BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ποιος θυμάται τον φόβο του σχολικού επιθεωρητή;



Οι παλαιότεροι μαθητές θυμούνται με τρόμο την αναμονή έλευσης στην σχολική τάξη του επιθεωρητή που θα έκρινε  αυστηρά  την παρουσία τους και την επάρκειά τους.  Τα  πράγματα όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι, τουλάχιστον για τους μαθητές.

Ο επιθεωρητής αποτελεί διαχρονικά αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής ζωής με δασκάλους και μαθητές να θυμούνται τη φιγούρα του να εισβάλλει στην τάξη, επιτηρώντας το μάθημα και θέτοντάς ερωτήσεις. Ο θεσμός είναι από τους σημαντικότερους και μακροβιότερους στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς θεσμοθετείται ήδη στα μέσα της δεκαετίας του 1830 και διαρκεί ενάμιση αιώνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα η δράση των επιθεωρητών δημιουργεί πολιτικέ εντάσεις και εκπαιδευτικές αντιπαραθέσεις.

 


Σε χωριά και κωμοπόλεις αποτελεί σύνηθες  φαινόμενο ο επιθεωρητής να φιλοξενείται σε σπίτια δασκάλων, η παραγόντων της κοινότητας. Άλλοτε συμπαθής και προσηνής, άλλοτε αυστηρός, κάποτε αυταρχικός, η παρουσία του επιθεωρητή στην τάξη προκαλεί άγχος και φόβο στα παιδιά, καθώς πιστεύουν πως οι ερωτήσεις που τους απευθύνει αφορούν την δική τους αξιολόγηση. Ουσιαστικά όμως ελέγχει μέσω των μαθητών αποκλειστικά την παιδαγωγική επάρκεια και ικανότητα του δασκάλου, με αποτέλεσμα οι δάσκαλοι μιλώντας με φόβο για τον ερχομό του επιθεωρητή μεταφέρουν στους μαθητές την δική τους ανασφάλεια.

Οι επιθεωρητές, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο ΒΤΜΘ/1895 πρέπει να επιθεωρούν τους δασκάλους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και στη συνέχεια να συντάσσουν ημερολόγιο “υπηρεσιακής ικανότητας” τους,  το οποίο υποβάλλουν στο Εποπτικό Συμβούλιο. Σε αυτό εμπεριέχονται λεπτομερείς παρατηρήσεις για όλα όσα αφορούν τη λειτουργία του κάθε σχολείου (ύλη, μέθοδοι διδασκαλίας, πρόοδος μαθητών, ακρίβεια εφαρμογής του προγράμματος και των κανονισμών του υπουργείου Παιδείας).


Από το ημερολόγιο αυτό εξαρτιέται η υπηρεσιακή εξέλιξη και η σταδιοδρομία του δασκάλου,  και επειδή η αξιολόγηση αυτή εμπεριέχει έντονο το στοιχείο της υποκειμενικότητας, παρατηρούνται πολλά φαινόμενα άνισης μεταχείρισης των δασκάλων, με αποτέλεσμα  δυσμενείς συνέπειες στην εξέλιξη τους, καθώς άλλοι επιθεωρητές είναι φειδωλοί και άλλοι γενναιόδωροι στην αξιολόγηση τους.

 














Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.