Η γυναίκα αγρότισσα στην εποχή μας, έχει μια δυναμική παρουσία στον πρωτογενή τομέα και υποστηρίζει την γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ δεν έχει χαρακτηριστεί λανθασμένα η «ηρωίδα της υπαίθρου» καθώς εκτός από την σκληρή δουλειά που καλείται να αντιμετωπίσει στο χωράφι και την καλλιέργεια, συνεχίζει να έχει τον ρόλο της μητέρας, της συζύγου, της νοικοκυράς.
Γυναίκες από την Ηλεία θυμούνται και εξιστορούν στην εφ. Πατρίς, σήμερα, που τιμάται η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας της Υπαίθρου από τον ΟΗΕ, το πώς βιώνουν οι ίδιες την αγροτιά και γιατί επέλεξαν να ακολουθήσουν αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα. Αναμφισβήτητα η συμβολή της γυναίκας στον πρωτογενή τομέα είναι σημαντική, ενώ ανάλογη είναι και η παρουσία της στην οικονομική ζωή της υπαίθρου. Αποτελεί τον πυρήνα της οικογένειας, διατηρώντας ακόμη και σήμερα σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι υπηρεσίες της είναι και διοικητικές, αφού κρατούν λογιστικά βιβλία, κόβουν παραστατικά και ελέγχουν το ταμείο της οικογενειακής επιχείρησης.
Στο μεταξύ το μήνυμα ότι η Ελληνίδα αγρότισσα αποτελεί την ψυχή της γης μας, προβλήθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη, το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Η εκδήλωση έγινε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα παρουσία τριών γυναικών που εκπροσωπούν τρεις διαφορετικούς τομείς. Την παλιά γενιά η οποία κράτησε ζωντανή την ελληνική περιφέρεια (Αννέτα Γεωργουλοπούλου), τη νέα αγρότισσα (Ειρήνη Γιαννάρου) που αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα για να ασχοληθεί με τη γη και να γίνει σύγχρονη επαγγελματίας και την αγρότισσα που πλέον εξελίσσεται, μέσω της καινοτομίας, σε επιχειρηματία (Ηλιάνα Μαλιχίν).
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσας στην ελληνική κοινωνία, στην ενίσχυση της οικογένειας και της αγροτικής οικονομίας αλλά και στη διαφύλαξη των λαϊκών μας παραδόσεων.
Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς «ο συνεργατισμός, η μεταποίηση, η οικοτεχνία, ο αγροτουρισμός, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, η άμβλυνση των ανισοτήτων, αναχαίτιση φαινομένων όπως η ερήμωση της υπαίθρου και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συστηματικά παρεμβαίνει, επιχειρώντας να κρατήσει ισχυρή την παρουσία των γυναικών στην αγροτική οικονομία».
Όταν μιλούν οι αριθμοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, από τους 328.121 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στην Ελλάδα, οι 151.055 είναι γυναίκες ενώ από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ προκύπτει ότι από τις 661.815 αιτήσεις που έγιναν το 2022, οι 306.749 αφορούν σε γυναίκες αγρότισσες, δηλαδή 46,34%.
Η καλλιεργήσιμη έκταση που δηλώνεται από γυναίκες είναι το 36% της συνολικής δηλωθείσας έκτασης σε όλη τη χώρα αλλά και στα ευρωπαϊκά προγράμματα στη Βιολογική Γεωργία, το 37% των δικαιούχων είναι γυναίκες επαγγελματίες αγρότισσες. Στους Νέους Αγρότες το 32,63%, στην Εξισωτική το 54,2%, στα Σχέδια Βελτίωσης το 29%, στα γεωργοπεριβαλλοντικά το 43%, στις μικρές εκμεταλλεύσεις το 45,4%.
Γενικά το 53,48%, δηλαδή σε πλειοψηφικό ποσοστό, οι δικαιούχοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι γυναίκες.
Ο κ. Γεωργαντάς, αναφερόμενος στη σύγχρονη Ελληνίδα αγρότισσα, τόνισε ότι «λειτουργεί περισσότερο ομαδικά από τον άνδρα και γι’ αυτό είναι πιο δεκτική στα συνεργατικά σχήματα που προωθεί η Ευρώπη και έχει τη διάθεση να αποκτήσει πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες. Είναι από τη μια, η σύγχρονη επαγγελματίας και από την άλλη ο θεματοφύλακας της λαϊκής μας κληρονομιάς, μετέχοντας σε πολιτιστικούς συλλόγους και κρατώντας την παράδοση ζωντανή. Παράλληλα αναζητεί νέα πεδία δράσεως μέσα από τον πολιτισμό, τον αγροτουρισμό, την οικοτεχνία, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη του τόπου της».
Και κατέληξε: «Είναι η ψυχή της κοινωνίας, η ψυχή της ελληνικής περιφέρειας, η ψυχή της ελληνικής γης. Και τη δύναμη αυτής της μοναδικής ψυχής, ως κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο».
Βραβεύθηκε η Ηλεία κτηνοτρόφος Αννέτα Γεωργουλοπούλου
Ανάμεσα στις τρεις γυναίκες αγρότισσες που τιμήθηκαν στην προχθεσινή εκδήλωση που υλοποιήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, ήταν και η Ηλεία κτηνοτρόφος, Αννέτα Γεωργουλοπούλου, η οποία δέχθηκε το βραβείο της από τον υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά. Η κ. Γεωργουλοπούλου στη σύντομη ομιλία της, παρουσίασε τα βιώματα που η ίδια έχει ως κτηνοτρόφος, από την παιδική κιόλας ηλικία της. Ξεκινώντας με τους δικούς της γονείς, συνεχίζοντας με τον σύζυγό της και σήμερα σε ηλικία 72 ετών υποστηρίζοντας έμπρακτα τα παιδιά της που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, η κ. Αννέτα, αντιπροσωπεύει επάξια την γυναίκα ελληνίδα της υπαίθρου.
«Έχουν αλλάξει τα πράγματα γενικά και για την γεωργία και την κτηνοτροφία. Κάποτε ήταν σκληρές οι συνθήκες. Κάναμε χειρωνακτικές κυρίως εργασίες. Τα κάναμε όλα με τα χέρια. Ως μεταφορικό μέσο είχαμε άλογα και μουλάρια. Από μικρή ξεκίνησα με τον πατέρα μου την κτηνοτροφία, μετά με τον σύζυγό μου και κατόπιν μόνη μου. Σήμερα βοηθώ τον γιο μου που έχει αναλάβει το κομμάτι αυτό. Αλλά παραμένω ενεργή. Είμαι μέσα στο κοπάδι. Σήμερα η γυναίκα δουλεύει και εργάζεται αλλά με άνεση. Υπάρχει μια διαφορετική ζωή και πρέπει να είναι πιο ευχαριστημένες οι γυναίκες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Σαφώς δεν παύει να είναι μια σκληρή δουλειά κυρίως η κτηνοτροφία αλλά πρέπει να τιμάμε αυτή την δουλειά. Η κτηνοτροφία και ο πρωτογενής τομέας κρατάνε ζωντανούς τους ανθρώπους. Η ύπαιθρος να γίνεται σεβαστή γιατί σου δίνονται τα έργα να τα ζήσεις αλλά να τα καλλιεργήσεις κι εσύ ο ίδιος. Να τα ελέγχουμε για να προοδεύουμε», τονίζει στην εφ. Πατρίς, η κ. Γεωργουλοπούλου.
Στα χωράφια μέχρι σήμερα
Ακόμα μια γυναίκα αγρότισσα, που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στην ύπαιθρο, είναι η 77χρονη, Σταυρούλα Χρονοπούλου από το Χειμαδιό. Από πολύ μικρή ηλικία η κ. Χρονοπούλου, «μεγάλωσε» στα χωράφια και θυμάται ακόμα τις εποχές εκείνες που σημάδεψαν την ζωή της στην καλλιέργεια της σταφίδας. Σήμερα, κάθε χρόνο, βρίσκεται στα αμπέλια, τα φροντίζει και τα καλλιεργεί, με την ίδια αγάπη που οι γονείς της και ο σύζυγός της το έκαναν. Δεν έχει μετανιώσει που ασχολήθηκε με αυτό το επάγγελμα, ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η σταφιδοπαραγωγή, είναι ένα ζήτημα που την λυπεί. Και παρά το γεγονός αυτό, η κ. Χρονοπούλου, συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο να μαζεύει και να απλώνει στα αλώνια αποδεικνύοντας πως η γυναίκα αγρότισσα έχει ψυχή και αφοσίωση σε αυτό που κάνει.
«Τα χρόνια που ασχολούμαι με την καλλιέργεια της σταφίδας, είναι για εμένα βιώματα ζωής, τα οποία με συνοδεύουν και σήμερα. Βέβαια οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές και έχω βοήθεια από τα παιδιά μου, αλλά η σταφίδα, χρειάζεται σκληρή δουλειά για να μεγαλώσει και να καλλιεργηθεί σωστά. Ο περισσότερος χρόνος είναι στο χωράφι. Εκεί είναι η δουλειά μας εκεί και το σπίτι μας. Παλιότερα, τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα και οι καιροί απαιτητικοί, όμως είχαμε παραγωγή και οι οικονομίες έβγαιναν. Σήμερα, η σταφίδα τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση αφού έχει απαξιωθεί από το ίδιο το κράτος. Αυτό είναι κάτι που μου δημιουργεί λύπη, γιατί βλέπουμε τους κόπους της ζωής μας να κινδυνεύουν να χαθούν», αναφέρει.
Χριστιάνα Καλογήρου, γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής
«Υποκλινόμαστε στις Ελληνίδες αγρότισσες που στο πέρασμα των αιώνων με τον μόχθο και την αγάπη τους βόσκουν τα κοπάδια τους και καλλιεργούν τη γη, παράγοντας τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα, τον ανεκτίμητο αυτό εθνικό μας πλούτο».
Π. Χατζηνικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
«Η γυναικεία δραστηριότητα στην ύπαιθρο μπορεί να βρει εφαρμογή στην αγροτουριστική επιχειρηματικότητα και στη βιολογική γεωργία. Αποτελεί χρέος της πολιτείας τα επιχειρησιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα να κινηθούν προς την κατεύθυνση στήριξης των δραστηριοτήτων της υπαίθρου, καθώς αποτελούν τροφοδότες ζωής, περιβαλλοντικούς φύλακες και διατηρητές του κοινού μας τόπου, της ελληνικής γης».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.