BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ηλεία: «Εξαφανίζονται» τα δάση


Τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα αποτελεί η μείωση των δασικών εκτάσεων, στον Νομό Ηλείας, από καταπατήσεις που έχουν συμβεί τις προηγούμενες δεκαετίες και μέχρι το 2007. Σύμφωνα με στοιχεία, φαίνεται πως από το 1945 και μέχρι το 2007, η Ηλεία έχει «χάσει» αρκετά στρέμματα δασικών εκτάσεων τα περισσότερα από τα οποία έχουν μετατραπεί σε αγρούς είτε λόγω καταπατήσεων είτε εξαιτίας παραχωρήσεων από το ίδιο το Κράτος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι δασικοί χάρτες που έχουν κυρωθεί και αναρτηθεί αποδεικνύουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό δασικών εκτάσεων σήμερα είναι αγροί, που καλλιεργούνται και επιδοτούνται κανονικά.
«Η αποτύπωση των δασικών χαρτών και γενικά η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και στο θέμα αυτό. Μπορούμε να ξέρουμε συγκεκριμένα πόσα ήταν τα δάση τα οποία άλλαξαν μορφή είτε οι αγροί άλλαξαν μορφή. Ειδικότερα το 6,5% της συνολικής έκτασης της υπηρεσίας μας έχει αλλάξει μορφή είτε με παραχωρήσεις της υπηρεσίας που έγιναν κατά καιρούς σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είτε με παράνομες εκχερσώσεις. Αυτό καλύπτει μια έκταση η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική και φτάνει περίπου τα 60 χιλ. στρέμματα και είναι εκτάσεις για τις οποίες αναμένουμε τις ρυθμίσεις για τις λεγόμενες εξαγορές. Είναι εκτάσεις δηλαδή οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες και αναμένεται κάποια ρύθμιση η οποία θα νομιμοποιήσει την κατάσταση αυτή που επικρατεί σήμερα», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.


Οι παράνομες εκχερσώσεις κυρίως μετά το 1945 και μέχρι και το 2007 όπου κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες φαίνεται πως είναι η βασική αιτία για την μείωση των δασικών εκτάσεων στον Νομό.
Λιγότερα δάση, περισσότερες πυρκαγιές

Σε ότι αφορά την έκταση του δασαρχείου Πύργου, οι εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί στους δασικούς χάρτες ως ΔΑ συνεχίζουν να επιδοτούνται και να καλλιεργούνται με την μοναδική διαφορά ότι σε αυτές δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, όπως μεταβίβαση ή πώληση έως ότου ρυθμιστεί το καθεστώς χαρακτηρισμού τους. Ο κ. Λάττας ανέφερε ότι οι δασικές εκτάσεις αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια του Δασαρχείου Πύργου, καλύπτει μια έκταση της τάξης του 34,5% και αφορά είτε ψηλά δάση είτε δασώδεις εκτάσεις με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση.

Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, που μίλησε στην εφ. Πατρίς, αποκάλυψε πως τουλάχιστο 60 χιλ. στρέμματα δασών στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου Πύργου, έχουν μετατραπεί σε Αγρούς.
Εκείνο που επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λάττας, είναι ότι παλιότερα υπήρχαν περισσότερες δασικές εκτάσεις και εκδηλώνονταν λιγότερες πυρκαγιές, ενώ σήμερα που τα δάση είναι λιγοστά οι πυρκαγιές είναι πολύ περισσότερες.

«Λέω πολλές φορές πως κάποτε είχαμε πολλά δάση και δεν είχαμε πυρκαγιές. Σήμερα έχουμε λιγοστά δάση, τα δάση έχουν συρρικνωθεί αρκετά και έχουν μείνει ελάχιστα, κυρίως στα υψόμετρα από τα 100 μέτρα μέχρι τα 500 μέτρα που είναι και η ζώνη της ελιάς και έχουμε πάρα πολλές πυρκαγιές. Τι φταίει σε αυτό; Φταίει ότι οι συμπολίτες μας, οι αγρότες, οι άνθρωποι της υπαίθρου στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν το λιοστάσι τον ελαιώνα τους ή τον αμπελώνα τους ξαναπροβαίνουν σε τέτοιες πράξεις. Ενώ θα μπορούσε αυτό να είναι η καλύτερη ζώνη προστασίας αυτή είναι η ζώνη. Ένας οπορώνας, ένας ελαιώνας, ένας αμπελώνας. Είναι η καλύτερη ζώνη αντιμετώπισης μιας δασικής πυρκαγιάς», τόνισε και συνέχισε:

«Τα δάση στην περιοχή του δασαρχείου Πύργου είναι το 34,5% όπου σε αυτό μπορεί να προστεθεί κι ένα ποσοστό περίπου 4,5% που αφορά τα χωράφια που έχουν γίνει δάση για τα οποία όμως η κατάσταση θα αλλάξει καθώς εμπίπτει στις νέες διατάξεις του άρθρου 67 του νόμου 998 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 93 του νόμου 4915 του 2022 και κάποια στιγμή αυτά θα εκχερσωθούν. Είτε θα μεταφερθούν εκτός δασικής νομοθεσίας είτε θα παραμείνουν με δενδροκομικές καλλιέργειες.

Άρα αυτά τα δάση που θα μείνουν βάση την αποτύπωση των χαρτών του 2007 μιλάμε για ένα ποσοστό 34,5% καθαρά δάση και όταν λέμε δάση δεν εννοούμε μόνο τα ψηλά δέντρα δηλαδή τα πεύκα, τα έλατα, οι δρυς αλλά μιλάμε και για τις δασικές εκτάσεις οι οποίες είναι κι αυτές δάση όπως τα αείφυλλα, πλατύφυλλα, οι κουμαριές, τα ρείκια και γενικά η χαμηλή θαμνώδη βλάστηση».

Πάνω από 5% οι παράνομες εκχερσώσεις

Σε ότι αφορά πάντα τις εκτάσεις αρμοδιότητας του δασαρχείου Πύργου, όπως αποκαλύπτει ο δασάρχης, από το 6,5% των δασικών εκτάσεων που μετατράπηκαν σε αγρούς πάνω από το 5% αφορά παράνομες εκχερσώσεις κυρίως μετά από πυρκαγιά.

«Σχετικά με το θέμα του ποσοστού των εκτάσεων, στο πως προέκυψε σήμερα να έχουμε ένα 6,5% που το 1945 ήταν δάση και σήμερα το 2007 εμφανίζονται χωράφια κυρίως ήταν οι εκχερσώσεις καθώς οι παραχωρήσεις ήταν ένα πολύ μικρό ποσοστό που φτάνει της τάξης το πολύ 1%, δηλαδή το 5,5% είναι εκχερσώσεις οι οποίες αν τις δούμε και χρονολογικά θα δούμε ότι περιόδους της δεκαετίας του ’80, του ’90 κυρίως μετά τις μεγάλες πυρκαγιές είχαμε αυτή την κατάσταση. Ήταν μια κατάσταση που όντως δημιούργησε και δημιουργεί προβλήματα γιατί σήμερα εν έτη 2022 είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση αυτή, αυτές οι εκτάσεις, καλλιεργούνται, επιδοτούνται και βρίσκονται σε μια κατάσταση που είναι αδύνατον να επανέλθει γιατί πλέον έχουν εμφανιστεί δεύτερες και τρίτες γενιές που καλλιεργούν αυτές τις εκτάσεις και οι οποίες δεν γνωρίζουν το ιστορικό», σχολίασε ο κ. Λάττας.


Έρευνες βάσει των χαρτών του 2007

«Οι χάρτες του 2007 είναι ορόσημο. Γι’ αυτό και πλέον στις πυρκαγιές αναζητούμε εκτάσεις οι οποίες εκχερσώθηκαν μετά το 2007 να δούμε και τα αίτια των πυρκαγιών δηλαδή αν αυτοί οι οποίοι καλλιεργούν εκτάσεις οι οποίες μετά το 2007 εκχερσώθηκαν, εμπλέκονται και με την πυρκαγιά. Γίνεται μια έρευνα πάνω σε αυτό, σε όλες τις πυρκαγιές που έχουμε φέτος να δούμε ποιοι έχουν χωράφια τα οποία το 2007 ήταν δάση και σήμερα εκχερσώθηκαν μετά από μια πυρκαγιά», επεσήμανε ο δασάρχης Πύργου ενώ ξεκαθάρισε πως μετά τις πυρκαγιές του 2007 δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια εκχερσώσεων καθώς οι περισσότεροι έχουν σχεδόν αντιληφθεί ότι ο δασικός χάρτης του 2007 είναι ένα ορόσημο.

«Υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις οι οποίες μελετώνται, ερευνώνται και γίνονται τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και σχετικές μηνύσεις», ανέφερε.

Τα στοιχεία των υπολοίπων δασαρχείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι δασικοί χάρτες, φαίνεται πως οι χαρακτηρισμοί ΔΑ στο Δασαρχείο Αμαλιάδας φτάνουν περίπου το 7% και στο Δασαρχείο Ολυμπίας το 5%. Αυτό αποδεικνύει ότι κι εκεί ένα ποσοστό δασικών εκτάσεων έχει «χαθεί» μέσα στις δεκαετίες που προηγήθηκαν ενώ σε στρέμματα το ποσοστό σε σύνολο νομού, μεταφράζεται στον αριθμό των 155 χιλ. στρεμμάτων περίπου.


Από την περίοδο του 1970 έχουν ξεκινήσει οι παράνομες εκχερσώσεις στο δασαρχείο Αμαλιάδας, που στην αγροτική «ζωή» μπήκε το τρακτέρ και κατά συνέπεια η εκχέρσωση με ίδια μέσα.
«Μείωση στις δασικές εκτάσεις υπάρχει από την δεκαετία του 1970 όταν το τρακτέρ μπήκε στην καθημερινή πρακτική και έδωσε την δυνατότητα εκχέρσωσης με ίδια μέσα και όταν η νομοθεσία δεν ήταν όπως σήμερα. Εκεί και οι υπηρεσίες ήταν ανοργάνωτες και είχαμε αρκετά μεγάλες καταστροφές δασικών εκτάσεων με χαμηλή βλάστηση. Εκτός αυτού και εκείνη την περίοδο είχαμε και τις νόμιμες επεμβάσεις όπως είναι τα παραχωρητήρια. Υπολογίζω 50 χιλ. στρέμματα να έχουν εκχερσωθεί είτε νόμιμα είτε παράνομα στην αρμοδιότητα του δασαρχείου μας. Επίσης έχουμε 23 χιλ. στρέμματα σε πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής. Κατά την άποψή μου αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι ανάγκες τις πολιτείας έχουν διαφοροποιηθεί σε σημείο που είναι δύσκολο να το δούμε γεωγραφικά. Η ανάγκη της καλλιέργειας ήταν σημαντική κάποια στιγμή, οπότε στην περιοχή μας καταγράφονται περισσότερα παραχωρητήρια εκτάσεων. Από την άλλη στην αρμοδιότητα του δασαρχείου Αμαλιάδας έχουμε και επικιστικές εκτάσεις όπως στο Τραγανό, την Κάτω Παναγιά, την Παλαιά Μανωλάδα», αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφ.«Πατρίς», ο δασάρχης Αμαλιάδας, Διονύσης Θωμόπουλος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής δασάρχης Ολυμπίας, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σημειώνει ότι: «Η συνολική έκταση του δασαρχείου είναι 776.864 στρέμματα και από αυτά οι 372.307 είναι αγροτικές εκτάσεις και οι δασικές εκτάσεις φτάνουν τις 395.794 στρέμματα. Όσον αφορά τις δασικές εκτάσεις οι 41.427 στρέμματα αφορούν παράνομες εκχερσώσεις. Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών βέβαια στην περιοχή μας δεν υπάρχουν παράνομες εκχερσώσεις ωστόσο θα έλεγα πως σε ποσοστό οι εκχερσώσεις αυτές που υπάρχουν ήδη αγγίζουν το 5% περίπου στο συνολικό 51% δασικών εκτάσεων που έχει στην αρμοδιότητά του το δασαρχείο Ολυμπίας. Μπορώ να πω πως συγκριτικά είναι ένα σχετικά μικρό ποσοστό μπροστά στην δασική έκταση που υπάρχει».


Ο αναπληρωτής δασάρχης Ολυμπίας, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σχολίασε ότι το 5% της συνολικής δασικής έκτασης του δασαρχείου που φτάνει το 51%, αφορά εκχερσωμένες εκτάσεις.

















Πηγή
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.