BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

Ανησυχία για επάρκεια και τιμές




Οι δυσοίωνες προβλέψεις για σοβαρότατες ελλείψεις αγαθών από τον ερχόμενο χειμώνα, είναι ένα σενάριο, που παρακολουθεί το Ε.Β.Ε. ως φορέας στήριξης της Ηλειακής επιχειρηματικότητας και τονίζει πως κάτι τέτοιο μπορεί να αντισταθμιστεί αν και εφόσον δοθούν συνολικά και ουσιαστικά κίνητρα. Ωστόσο ο Νομός Ηλείας κρίνεται ικανός να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενο σενάριο επισιτιστικής κρίσης, αρκεί να αξιοποιηθούν σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει.
Το παραπάνω επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, ο οποίος σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς», τονίζει ότι σε πιθανό ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης σε εθνικό επίπεδο, η Ηλεία θα έχει συνέπειες ωστόσο, σημειώνει, ότι γενικότερα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ο Νομός Ηλείας, είναι μια γόνιμη περιοχή, με παραγωγούς με εμπειρία, αλλά και δίκτυο υποδομών άρδευσης που φέρνουν στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία και μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Εξάλλου ακόμα και η επαναλειτουργία του προγράμματος κοινωνικής απόσυρσης προϊόντων, όπως ίσχυε παλιότερα, θα είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο ενίσχυσης και των ίδιων των παραγωγών αλλά και της οικονομίας


«Κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλλει τις εξελίξεις, αν προκύψει ωστόσο θέμα επισιτιστικής κρίσης σε εθνικό επίπεδο, το οποίο και απεύχομαι, σαφώς θα υπάρξουν συνέπειες και στην Ηλεία. Αυτό που με γεμίζει, ωστόσο, συγκρατημένη αισιοδοξία είναι το γεγονός, πως στον δικό μας νομό υπάρχει επαρκής διατροφική επάρκεια τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο. Το θέμα που τίθεται για περιοχές όπως η Ηλεία είναι το πόσο μπορούν να συμβάλλουν στο διατροφικό ισοζύγιο όλης της χώρας. Η μεγάλη βιοποικιλότητα που διαθέτουμε, η σοβαρή εμπειρία των παραγωγών καθώς επίσης και το εκτεταμένο δίκτυο υποδομών άρδευσης αποτελούν στρατηγικά πλεονεκτήματα για την περαιτέρω εξέλιξη της πρωτογενούς παραγωγής και θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή για την ταχεία και ολική επανεξέταση των δυνατοτήτων του τόπου και την άμεση ενίσχυση των σχετικών υποδομών.

Advertisement

Σε αυτό το πνεύμα, κρίνεται απαραίτητη η ενσωμάτωση στην παραγωγική διαδικασία των νέων συστημάτων ευφυούς και βιώσιμης γεωργίας, αλλά και η συμβολή του επιστημονικού φορέα, που θα υποστηρίξει τη Γεωργία της Ηλείας σε μια νέα κατεύθυνση. Ας μην λησμονούμε πως ο νομός μας διέθετε στο πρόσφατο παρελθόν σοβαρές υποδομές σε αυτό το πεδίο όπως το Ινστιτούτο σταφίδας στον Πύργο, το πρότυπο αγρόκτημα «Καρανικολού» καθώς και το κέντρο έρευνας και εξέλιξη του Κοροίβου, που αποτέλεσαν πυλώνες για την έρευνα και ανάπτυξη νέων μορφών καλλιεργειών, την απασχόληση επιστημονικού προσωπικού και τη δημιουργία αλυσίδων αξίας για τον τόπο.

Η απομάκρυνση του τμήματος Γεωπονίας της Αμαλιάδας κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και ήρθε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας της χώρας. Ήρθε η στιγμή όλα αυτά να τα ξαναδούμε και να επανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας, για να μην παραμείνουμε μοιραίοι και άβουλοι παρατηρητές των εξελίξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούτσος.


Η εικόνα της αγοράς σήμερα
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Ηλείας, από τις αρχές του 2021 παρατηρήθηκαν μεγάλες ανατροπές στο μεταφορικό έργο και ειδικότερα στις μεταφορές μέσω κοντέινερ. Ειδικότερα καταγράφηκαν αυξήσεις στο κόστος της τάξεως του 600%, γεγονός που δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες και φάνηκε προς στιγμή να απειλείται όλη η διατροφική αλυσίδα. Κι αν παρόλα αυτά οι αυξήσεις σε κάποιο βαθμό απορροφήθηκαν από την αγορά και δεν προκάλεσαν σοβαρές παρενέργειες, υπάρχουν ωστόσο σημαντικές ελλείψεις πλέον σε υλικά συσκευασίας και χημικά προϊόντα απαραίτητα για την βιομηχανική παραγωγή.

«Οφείλω να επισημάνω ότι στον τόπο μας διαπιστώνεται πολύ σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών. Με δεδομένη τη δυσκολία εξεύρεσης εργατών γης εκ της αλλοδαπής, θέμα που έχουμε θίξει ως φορέας ουκ ολίγες φορές απευθυνόμενοι δια επιστολών στους αρμόδιους Υπουργούς, διαπιστώνουμε πως οι ανάγκες εργασίας των επιχειρήσεων του κλάδου, η πλειοψηφία των οποίων έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, δεν καλύπτονται δυστυχώς ούτε από την εσωτερική προσφορά, λόγω της απροθυμίας μέρους του εγχώριου εργατικού δυναμικού να απασχοληθεί στον πρωτογενή τομέα. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και απαιτεί ενέργειες με βάθος δεκαετίας, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαθέτουμε πλουτοπαραγωγικούς πόρους υψηλής ποιοτικής στάθμης και να μένουν αδιάθετοι κι αναξιοποίητοι λόγων της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Η αντίληψη ότι η Γεωργία αποτελεί υποδεέστερο κλάδο για την απασχόληση πρέπει να ανατραπεί πάραυτα», σημειώνει ο κ. Νικολούτσος.


Η Ηλεία μπορεί να δώσει επισιτιστική αυτάρκεια
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κ. Νικολούτσος και απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης μετά και τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, ανέφερε ότι: «Η εμπειρία μας, ως φορέας στήριξης της Ηλειακής επιχειρηματικότητας, μας έχει διδάξει, πως πέραν της πρωτογενούς παραγωγής, πολύ σημαντική για τον τόπο είναι η δημιουργία συνθηκών προστιθέμενης αξίας. Προς τούτο είναι απαραίτητη η υποδοχή φορέων επιχειρηματικότητας του πρωτογενούς τομέα, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση της αξίας και της εμπορικής διαχείρισης των προϊόντων. Αν η πληθώρα πλουτοπαραγωγικών πόρων και το οικοσύστημα εξαγωγικών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού και μεταποιητικού τομέα της περιοχής, θωρακιστούν με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων υποδομής, όπως η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, ως βασική προϋπόθεση για τη διακίνηση προϊόντων, αγαθών και εμπορευμάτων (Logistics), ο εκσυγχρονισμός και η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου και ο χωροταξικός σχεδιασμός, τότε είναι σίγουρο πως η Ηλεία, με το μοναδικό φυσικό, τουριστικό, πολιτισμικό και γαστρονομικό της κεφάλαιο, όχι μόνο θα υπερκεράσει κάθε εμπόδιο, αλλά θα αποτελέσει οδηγό στην εθνική προσπάθεια επίτευξης επισιτιστικής αυτάρκειας».

Λύση η κοινωνική απόσυρση προϊόντων
Να επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα κοινωνικής απόσυρσης, είναι η πρόταση που θέτει από την πλευρά του ο επιχειρηματίας στον τομέα των οπωροκηπευτικών, Παναγιώτης Αλεβιζόπουλος. Ο κ. Αλεβιζόπουλος, επεσήμανε πως το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις της Ηλείας, ωστόσο η περιοχή μας διαθέτει πλούσια παραγωγή και προκειμένου να στηριχθεί η τοπική οικονομία, θα πρέπει να τεθεί ως βάση, η επαναλειτουργία του προγράμματος κοινωνικής απόσυρσης προϊόντων που θα δώσει ουσιαστικές λύσεις.

«Τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτή τη στιγμή καταλήγουν στις χωματερές και άλλα παραμένουν στα χωράφια αδιάθετα επειδή δεν πληρούν τις προδιαγραφές για εξαγωγή ή πώληση. Σε ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης οι επιχειρήσεις του Νομού, που δραστηριοποιούμαστε σε αυτό τον κλάδο, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα παρά το γεγονός πως η περιοχή μας είναι πλούσια και γόνιμη γη. Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική επανεξέταση του ζητήματος να τεθεί και πάλι σελειτουργία το πρόγραμμα κοινωνικής απόσυρσης που θα δώσει λύση για τα προϊόντα που δεν μπορούν να πωληθούν. Κάτι τέτοιο υφίσταται παλιότερα και λειτουργούσε θετικά», σχολίασε ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Αλεβιζόπουλος.

Να ακούσουν τις επιχειρήσεις τα υπουργεία
Την ανάγκη τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας να σκύψουν πάνω στα σοβαρά προβλήματα της τοπικής αγοράς και κυρίως να ακούσουν τις ίδιες τις επιχειρήσεις, σημείωσε από την πλευρά του ο Β’ αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε. Ηλείας και υπεύθυνος στο τμήμα εξαγωγών, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος είπε συγκεκριμένα: «Είμαστε σε έναν νομό ο οποίος είχε την αυτάρκειά του, σε σιτηρά, σε καλαμπόκια, σε οτιδήποτε τέτοιο προϊόν που είναι βασικά προϊόντα για την σίτιση του ανθρώπου. Βασικά προϊόντα τα οποία αυτή την στιγμή τείνουν να έχουν έλλειψη με εξαίρεση το ελαιόλαδο που υπάρχει αλλά πλέον το κόστος του είναι πανάκριβο. Μετά την οικονομική κρίση, την υγειονομική κρίση, φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα σήμερα με τον πόλεμο ο κόσμος οικονομικά να μην αντέχει πλέον, να μην έχει την δύναμη να ακολουθήσει την ραγδαία αύξηση των τιμών και της έλλειψης που δημιουργούν αυτές οι ανατιμήσεις, φτάσαμε σε ένα σημείο σήμερα να τρομάζει ο κόσμος αφενός να πάρει αυτά τα αγαθά που θέλει και αφετέρου σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν αυτά τα αγαθά».

Στρατηγικός σχεδιασμός η εγχώρια κατανάλωση
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, αυτό που θα έπρεπε να γίνει και θα μπορεί να κρατήσει «ζωντανή» την τοπική οικονομία αλλά και τον Νομό μας στο να μην βυθιστεί στην επισιτιστική κρίση, είναι να υπάρχει ένας σαφής και οργανωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την παραγωγή και κατανάλωση αποκλειστικά εγχώριων προϊόντων. «Γιατί να μην υπάρχει μια πολιτική η οποία ένα κομμάτι του λαού να μπορεί να παράγει βασικά προϊόντα ούτως ώστε να έχουμε αυτή την επάρκεια και να μην φοβόμαστε. Πρέπει να καθίσουμε όλοι κάτω να δούμε με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα χωρίς φανφάρες και πολλά πράγματα μια στρατηγική τέτοια που θα μας εξασφαλίζει βιωσιμότητα. Η Ηλεία βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ το 2019 διαθέτει πάνω από 1 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, δηλαδή αρδευόμενης γης. Το σιτάρι ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν μπορούμε να το καλλιεργήσουμε σε ένα τμήμα του νομού και να έχουμε ένα τμήμα παραγωγής δικό μας όπως είχαμε παλιά. Να βάλουμε προτεραιότητες προϊόντων που χρειάζεται ο Νομός αλλά αυτό το προϊόν να το καταναλώνουμε εμείς. Να μην αγοράζουμε εισαγόμενα. Αυτό λέγεται ελληνική παιδεία, ελληνική συνείδηση», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.












Πηγή


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.