BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Τι φταίει για την ξαφνική επιθετικότητα του σκύλου





Ένας σκύλος, κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενδέχεται να παρουσιάσει απρόσμενα και απροειδοποίητα επιθετική συμπεριφορά. Εξηγούμε τους λόγους που μπορούν να τον κάνουν να φτάσει σε αυτό το σημείο

Μην εκπλαγείτε, εάν ο ήσυχος και ήρεμος σκύλος σας εκδηλώσει αναπάντεχη επιθετική συμπεριφορά.

Διευκρινίζει ότι, όταν αναφερόμαστε στις επιθετικές συμπεριφορές, εννοούμε τη φυσική άμυνα του σκύλου έναντι σε μία υποτιθέμενη απειλή.

Εξηγεί πως επιθετικές συμπεριφορές μπορεί να παρουσιάσει ένας σκύλος απέναντι σε ανθρώπους, σε άλλα ζώα, ή απέναντι σε συγκεκριμένες συνθήκες και ερεθίσματα.

Επίσης, ο κ. Πιτσικάλης τονίζει πως μία επιθετική συμπεριφορά, συνήθως, δεν προκαλείται ξαφνικά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ο σκύλος έχει επιδείξει προειδοποιητικά σημάδια, ή έχει βιώσει μία στρεσσογόνα, αρνητική, ή τραυματική εμπειρία.

«Πέρα από το γονιδιακό υπόβαθρο, την ανατροφή, την εκπαίδευση και το περιβάλλον, όπου διαβιεί ένας σκύλος, υπάρχουν και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που, πιθανότατα, να ευθύνονται για τη ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του και την εμφάνιση τάσεων επιθετικότητας.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός σκύλου, και να εμφανίσει τάσεις για επιθετικές συμπεριφορές. Ο πόνος είναι μια ιδιαίτερα συχνή αιτία επιθετικότητας στους σκύλους. Ένας τραυματισμός που επιφέρει πόνο, ακόμη και ήπια ενόχληση, ή μια ασθένεια, προκαλεί στρες, άγχος και αβεβαιότητα σε έναν σκύλο.


Ως εκ τούτου, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης επιθετικών συμπεριφορών», διευκρινίζει ο κ. Πιτσικάλης.

Εκτός από τον τραυματισμό, αναφέρει επιγραμματικά πιθανές αιτίες πόνου, όπως ωτίτιδα, αρθρίτιδα, κατάγματα, τσιμπήματα εντόμων, κ.α.

Σημειώνει, επίσης, πως σε ελάχιστες περιπτώσεις, μπορεί να είμαστε αντιμέτωποι με κάποια νευρολογική αιτία, ή γνωσιακή δυσλειτουργία. Περιπτώσεις στις οποίες η συμβολή του κτηνιάτρου μας είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσικάλη, μία ακόμη πιθανή αιτία αλλαγής συμπεριφοράς του σκύλου είναι ένα στρεσσογόνο συμβάν, το οποίο του έχει προκαλέσει «φόβο».

«Ένας φοβισμένος σκύλος μπορεί εύκολα να αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά, διότι αισθάνεται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Και μην μπορώντας να απαλλαγεί, προχωρά σε επιθετική συμπεριφορά, ώστε να διατηρήσει την ασφάλεια του», επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης και αναφέρει ένα περιστατικό με έναν σκύλο που «άρχισε να εμφανίζει επιθετικές τάσεις και συμπεριφορές έπειτα από ληστεία που είχε πραγματοποιηθεί στο σπίτι του, και ενώ το ζώο ήταν μόνο του. Στην προκειμένη περίπτωση, ο προσωπικός του χώρος, όπου αισθάνεται ασφαλής, παραβιάστηκε, με αποτέλεσμα το ζώο να αντιδράσει. Όταν το συμβάν έλαβε τέλος, ο εν λόγω σκύλος είχε συνδέσει αρνητικά την εισβολή αγνώστων στον χώρο του, οπότε ξεκίνησε να επιδεικνύει επιθετικές συμπεριφορές σε όποιον εισερχόταν στο σπίτι».

Τέλος, ο κ. Πιτσικάλης αναφέρει πως οι επιθετικές συμπεριφορές, στην πλειονότητα τους, είναι δυνατόν να μειωθούν, ακόμη και να εξαλειφθούν, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία και, φυσικά, με τη συμβολή των ίδιων των ιδιοκτητών του ζώου.













Πηγή

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.