Σημαντικές ανατιμήσεις βλέπουν καθημερινά οι καταναλωτές στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, με τα γαλακτοκομικά είδη να έχουν μπει στο «χορό» των αυξήσεων το τελευταίο διάστημα.
Το πρόβλημα είναι ότι οι εκτιμήσεις θέλουν οι αυξήσεις αυτές να συνεχίσουν να υπάρχουν και να «βαραίνουν» τα προϊόντα, που κάποτε αποτελούσαν την καθημερινή συνήθεια στο ελληνικό τραπέζι αλλά σήμερα τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας. Από την άλλη, εκτός από τα ίδια τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις μεταποίησης αλλά και οι κτηνοτρόφοι που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν την ισορροπία σε μια άνιση μάχη.
Οι κτηνοτρόφοι έχουν ξεκινήσει να βλέπουν τα προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια πριν, όπου οι τιμές πώλησης του γάλακτος και του κρέατος, έχουν πέσει κάτω του κόστους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια ολόκληρα κοπάδια αιγοπροβάτων να μπαίνουν στα σφαγεία, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα αφού το κόστος εκτροφής τους είναι δυσβάσταχτο. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η περίοδος από πέρυσι τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, όπου οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, το κόστος της ενέργειας αλλά και των καυσίμων, έχουν φτάσει έναν μέσο κτηνοτρόφο στην απόγνωση.
Οι τυροκόμοι από την πλευρά τους, προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές των προϊόντων τους σε χαμηλά επίπεδα και πολλές φορές, όπως τονίζουν στην εφ. «Πατρίς», χωρίς κέρδος, καταλήγοντας να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους προβλήματα βιωσιμότητας, καθώς η ακρίβεια στο ενεργειακό και τα καύσιμα, είναι μια κατάσταση που τους αγγίζει άμεσα. Και μπορεί σε τοπικό επίπεδο τα γαλακτοκομικά να κρατούν ακόμα χαμηλή τιμή, οι τυποποιητές εξηγούν στην εφ. «Πατρίς», πως αν αυτή η κατάσταση συνεχίσει, τότε η φέτα και το γάλα, θα καταλήξει να είναι είδος πολυτελείας, που ενώ θα βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μόνο λίγοι θα μπορούν να τα προμηθεύονται.
«Η φέτα δεν θα σταματήσει να παράγεται και να διατίθεται στα σούπερ μάρκετ, αλλά αυτό που θα επακολουθήσει είναι ότι ο καταναλωτής δεν θα την αγοράζει, γιατί η τιμή της θα είναι αρκετά υψηλή», αναφέρουν τυποποιητές στην εφ. «Πατρίς».
Σάκης Μαρίνος, κτηνοτρόφος
«Το κόστος εκτροφής πλέον των μηρυκαστικών ζώων και περισσότερο οι αγελάδες θέλουν ζωοτροφές παραπάνω και αυτή τη στιγμή το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις καθώς δεν υπάρχουν ζωοτροφές οι τιμές είναι 100% αυξημένες από την περσινή χρονιά και το κόστος της ενέργειας είναι 500% αυξημένο. Και τα καύσιμα αυξάνονται. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλά ζώα να οδηγηθούν στην σφαγή και να μην υπάρχει επάρκεια γάλακτος και μελλοντικά αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και στο γάλα και στο κρέας. Δεν νοείται για ένα προϊόν να παίρνει μια δραχμή αυτός που το παράγει και αυτός που το καταναλώνει να το παίρνει τρεις δραχμές».
Κώστας Τσάκωνας, Φάρμα Ηλείας
«Με τα σημερινά κόστη θεωρώ πως κανείς δεν μπορεί να είναι βιώσιμος. Παρά το γεγονός ότι έχουμε υψηλότερες τιμές γάλακτος και στο ράφι το γάλα είναι ακριβότερο εμείς βγάζουμε πολύ λιγότερα κέρδη με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει τη βιωσιμότητα. Από την άλλη υπάρχει το ενεργειακό κόστος αλλά και το κόστος καυσίμων καθώς εμείς χρησιμοποιούμε και υγραέριο για την λειτουργία της επιχείρησής μας, τα οποία στις μέρες μας αυξάνουν κατά πολύ το κόστος παραγωγής. παρόλα αυτά, προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές στα προϊόντα που παράγουμε χαμηλές, χωρίς κέρδος ωστόσο αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα υπάρξουν ανατιμήσεις».
Σάκης Καλομοίρης, ΗΛΒΙΓΑΛ Καλομοίρης
«Τα γαλακτοκομικά πλέον γίνονται είδος πολυτελείας. Η πρώτη υλη έχει μειωθεί γιατί έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο κατά 30% και οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ευρώπη έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και έχει αυξηθεί η τιμή του οπότε δύσκολα θα το αγοράσουμε. Μάλιστα η τιμή του γάλακτος τις προηγούμενες χρονιές ήταν 0,85 ευρώ και έχει φτάσει στο 1,50 ευρώ. Οπότε όταν εγώ το αγοράσω με 1,50 ευρώ στα ράφια θα πουληθεί περισσότερο από ότι πωλούνταν. Η φέτα ειδικά και τα προϊόντα ΠΟΠ που παράγονται από το πρόβειο γάλα θα είναι πάρα πολύ ακριβά».
Νίκος Αγάλος, αντιπρόεδρος ΟΑΣΗ – κτηνοτρόφος
«Το πρόβλημα με την κτηνοτροφία έχει ξεκινήσει χρόνια πριν τότε που πουλούσαμε γάλα και κρέας κάτω του κόστους. Από τότε σφάζονταν μεγάλα κοπάδια σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Παρότι ανέβηκε η τιμή του γάλακτος συνεχίζουν να σφάζουν κοπάδια γιατί διπλασιάστηκε και το κόστος παραγωγής. Υπάρχει έλλειψη στο γάλα. Η εικόνα πηγαίνει προς το χειρότερο και οι ζωοτροφές ανεβαίνουν σε κατάσταση που δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και δεν θα μπορούν τα ζώα να τραφούν σωστά οπότε θα υπάρχει κι από εκεί μείωση».
Δημήτρης Χρέππας, κτηνοτρόφος
«Το πρόβλημα έρχεται από πιο πίσω από τα προηγούμενα χρόνια που η τιμή ήταν πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα και κοπάδια να πουληθούν για κρέας και να μην γίνει αντικατάσταση με νεαρά ζώα. Επομένως τώρα έχουμε γερασμένους πληθυσμούς ζώων. Παρότι οι τιμές του γάλακτος σε σχέση με τρία χρόνια πριν είναι πολύ παραπάνω παρόλα αυτά αυτή τη στιγμή συνεχίζονται και σφάζονται μοσχάρια. Οι πληθυσμοί μειώνονται γιατί το κόστος έχει ανέβει τρομακτικά. Θεωρώ πως η φέτα συγκεκριμένα θα υπάρχει στα ράφια αλλά από τον καταναλωτή θα λείψει γιατί η τιμή της θα είναι υψηλή».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.