Νεότερη έρευνα υποστηρίζει πως μια γυναίκα που δημιουργεί οικογένεια στην κατάλληλη ηλικία, παρουσιάζει λιγότερα προβλήματα υγείας μελλοντικά και απολαμβάνει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Δείτε ποια ηλικία είναι αυτή
Οι γυναίκες που κάνουν το πρώτο τους παιδί στην ηλικία των 25 ετών φαίνεται πως απολαμβάνουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότιο Κορέα, αφού μελέτησαν 4.000 γυναίκες, υποστηρίζουν πως η πιο «ωφέλιμη» ηλικία τεκνοποίησης εντοπίζεται μεταξύ των 24 και 25 ετών.
Παράλληλα, βρήκαν πως όσες γέννησαν πριν ή μετά την ηλικία αυτή, αντιμετώπισαν 5% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα σε διάστημα παρακολούθησης δεκαοκτώ ετών. Ο κίνδυνος μάλιστα μεγαλώνει όταν απομακρύνεται κανείς από αυτή την ηλικία.
Παγκοσμίως και ιδιαίτερα στις σύγχρονες ανεπτυγμένες χώρες η ηλικία τεκνοποίησης των γυναικών διαρκώς ανεβαίνει.
Στην πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Maturitas, οι επιστήμονες έλεγξαν τα δεδομένα από 4.044 γυναίκες σε δύο περιοχές της Νότιας Κορέας, την Ansan και την Anseong. Συνέκριναν μάλιστα 1.498 γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί μεταξύ 20 και 23 ετών, 1.033 μητέρες μεταξύ των 24-25 και 1.513 που απέκτησαν το πρωτότοκό τους μεταξύ των 2 και 36 ετών. Για να εξαχθούν όμως τα αποτελέσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά δεδομένα των γυναικών 18 χρόνια αργότερα. Συνολικά, 243 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους την περίοδο της έρευνας, με περισσότερες από τις διπλάσιες από αυτές να είναι νέες γυναίκες και το 1/3 να είναι μεγαλύτερες. Βρήκαν πως τα ποσοστά επιβίωσης για τις καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν 97.3% για τις νεαρές μητέρες, 99.6% για τις γυναίκες στα μέσα της εικοσαετίας και 98.7% για τις μεγαλύτερες ηλικιακά μητέρες.
Ερευνώντας τα αίτια των θανάτων, τα ποσοστά επιβίωσης ήταν 91.1% για τις νεαρές μητέρες, 96.4% για τις γυναίκες στα μέσα της εικοσαετίας και 95.2% για τις μεγαλύτερες μητέρες, στα 18 χρόνια της έρευνας.
Όσον αφορά τον αντίκτυπο στην υγεία των γυναικών που τεκνοποιούν σε μεγαλύτερη ηλικία, ο καθηγητής Park, ειδικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ, τόνισε πως βάσει προηγούμενων ερευνών, οι μεγαλύτερες ηλικιακά μητέρες δυσκολεύονται περισσότερο να ανακάμψουν και να επανέλθουν μετά τις σωματικές επιπτώσεις της κύησης. «Η δύσκολη καθημερινότητα και η έλλειψη χρόνου οδηγούν σε παχυσαρκία και οι εργαζόμενες μητέρες που προσπαθούν να τα ισορροπήσουν όλα αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο υπέρτασης» τόνισε ο καθηγητής Park.
Καταλήγοντας οι συγγραφείς της έρευνας αναγνώρισαν πως υπήρξαν κάποιοι περιορισμοί κατά τη διεξαγωγή της, όπως το γεγονός ότι εξετάστηκαν μόνο δύο περιοχές της Νοτίου Κορέας. Επιπλέον δεν ανέλυσαν τα δεδομένα από τις μητέρες κάτω των 20 ετών και άνω των 35 διότι το δείγμα ήταν μικρό ενώ τέλος τονίζουν πως θα πρέπει να επεκταθεί η έρευνα για να συγκεντρωθούν περισσότερα στοχεία αναφορικά με την ηλικία τεκνοποίησης και το προσδόκιμο ζωής.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.