Στην ελληνική μυθολογία Όνειρος ονομαζόταν η θεότητα που αποτελούσε προσωποποίηση των ονείρων. Στην Οδύσσεια, ο Όμηρος περιγράφει τον Όνειρο ως δαίμονα του Άδη, ενώ αναφέρεται στα απατηλά όνειρα.
Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την εθνική οικονομία και την απασχόληση που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναδεικνύουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το απατηλό όνειρο της κυβέρνησης της «καλπάζουσας ανάπτυξης», το οποίο είναι ο καθημερινός εφιάλτης εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων.
Όμως, όπως αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία, η κυβέρνηση τείνει να μετατρέψει το Μέγαρο Μαξίμου σε…πολιτική ονειρούπολη, όπου κλεισμένη ερμητικά απολαμβάνει τον μύθο της.
Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Συνομοσπονδίας Εργατών:
Οι απώλειες ως προς την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, κυμαίνονται από 18% (για πλήρη απασχόληση) έως και 28% (για μερική απασχόληση).
Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, έχει χάσει περίπου το 10% της αγοραστικής δύναμης του.
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα διατηρηθούν για το επόμενο χρονικό διάστημα, με συνέπεια την περαιτέρω υποχώρηση του εισοδήματος των εργαζομένων.
Σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο την Κροατία.
Σε επίπεδο φτώχειας, η χώρα κατέχει την δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, μετά την Βουλγαρία.
Το 73% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα (περίπου 3 εκατομμύρια), δεν καλύπτεται από κλαδική, ομοιοπαγγελματική ή άλλη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Το ποσοστό απασχόλησης (57,2%) στην Ελλάδα, είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ.
Το δημόσιο χρέος της χώρας, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, καθώς έφτασε τα 353,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.
Η Ελλάδα, υστερεί σε επενδύσεις, δεδομένου ότι κατέγραψε την πλέον αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση στην ΕΕ (-175% του ΑΕΠ), με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη, χειρότερη Ιρλανδία .
Ισχυρές πιέσεις δέχεται και η κατανάλωση. Η βελτίωση του ΑΕΠ το 2021, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 8,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2020. Όμως και σε αυτό το πεδίο, προκύπτει υστέρηση κατά 750 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 2019, δηλαδή με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Οι κοινωνικές παροχές συμπιέζονται, καθώς ήδη από το 2021 υποχώρησαν κατά 6,9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2019, που είναι και η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Α, παραλίγο να το ξεχάσω. Κρίσιμη λεπτομέρεια:
Ο Όνειρος, είχε πολλά αδέλφια, μεταξύ των οποίων η Απάτη, αλλά και η Νέμεσις…
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.