BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Στη Βουλή η διάταξη για 9 μήνες άδεια μητρότητας-Όλες οι προβλέψεις του μίνι- ασφαλιστικού


Με πρόσθετες διατάξεις που αφορούν στην άδεια μητρότητας, αλλά και στην μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου, προωθείται ακόμη η παραγραφή χρεών για σχεδόν 250.000 επαγγελματίες, πλαφόν στις επικουρικές, ρυθμίσεις για ένστολους,  αύξηση των δόσεων αποπληρωμής οφειλών.

Συγκεκριμένα, το μίνι- ασφαλιστικό θα έχει και δύο βασικές προσθήκες: Την επέκταση της άδειας μητρότητας σε 9 μήνες για τις μητέρες στον ιδιωτικό τομέα και την μείωση κατά 40% των ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους, υιοθετώντας έτσι τις σχετικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη.

Η επέκταση της επιδοτούμενης άδειας μητρότητας

Ήδη, στο υπουργείο Εργασίας καταρτίζονται οι σχετικές διατάξεις προκειμένου να ενσωματωθούν στο εν λόγω σχέδιο νόμου: Η μία από αυτές τις προσθήκες η οποία και προωθείται είναι εκείνη που προβλέπει αύξηση της επιδοτούμενης άδειας μητρότητας κατά 3 μήνες, στις μητέρες που εργάζονται ως μισθωτές, στον ιδιωτικό τομέα.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η εξίσωση του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, στο θέμα του χρόνου άδειας μητρότητας, ώστε όλες οι μητέρες να δικαιούνται άδεια 9 μηνών. Βάσει του σχεδιασμού, το μέτρο αυτό, θα είναι προαιρετικό και θα μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα με καταβολή του αντιστοίχου επιδόματος από την ΔΥΠΑ. Βασική προϋπόθεση για αυτή την περίπτωση θα είναι η μητέρα να επιστρέψει στην εργασία της.

Τι θα προβλέπει το μίνι- ασφαλιστικό για τη μείωση των εισφορών

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα υπάρχει και η διάταξη που θα προβλέπει για τις επιχειρήσεις απαλλαγή της τάξης του 40% στις ασφαλιστικές εισφορές εφόσον μετατρέψουν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, υφιστάμενες συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Στόχος είναι να στηριχθεί η πλήρης απασχόληση, αλλά και η «νομιμοποίηση» εργαζόμενων οι οποίοι ενώ δηλώνονται ως 4ωροι, στην πράξη απασχολούνται 8ωρο, χωρίς την επιπλέον ασφάλιση και πιθανώς, μισθό.

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, από 10.9.2022 και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, εφόσον μετατρέψουν κάποια σύμβαση σε πλήρους απασχόλησης, τότε απαλλάσσονται για ένα έτος, από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο. Το μέτρο αφορά συμβάσεις εργαζομένων τους που έχουν συναφθεί πριν τις 10 Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η μετατροπή της σύμβασης με την προϋπόθεση μείωσης κατά 40% των ασφαλιστικών εισφορών, καθίσταται εξαιρετικά συμφέρουσα. Και αυτό, γιατί ένας εργοδότης, απασχολώντας έναν εργαζόμενο με μερική απασχόληση, πενθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, για 4 ώρες ημερησίως, καταβάλει 305.56 ευρώ καθαρά στον εργαζόμενο και πληρώνει 132,12 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές.  Το συνολικό του κόστος δηλαδή είναι 437,68 ευρώ το μήνα.

Εάν η σύμβαση του συγκεκριμένου εργαζόμενου μετατραπεί σε πλήρους απασχόλησης5ήμερο, για 8 ώρες ημερησίως, με βασικό μισθό 713 ευρώ, ο εργαζόμενος θα λάβει στην τσέπη 614,11 ευρώ, και ο εργοδότης θα καταβάλει 154,69 ευρώ, λόγω της έκπτωσης κατά 40%.

Έτσι, το συνολικό του κόστος θα είναι 768,8 ευρώ αντί 871,93 χωρίς την έκπτωση.

Στο τελικό ποσό όμως, θα πρέπει να υπολογιστεί και η ωφέλεια από την έκπτωση δαπάνης μισθοδοσίας από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης (συντελεστής 22%), της τάξης των 95,53 ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα, το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 673,27 ήτοι τελικό όφελος 198,66 ευρώ το μήνα.

24 οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών

Στο μίνι- ασφαλιστικό θα προβλέπεται ακόμη οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 θα γίνουν 24, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την Εφορία. Θα υπάρξει δικαίωμα μετατροπής στο νέο καθεστώς για όσους βρίσκονται ήδη σε καθεστώς καταβολής δόσεων, έτσι ώστε να περιοριστεί η μηνιαία επιβάρυνσή τους. Το ελάχιστο μηνιαίο ποσό της δόσης θα είναι 50 ευρώ.

Ορίζονται ακόμη τα 10 έτη ως χρονικό όριο παραγραφής οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, μετά και την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε πως η 20ετής παραγραφή, η οποία ίσχυε μέχρι σήμερα, είναι αντισυνταγματική.

Η ρύθμιση όμως καλύπτει μόνο όσους δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές από τον ΕΦΚΑ, δεν αφορά, δηλαδή, το σύνολο όσων χρωστούν στον Φορέα. Με άλλα λόγια μιλάμε για παραγραφή οφειλών οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί μέσα σε μια 10ετία από τον ΕΦΚΑ. Οι υπόλοιπες δεν παραγράφονται.

Μπαίνει «φρένο» -με διατάξεις του νομοσχεδίου- στις ποινικές διώξεις όσων ρυθμίζουν τα χρέη τους προς τα Ταμεία και τα εξυπηρετούν κανονικά, ενώ δίνει «άφεση αμαρτιών» σε εκείνους που είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να μπαίνουν επιδόματα του ΟΠΕΚΑ… κατά λάθος και παρόλα αυτά τα ξόδεψαν! Επίσης, σε συγκεκριμένα Ταμεία «ψαλιδίζεται» το ποσοστό αναπηρίας που απαιτείται για την λήψη των σχετικών παροχών.

Ρυθμίσεις για ενστόλους και δημοσίους υπαλλήλους και ΑμεΑ

Μπαίνει ακόμη «πλαφόν» στις επικουρικές και διευθετούνται ζητήματα που αφορούν στις συντάξεις των ενστόλων.

Συγκεκριμένα:

  • Επεκτείνεται σε όλους τους ενστόλους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές. Πλέον όσοι ένστολοι εξαιρούνταν (π.χ. ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην αεροπορία) από τη σχετική ρύθμιση αποκτούν πλέον το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).
  • Θεσπίζεται πλαφόν σε υψηλές επικουρικές συντάξεις, ίσο με το 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης (1.382,40€ /μήνα). Η παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία δεδομένου ότι με βάση τη νομοθεσία του 2015-2016 οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται, κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις οι εισφορές αυτές ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν θεωρητικά σε πάρα πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις (ακόμα και 15.000 ευρώ το μήνα ή ακόμα και παραπάνω).
  • Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), η οποία θεσπίστηκε για τη στήριξη της βιωσιμότητας του εν λόγω Ταμείου. Το ΤΠΔΥ είναι πλέον βιώσιμο και δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της ειδικής εισφοράς που σταματά να παρακρατείται από τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους οποίους η κράτηση δεν ήταν ανταποδοτική.
  • Ενιαιοποίηση κανόνων αναπηρίας. Μείωση του ποσοστού αναπηρίας από 67% σε 50% για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, ως προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας. Ωφελούμενοι οι παλαιοί, προ του 1993 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΓΑ. Πλέον, θα υπάρχει κι ενιαία ημερομηνία καταβολής της σύνταξης από την πρώτη ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.











Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.