατολική Αττική, λίγο βορειότερα από το μεγάλο λατομείο των Μαρμάρων Διονύσου. Εκεί ξεδιπλώνεται ένας επίγειος παράδεισος που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Ο καταρράκτης της Ραπεντώσας βρίσκεται μετά το ομώνυμο φράγμα της περιοχής, σε ένα σημείο με πυκνή βλάστηση. Τα νερά πέφτουν από ύψος 10 μέτρων – είναι ο ψηλότερος καταρράκτης της Αττικής – και δημιουργούν τον ιδανικό υγροβιότοπο για την πανίδα των ποταμών: πεταλούδες, βατράχια, γυρίνοι, λιβελούλες κ.ά., όλα ιδανικά για εξερεύνηση και παρατήρηση. Οι πιο μικροί επισκέπτες (από 6 ετών και άνω) θα εντυπωσιαστούν. Αν ο καιρός το επιτρέπει, πάρτε μαζί σας και το μαγιό σας για μια δροσερή βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του καταρράκτη.

Το «εκρηκτικό» Άλσος Αιγάλεω

Τόσο κοντά στο κέντρο και άλλο τόσο κοντά στη φύση, το Άλσος Αιγάλεω ή αλλιώς Μπαρουτάδικο, όπως ονομαζόταν παλιά (ονομασία που παραπέμπει στο πρώην ιδιωτικό εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας της περιοχής το 1874), είναι ο ιδανικός προορισμός για μια κοντινή εξόρμηση εντός των τειχών του κλεινού άστεως. Ένα από τα μοναδικά και μεγαλύτερα άλση της Δυτικής Αττικής, με έκταση περίπου 130 στρεμμάτων, και πνεύμονας πρασίνου και οξυγόνου, παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο στην πλειονότητα των κατοίκων της Αθήνας. Σε ένα πολύ κεντρικό σημείο μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Λεωφόρου Αθηνών, εύκολα προσβάσιμο, πολύ κοντά στον σταθμό του μετρό Αιγάλεω ή με περπάτημα 5 λεπτών από τον σταθμό Αγία Μαρίνα, το Μπαρουτάδικο είναι ένα φιλόξενο και πολύ όμορφο άλσος που περιμένει να το ανακαλύψετε. Ανάμεσα σε πλατάνια, πεύκα, ελαιόδεντρα, ακακίες, λεμονιές, διάφορα καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια, μνημεία και βέβαια κοντά στις χερσαίες χελώνες που βρίσκονται στον μικρό βιότοπο που έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το άλσος είναι ιδανικό για σωματική άσκηση, χαλάρωση ή για μια βόλτα με τα παιδιά και τους φίλους σας.

Πεντέλη: Στη σπηλιά του Νταβέλη

Ένα από τα τέσσερα βουνά που περιβάλλουν την Αθήνα είναι η Πεντέλη. Με πολλές δυνατότητες δραστηριοτήτων μια εξόρμηση εκεί είναι πάντα ανανεωτική. Για παράδειγμα, στις ορθοπλαγιές – εγκαταλελειμμένα λατομεία μαρμάρου, αρχαία ή νεότερα – μπορούν οι λάτρεις της αναρρίχησης να επιδοθούν στην κλασική ή αθλητική αναρρίχηση σε μάρμαρο. Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε, να περπατήσετε ή να αφεθείτε στην ομορφιά της φύσης. Εκεί, σε υψόμετρο 700 μέτρων, βρίσκεται η Σπηλιά του Νταβέλη, ένα σπήλαιο το οποίο είχαν ανακαλύψει οι αρχαίοι Έλληνες όταν λάξευαν το βουνό για το φημισμένο Πεντελικό μάρμαρο. Η σπηλιά αρχικά δεν είχε κάποια δίοδο προς τον εξωτερικό χώρο του βουνού. Στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του Πανός. Το σπήλαιο της Πεντέλης εξερευνήθηκε πλήρως από το ζεύγος των Ελλήνων σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννας Πετρόχειλου. Το όνομα «Σπηλιά του Νταβέλη» το πήρε καθώςεδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν ιστορίες και θρύλοι που συνδέουν το σπήλαιο με τον περιβόητο λήσταρχο Νταβέλη, ο οποίος λέγεται ότι είχε εκεί το καταφύγιό του. Κάτι που όμως τελικά έχει αμφισβητηθεί πολύ έντονα. 

Εxtra πληροφορία: Κατά τη διάρκεια των βυζαντινών ετών η σπηλιά αποτέλεσε ησυχαστήριο μοναχών, οι οποίοι εκείνα τα χρόνια είχαν εγκατασταθεί σχεδόν σε όλη την Πεντέλη, των λεγομένων Αμώμων. Από αυτούς τους μοναχούς έχει πάρει και το δεύτερο όνομά του.

Μονοήμερη στο Λαύριο

Μια εκδρομή στο Λαύριο δεν είναι μόνο το λιμάνι, η βόλτα, το φαγητό… Είναι ένας τόπος που περιμένει να σας αποκαλύψει την ομορφιά του, τη σημαντική του ιστορία και τα αξιοθέατά του. Πιείτε τον καφέ σας στη θάλασσα, κάντε τη βόλτα σας ή, ακόμα καλύτερα, πάρτε το ποδήλατό σας για μια ιδιαίτερη ποδηλατάδα και μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα, το αρχαίο θέατρο Θορικού, που χρονολογείται στα τέλη της Αρχαϊκής Εποχής, δηλαδή κατά την περίοδο μεταξύ 525 – 480 π.Χ. Σας περιμένει λίγο πριν από τη βόρεια είσοδο της πόλης του Λαυρίου, σε μια πλαγιά με εύκολη πρόσβαση. Στο Λαύριο μπορείτε να επισκεφτείτε και τον Κυπριανό, τον οικισμό των μεταλλωρύχων, τον πρώτο βιομηχανικό οικισμό της Ελλάδας.

Τα φιορδ της Αττικής

Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούς τη λέξη «φιορδ» το πιο πιθανό είναι να σκεφτείς κάποιο σκανδιναβικό τοπίο και πιο συγκεκριμένα αυτό της Νορβηγίας, όμως έχει και η Αττική τα φιορδ της και μάλιστα λίγη ώρα από το κέντρο της Αθήνας, σε μόλις 20 λεπτά.
Το πρώτο φιορδ που συναντάμε είναι το άκρο Αιξωνή (που σημαίνει περιοχή των κατσικιών). Ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη αρχαία πόλη, η οποία σήμερα είναι η κοσμοπολίτικη Γλυφάδα. Το μισό κομμάτι του άκρου Αιξωνή και απομεινάρια εκείνης της περιόδου βρέθηκαν στο τουριστικό συγκρότημα Αστέρια Γλυφάδας το 1998. Η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μάλιστα είχε βρει τμήμα νεκροταφείου της πρωτοελλαδικής εποχής και έναν προϊστορικό περίβολο, γύρω από τον οποίο υπάρχει νεκροταφείο των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων. Το άλλο μισό κομμάτι του φιορδ Αιξωνή ανήκει στο Ίδρυμα ΠΙΚΠΑ Βούλας, το οποίο ιδρύθηκε το 1914 με σκοπό τη φροντίδα θυμάτων του πολέμου και έπειτα για την προστασία παιδιών με αναπηρίες.


Το δεύτερο φιορδ βρίσκεται στο άκρο Βουλιαγμένη, και πιο συγκεκριμένα στον κοσμοπολίτικο Αστέρα. Στην πλαζ του Αστέρα μάλιστα βρίσκονται τα ερείπια ενός πολύ σημαντικού αρχαίου ναού, του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Αξίζει να πούμε ότι ο μύθος θέλει παιδιά από το ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης, παίζοντας στην παραλία, να σκάβουν και να φέρνουν στο φως το 1924 τον ναό που ήταν χτισμένος στρατηγικά για τον έλεγχο της θάλασσας αλλά και για τη σύνδεση με το μεγάλο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο. Πρόκειται για δύο σημεία στα νότια της Αττικής με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, που αξίζει να τα επισκεφτείτε.













Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.