Ο πόνος στη μέση είναι μια πολύ κοινή πάθηση. Μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους σχεδόν όλων των ηλικιών και τα αίτια που τον προκαλούν είναι ποικίλα και σχετίζονται συνήθως με τις καθημερινές συνήθειες των ατόμων, αλλά και τις κληρονομικές προδιαθέσεις.
Σε αρκετές περιπτώσεις, η αντιμετώπιση του πόνου μπορεί να είναι απλώς ζήτημα ξεκούρασης ή ήπιας φαρμακευτικής αγωγής με αναλγητικά.
Γι’ αυτό και οι γιατροί συστήνουν αρχικά πολύ συντηρητικές θεραπείες, αλλά και τρόπους αυτοφροντίδας, όπως προσεκτικές κινήσεις και επιθέματα θερμότητας, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν από μόνοι τους αρκετοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, όταν ένας πόνος είναι τόσο ισχυρός που να στείλει τον ασθενή στον γιατρό, τότε απαιτούνται πιο εξειδικευμένες θεραπευτικές μέθοδοι. Στις περιπτώσεις αυτές, η άμεση και έγκαιρη φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι μια σοφή επιλογή, υποστηρίζει μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMC Health Services Research και διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έλαβαν έγκαιρη φυσιοθεραπευτική φροντίδα είχαν καλύτερες πιθανότητες να μην χρειαστούν άλλες, συχνά ακριβές θεραπείες.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον Richard Skolasky, διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Σπονδυλικής Στήλης Johns Hopkins, στην Βαλτιμόρη, αξιοποίησε μια βάση δεδομένων από ασφαλίσεις υγείας, αναλύοντας τα στοιχεία περίπου 980.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ, ηλικίας έως 65 ετών, που είχαν διαγνωστεί με οξύ πόνο στη μέση. Περίπου το 11% των ασθενών αυτών απευθύνθηκε άμεσα στον φυσικοθεραπευτή, δηλάδη εντός δύο εβδομάδων από τη διάγνωση.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι ήδη μετά τον πρώτο μήνα, οι ασθενείς αυτοί είχαν 32% – 57% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν επιπλέον θεραπείες, όπως χειροπράκτη ή ορθοπεδικό, απεικονιστικές εξετάσεις, αναλγητικές ενέσεις στεροειδών ή να καταλήξουν στα επείγοντα. Οι ίδιες βελτιωμένες προοπτικές συνέχισαν να ισχύουν, αν και σε μικρότερα ποσοστά ακόμη και μετά από ένα χρόνο από την αρχική διάγνωση.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σε κάποιες περιπτώσεις η έγκαιρη φυσικοθεραπεία δεν μείωσε τελικά το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, καθώς το κόστος 2-3 μηνών θεραπείας μπορεί, για παράδειγμα, να υπερβεί την οικονομική επιβάρυνση μιας μαγνητικής τομογραφίας που αποφεύχθηκε. Ο δρ. Skolasky επιμένει, ωστόσο, πως παραμένει σημαντικό ότι τα άτομα που έλαβαν έγκαιρη φυσιοθεραπευτική φροντίδα δε χρειάστηκε να αναζητήσουν άλλες θεραπείες μεταγενέστερα τόσο συχνά όσο άλλοι ασθενείς.
Σε προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστωθεί ότι η άμεση φυσικοθεραπεία μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ο οξύς πόνος στην πλάτη να γίνει χρόνιος. Επιπροσθέτως, οι ασθενείς είναι καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσουν παρόμοιο πόνο. Άλλωστε, σχολιάζει ο δρ. Skolasky, ένας από τους στόχους της φυσικοθεραπείας είναι να διδάξει στους ανθρώπους τρόπους να διαχειρίζονται το πρόβλημα μόνοι τους.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους έρχονται σε πλήρη συμφωνία με αυτά που διαπιστώνουν στην καθημερινή πρακτική.
«Όσο πιο νωρίς επισκεφθεί ένας ασθενής με πόνο στη μέση τον φυσικοθεραπευτή, τόσο πιο σύντομα θα γίνει καλά και τόσο πιο απίθανο είναι να χρειαστεί συμπληρωματικές θεραπείες», λέει η δρ. Catherine MacLean, επικεφαλής ιατρός του Νοσοκομείου Εξειδικευμένης Χειρουργικής της Νέας Υόρκης.
Η ίδια υποστήριξε ότι η φυσικοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει άμεσα από τον πόνο στη μέση, βλετιώνοντας συνολικά την κατάσταση των ασθενών που ταλαιπωρούνται. «Η αίσθησή μου είναι ότι η φυσικοθεραπεία αυτή καθεαυτή είναι μόνο ένα μέρος της επιτυχούς αντιμετώπισης. Ένα άλλο μέρος είναι η διαβεβαίωση στον ασθενή ότι δεν του συμβαίνει κάτι σοβαρό και ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί εξαιρετικά γρήγορα», είπε.
Φυσικά, ζητούμενο παραμένει το γεγονός της περιορισμένης, ανά περιπτώσεις, πρόσβασης στη φυσικοθεραπεία. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν κέντρα φυσικοθεραπείας σε εύλογες αποστάσεις, ενώ σύμφωνα με τον δρ. Skolasky η θεραπεία αυτή απαιτεί και μια επένδυση χρόνου, που δεν έχουν όλοι την ευχέρεια να εξασφαλίσουν.
Η εν λόγω έρευνα δεν μπόρεσε να απαντήσει στο εάν η έγκαιρη φυσικοθεραπεία βοήθησε τους ανθρώπους να αποφύγουν τα φάρμακα για τον πόνο.
Οι ειδικοί συνιστούν, ωστόσο, σε όποιον αντιμετωπίζει πόνο στη μέση, να καταφύγει σε άλλες θεραπευτικές μεθόδους πριν απευθυνθεί σε φαρμακευτικές αγωγές.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.