BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

31 Οκτωβρίου: Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης βρίσκει τους Ηλείους να «βαδίζουν» σε τεντωμένο σχοινί

                            


H αποταμίευση είναι μια λέξη, που στις μέρες μας, έχει «διαγραφεί» από το λεξιλόγιο του μέσου Ηλείου πολίτη, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να πληρώσει λογαριασμούς, να αγοράσει τα απαραίτητα για την οικογένειά του και να καλύψει τα πάγια έξοδά του.

Αν και τα χρήματα είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της καθημερινότητας για όλους και η αποταμίευση μπορεί να βοηθήσει στο να εξασφαλίσουμε για το μέλλον μια πιο άνετη ζωή για εμάς και την οικογένειά μας, φαίνεται πως στην εποχή που ζούμε, η αποταμίευση φαντάζει μια μακρινή ανάμνηση με τους περισσότερους να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του μήνα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, Ηλείοι μίλησαν στην εφ. «Πατρίς», για το αν κάνουν αποταμίευση ή όχι και εκείνο που αποδεικνύεται είναι πως παρά το γεγονός ότι κάποιοι αφήνουν χρήματα στην άκρη ή έχουν καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να μαζέψουν χρήματα, στη σύγχρονη εποχή με την ακρίβεια και τα υπέρογκα έξοδα αναγκάζονται να «μηδενίζουν» τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η αποταμίευση είναι κάτι που ακούμε από μικρή ηλικία, όταν ξεκινάμε να διαχειριζόμαστε το χαρτζιλίκι από τους γονείς και να κάνουμε τους πρώτους οικονομικούς μας στόχους.


Μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή καθώς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με τα χρήματα που έχουμε διαθέσιμα. Αποταμίευση είναι ένας καθαρά οικονομικός όρος που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση αγαθών για μελλοντική χρήση». Ωστόσο σήμερα, για να μπορέσει κάποιος να αποταμιεύσει χρήματα, θα πρέπει αυτά τα χρήματα να τα στερηθεί από την καθημερινότητά του.

Προσπαθούν να βγάλουν τον μήνα
Η έρευνα της εφ. «Πατρίς», αποδεικνύει πως ο μέσος Ηλείος σήμερα, εκείνο που προσπαθεί να καταφέρει είναι να βγάλει τα έξοδα του μήνα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα έσοδα, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε μορφής αποταμίευση. Ο λόγος που η αποταμίευση των χρημάτων μιας οικογένειας έχει «παγώσει» στη σύγχρονη εποχή, είναι κυρίως η ακρίβεια που έχει διαμορφωθεί στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού και στα καύσιμα που δεν επιτρέπουν στους Ηλείους να έχουν την ευκαιρία να κρατούν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Μάλιστα, πολλοί, αναφέρουν στην εφ. «Πατρίς», ότι όχι μόνο αποταμίευση δεν γίνεται αλλά αντιθέτως ο μηνιαίος μισθός – όσων εργάζονται – ή οι συντάξεις, δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, τα οποία πολλές οικογένειες στερούνται.

Συνθήκες φτώχειας
Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που είχε δημοσιεύσει το προηγούμενο διάστημα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες, ποσοστό 28,3% αντιμετώπισε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021, με το σχετικό ποσοστό να είναι αυξημένο κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ειδικά, στην έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται ότι, το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.251 ευρώ ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 11.028 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 765.372 σε σύνολο 4.108.895 νοικοκυριών και τα μέλη τους σε 2.054.015 στο σύνολο των 10.498.099 ατόμων του εκτιμώμενου πληθυσμού της Χώρας που διαβιεί σε ιδιωτικά νοικοκυριά. Μάλιστα η Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, είναι στη δεύτερη θέση των Περιφερειών της Χώρας, με ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας (28,5%).

Σάκης Χρονόπουλος, κάτοικος Χειμαδιού

«Δυστυχώς με τα όσα έχουμε περάσει όλο αυτό το διάστημα, τα τελευταία χρόνια και με την ακρίβεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν προλαβαίνουμε όχι να κάνουμε αποταμίευση αλλά ούτε να κρατήσουμε χρήματα στα χέρια μας. Όλα φεύγουν στις υποχρεώσεις, στους λογαριασμούς και στα λοιπά έξοδα για τις καθημερινές μας ανάγκες».

Ανδριάνα Στουφή, κάτοικος Πύργου


«Δεν ξέρω αν πρέπει να υπάρχει πια η ημέρα της αποταμίευσης, αφού θεωρώ ότι έχουμε ξεχάσει αυτή την λέξη. Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, η ακρίβεια, οι υποχρεώσεις και η καθημερινότητα δεν επιτρέπουν να κάνουμε αποταμίευση. Για να μπορέσουμε να βάλουμε κάποια χρήματα στην άκρη, πρέπει να στερηθούμε ή να χρωστάμε»

. Σοφία Γκρουμούσα, κάτοικος Ανεμοχωρίου

«Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε αποταμίευση. Δυστυχώς πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται να φέρουν βόλτα την καθημερινότητα. Πολλές οικογένειες έχουν κόψει πολλά βασικά αγαθά από την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά τους και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Πως αυτός ο πατέρας και η μητέρα να κάνουν αποταμίευση; Δυστυχώς δεν υπάρχουν περιθώρια».

Νίκος Τσάκωνας, πρόεδρος Τραγανού

«Πιστεύω ότι αν και το ποσοστό των ανθρώπων που παλιότερα έκανε αποταμίευση έχει μειωθεί ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που κάνουν αποταμίευση. Δεν μιλάμε για ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, που εκεί σίγουρα δεν γίνεται αποταμίευση αλλά θεωρώ ότι ορισμένοι άνθρωποι που ανήκουν στην μεσαία τάξη κάνουν αποταμίευση για μια δύσκολη ανάγκη».

Αντώνης Κουρκουμέλης, κάτοικος Χειμαδιού


«Η ακρίβεια και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, μας αναγκάζουν να μην μπορούμε να βάζουμε χρήματα στην άκρη. Ειδικά αν κάποιος έχει οικογένεια που τα έξοδα είναι περισσότερα από κάποιον που ζει μόνος του. Εγώ είμαι δημόσιος υπάλληλος και αναγκάστηκα να πάρω δάνειο για να πληρώσω τις υποχρεώσεις που τρέχουν».

Ελένη Διονυσοπούλου, κάτοικος Πύργου

«Η αποταμίευση είναι μια λέξη άγνωστη στις μέρες μας καθώς με τα χρήματα που παίρνουμε και την ακρίβεια που ζούμε, δεν μας μένουν περιθώρια για να μπορέσουμε να κάνουμε κι αποταμίευση. Η αποταμίευση γινόταν παλιότερα που έμεναν χρήματα αφού καλύπτονταν οι υποχρεώσεις. Σήμερα δυστυχώς δεν μπορούμε να αποταμιεύσουμε ούτε ένα ευρώ».

Διονυσία Λάνη, κάτοικος Πύργου

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αποταμίευση. Δυστυχώς πολλές φορές δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα του μήνα. Η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται με την ακρίβεια μας έχει φτάσει σε σημεία να μην σκεφτόμαστε καν να βάλουμε το ένα ευρώ στην άκρη, αλλά πως αυτό το ευρώ να το δαπανήσουμε με σύνεση».

Αφροδίτη Τσαγκάρη, κάτοικος Πύργου

«Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για να κάνουμε αποταμίευση. Τις περισσότερες φορές τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Η αποταμίευση μπορεί να γινόταν κάποτε που δεν υπήρχε τόση ακρίβεια και μπορούσαμε με τα χρήματα που βγάζαμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας και να καλύψουμε και τις υπόλοιπες ανάγκες».

Πέτρος Χόκιας, κάτοικος Αμπελώνα

«Παλιότερα αποταμίευση γινόταν, αλλά στις μέρες μας η κατάσταση είναι δύσκολη για να μπορέσει κάποιος να βάλει χρήματα στην άκρη. Ακόμα κι όσοι έχουν τα έχουν καταφέρει, αναγκάζονται να βγάζουν από τους λογαριασμούς τους για να πληρώσουν έξοδα. Σε αυτή την κατάσταση έχουμε έλθει με την ακρίβεια και τους αυξημένους λογαριασμούς».

Φώτης Νικολόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

«Στις συνθήκες πρωτοφανούς ακρίβειας που ζούμε, πρωταρχικός στόχος κάθε οικογένειας και επιχείρησης είναι να καταφέρει να βγάλει τον μήνα. Οπότε νομίζω ότι όχι μόνο δεν υπάρχει αποταμίευση, αλλά υπάρχει μεγάλη δυσκολία τα έσοδα να φτάσουν να καλύψουν τα έξοδα. Είναι ένας μεγάλος αγώνας και ίσως κάποια στιγμή να μιλήσουμε και για αποταμίευση».













Πηγή


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.