Αρκετές δυσκολίες βιώνουν τα τελευταία χρόνια τα νοικοκυριά στην Ηλεία, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της συνεχιζόμενης ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στα μέσα νοικοκυριά.
Απογοητευτικά και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δημοσιεύθηκαν φέτος το καλοκαίρι, και αποδεικνύουν ότι σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες (ποσοστό 28,3%) αντιμετώπισε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021, με το σχετικό ποσοστό να είναι αυξημένο κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2021 που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας στη Δυτική Ελλάδα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα (28,5%), με την πρωτιά να έχει η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη το ποσοστό της οποίας ανέρχεται σε 29%.
Χιλιάδες ωφελούμενοι ΤΕΒΑ στην Ηλεία
Από την άλλη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, φαίνεται πως χιλιάδες ωφελούμενοι, δέχονται επισιτιστική υποστήριξη στο σύνολο του Νομού με τον αριθμό να ανέρχεται σε 12.725 από τις 6.925 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί. «Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα δράσεων στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αξιοποιώντας κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή κρατική παροχή. Ένα από αυτά είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Ευχή όλων θα ήταν να μη το χρειαζόταν ούτε ένα νοικοκυριό. Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες χρειάζονται αυτή τη βοήθεια, η Κοινωνική Σύμπραξη της Π.Ε Ηλείας – η οποία διαχειρίζεται το εν λόγω πρόγραμμα – καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την οργάνωση και υλοποίησή του, ώστε η βοήθεια να φτάνει έγκαιρα σε όλους τους ωφελούμενους. Επιπρόσθετα, ως Περιφερειακή Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και μέσω της συνεργασίας μας με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, εργαζόμαστε καθημερινά για τη δημιουργία υποδομών και την υλοποίηση έργων, δράσεων και προγραμμάτων μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, είτε στον δημόσιο είτε και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου, συν τω χρόνω, να αναστραφεί αυτή η κατάσταση και συνακόλουθα να μειωθούν οι δείκτες ανεργίας και ερημοποίησης, όχι μόνο στην Π.Ε Ηλείας αλλά συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς», ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος και πρόεδρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ηλείας.
Οι ωφελούμενοι ανά δήμο
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ηλείας, στις τέσσερις πρώτες θέσεις για επισιτιστική συνδρομή από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, είναι οι δήμοι, Πύργου, Ήλιδας, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού, που αντιστοιχούν σε 10.506 ωφελούμενους. Αναλυτικότερα στον δήμο Πύργου έχουν κατατεθεί 2.609 αιτήσεις με ωφελούμενους 4.725, στον δήμο Ήλιδας οι αιτήσεις ανέρχονται σε 1.764 και ωφελούμενοι είναι 3.273, στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης έχουν κατατεθεί 692 αιτήσεις και ωφελούμενοι είναι 1.304, στον δήμο Πηνειού υπάρχουν 684 αιτήσεις και ωφελούμενοι 1.204, στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι αιτήσεις είναι 453 και οι ωφελούμενοι 818, στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, έχουν υποβληθεί 421 αιτήσεις με τους ωφελούμενους να ανέρχονται σε 762 και τέλος στον δήμο Ζαχάρως έχουν υποβληθεί 304 αιτήσεις και ωφελούμενοι είναι 639 άτομα.
Σχολικά γεύματα στα Δημοτικά
Από την άλλη, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφ. «Πατρίς», ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, Ανδρέας Καρατζάς, έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με υπεύθυνη για το πρόγραμμα στην Ηλεία την Κωστούλα Θεοδωροπούλου, σε όλους τους μαθητές που φοιτούν σε αυτά, ανεξαρτήτως κοινωνικών ή οικονομικών κριτηρίων. Στο εν λόγω πρόγραμμα, συμμετέχουν έως τώρα οι δήμοι Πύργου και Ήλιδας ενώ αίτημα έχει υποβληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» και από τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ώστε να ενταχθούν τα δημοτικά σχολεία στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα». Ωστόσο εκείνο που έχει ενδιαφέρον από τα γεύματα που παραδίδονται καθημερινά στα δημοτικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, για τους δύο προαναφερόμενους δήμους, Πύργου και Ήλιδας, είναι ότι από τις 4.032 μερίδες φαγητού συνολικά, παραπάνω από τους μισούς και συγκεκριμένα 2.849 μαθητές λαμβάνουν το συσσίτιο στο σπίτι τους σε καθημερινή βάση. Αυτό αποδεικνύει ακόμα μια παράμετρο για την ανάγκη που υπάρχει στα νοικοκυριά, ειδικά τώρα που η ακρίβεια εξαπλώνεται σαν πανδημία με απογοητευτικά αποτελέσματα, καθώς τρία στα τέσσερα παιδιά φαίνεται πως αντιμετωπίζουν ανάγκες σίτισης. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες, τόσο από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας όσο και από τον ίδιο τον διευθυντή, Ανδρέα Καρατζά, τα 617 γεύματα που περισσεύουν από το πρόγραμμα των γευμάτων για τον δήμο του Πύργου, να διατίθενται στο 1ο και το 6ο Δημοτικό Σχολείο ώστε να καλυφθούν όλα τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία αυτά.
Το πρόγραμμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» υλοποιείται από το 2017 και παρέχει συσσίτιο σε μαθητές και μαθήτριες δημόσιων Δημοτικών Σχολείων προκειμένου να καλυφθούν, όσο το δυνατό, οι ανάγκες σίτισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού. Παράλληλα, αποβλέπει στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής, στην ανάπτυξη συμμετοχικού τραπεζιού, με στόχο την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης στη σχολική κοινότητα. Επίσης, αποτελεί καλή πρακτική για την ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου διατροφής μέσω της μεσογειακής δίαιτας. Το μενού του προγράμματος αφορά και στις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών/τριών, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών/τριών των επιλεγμένων σχολείων, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων- κηδεμόνων αυτών, οι οποίοι συμπληρώνουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης και στην οποία αναφέρονται τυχόν αλλεργίες- δυσανεξίες των τέκνων τους
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.