Σεπτέμβριος, μήνας του τρύγου και εμείς σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τις ξεχωριστές συνταγές που θα φτιάξετε και θα εντυπωσιάσουν τους αγαπημένους σας. Ο μούστος κυριαρχεί στη ζαχαροπλαστική και σκέφτηκα πως θα γνωρίσετε κάτι το ιδιαίτερο, όπως μας λέτε, επαινώντας μας, όταν σας συναντώ.
Είμαι σίγουρη ότι τα γλυκά του τρύγου θα σας τα ζητήσουν και οι φίλες σας.
Το γλυκό του τρύγου
Υλικά
. 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις . 1 φακελάκι μαγιά στιγμής . 1 πρέζα αλάτι . 1 σφηνάκι ούζο ή σούμα . Νερό όσο πάρει (χλιαρό) . 1 φλ. μούστο . 2 κ.σ. ελαιόλαδο . 2 κ.σ. ζάχαρη . 2 φλ. ρόγες μαύρο σταφύλι . 2 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε σε λεκάνη το αλεύρι με τη μαγιά, το ούζο και τη ζάχαρη. Διαλύουμε το αλάτι σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό, το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο αλεύρι και ζυμώνουμε.Προσθέτουμε νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια, να είναι απαλή και εύπλαστη. Τοποθετούμε τη ζύμη σε λεκάνη λαδωμένη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει. Λαδώνουμε καλά ένα τετράγωνο ταψάκι 25-30 εκ. και απλώνουμε τη ζύμη. Την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας και στις λακκούβες που δημιουργούνται βάζουμε τις ρόγες των σταφυλιών.Πασπαλίζουμε με σουσάμι, σκεπάζουμετο ταψί και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά για να φουσκώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Το βγάζουμε από τον φούρνο και περιχύνουμε με μούστο.
Μουστοκούλουρα
Υλικά
. 2 ποτήρια μούστος . 2 ποτήρια καλαμποκέλαιο . 1½ ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική . 1 ποτηράκι κονιάκ . 2 κ.γ. σόδα σκόνη . 2 κ.γ. μπέικιν . ½ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη . 1 σφηνάκι πετιμέζι . 2 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά της συνταγής σε λεκάνη και ανακατεύουμε καλά. Πλάθουμε σε μπαλάκια τη ζύμη και δίνουμε σχήμα σαλίγκαρου ή όποιο άλλο θέλουμε. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και επάνωτοποθετούμετα μουστοκούλουρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά.
Μαρμελάδα σταφύλι με τζίντζερ και λεμόνι
Υλικά
• 1 κιλό μαύρη κορινθιακή σταφίδα (ή άλλη ποικιλία σταφυλιού της αρεσκείας μας), χωρίς κουκούτσι • 500 γρ. ζάχαρη • 40 ml χυμός λεμόνι • 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
Εκτέλεση
Για να ετοιμάσουμετη μαρμελάδα σταφύλι, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σταφύλια με τη ζάχαρη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ. Ρίχνουμε το μείγμα σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το λεμόνι, το τζίντζερ και 100 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.