Η απώλεια ακοής συμβαίνει σταδιακά στους περισσότερους από εμάς καθώς μεγαλώνουμε.
Ακόμα όμως κι αν μοιάζει αναπόφευκτη, η δρ. Maura Cosetti, διευθύντρια του Ωτορινολαρυγγολογικού Κέντρου του Mount Sinai, εξηγεί πώς η ακοή μας μπορεί να απειληθεί στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής και πώς μπορείτε να τη διαχειριστείτε.
Τι προκαλεί την απώλεια ακοής;
Η σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια ακοής μπορεί να οφείλεται σε:
Προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Φαρμακευτικές αγωγές, όπως για τη θεραπεία του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, των λοιμώξεων και των αυτοάνοσων νοσημάτων που ενδεχομένως να είναι τοξικές για τα αισθητήρια κύτταρα του αυτιού.
Ανωμαλίες του εξωτερικού ή του μέσου ωτός.
Μακροχρόνια έκθεση σε θόρυβο, η οποία μπορεί να βλάψει τα αισθητήρια τριχωτά κύτταρα.
Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;
Ως αργή και ύπουλη μπορεί να χαρακτηριστεί η πρεσβυακουσία, αρκεί να είμαστε σε εγρήγορση και να εντοπίσουμε προειδοποιοητικά σημάδια όπως:
Προβλήματα στον εντοπισμό των υψηλότερων ήχων
Όπως εξηγεί η δρ. Cosetti, επηρεάζονται πρώτα οι υψηλές συχνότητες, αλλά και η διάκριση των λέξεων, λόγω της μη ακοής των γραμμάτων σ, φ, και χ, που οδηγούν στη δυσκολία κατανόησης της ομιλίας.
Δυσκολία σε συζητήσεις όταν υπάρχει θόρυβος στο παρασκήνιο
Αυτό το φαινόμενο είναι πιο εμφανές στα άτομα όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους, όπως εστιατόρια, αθλητικές εκδηλώσεις ή μέσα μαζικής μεταφοράς.
Βουητά ή σφυρίγματα στο ένα ή και στα δύο αυτιά
Οι εμβοές είναι ένα κοινό σύμπτωμα της απώλειας της ακοής που σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να εμφανίζονται ως βουητό, σφύριγμα ή ήχο κουδουνίσματος.
Ορισμένοι ήχοι φαίνονται πολύ δυνατοί
Η ξαφνική αντίληψη των διαπεραστικών ήχων, ακόμα κι αν είναι σε χαμηλότερη ένταση, είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στη σταδιακή αδυναμία των τριχωτών κυττάρων να ανταποκρίνονται γρήγορα σε ορισμένους ήχους.
Πέντε βήματα για να προστατεύσουμε την ακοή μας
Η απώλεια της ακοής έχει συσχετιστεί από πλήθος ερευνών με άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, την ισορροπία και τις πτώσεις, την κατάθλιψη και την κοινωνική απομόνωση. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να θωρακίσουμε τα αυτιά μας με έξυπνες στρατηγικές κινήσεις:
1. Περιορίστε την καθημερινή έκθεση σε δυνατούς θορύβους
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες για να προστατεύσετε την ακοή σας από τους έντονους ήχους των ηλεκτρικών εργαλείων ή της μηχανής του γκαζόν.
2. Απομακρυνθείτε από την πηγή του ήχου
Μείνετε μακριά από μεγάφωνα και ηχεία όταν βρίσκεστε σε δημόσιες εκδηλώσεις ή φορέστε ωτοασπίδες.
3. Μετρήστε το επίπεδο του θορύβου
Πολλά smartphones διαθέτουν δωρεάν εφαρμογές μέτρησης της στάθμης του ήχου. Τα επίπεδα στα 85 dB ή και περισσότερο μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ακοή.
4. Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
Η καλή διατροφή, η άσκηση και γενικά ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι μερικά από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας της ακοής.
5. Υποβληθείτε σε τεστ ακοής
Τα προβλήματα στην ακοή μπορεί να εμφανιστούν γύρω στην ηλικία των 50 ετών, αν και τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να μην εκδηλωθούν εγκαίρως. Επομένως, ένα τεστ αποτελεί μια προλήπτική και έγκυρη μέθοδο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.