Η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού, παραπέμπει ευθέως στην παροιμιώδη φράση «μας δίνουν με την δακτυλήθρα και μας παίρνουν με τον κουβά».
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα των Μνημονίων, υφίστανται το μαρτύριο της σταγόνας, το οποίο τα τελευταία χρόνια φθάνει στο αποκορύφωμα του. Πληροφορίες φέρουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξετάζει την επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751€ (μικτά).
Για τους… ήδη πεπεισμένους, πρόκειται για «αποφασιστικό βήμα με στόχο την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων», ενώ για τους…ενθουσιασμένους πρόκειται για «ολική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα».
Για τους περίπου 600.000 εργαζόμενους, όμως, που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές ή με ακόμη μικρότερο μισθό και τις οικογένειές τους, θα είναι επιστροφή στα χειρότερα δεδομένα του παρελθόντος.
Κι αυτό διότι θα κληθούν με μισθό που αντανακλά στο 2011 να αντιμετωπίσουν αυξημένο πληθωρισμό, ο οποίος έρχεται με φόρα από το 1993!
Το μαρτύριο της σταγόνας, εξελίσσεται ως εξής:
Τον Ιούλιο του 2011, ο κατώτατος μισθός ήταν στα 751 ευρώ με συμφωνία μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων.
Τον Φεβρουάριο του 2012, υπήρξε μείωση κατά 32%, καθώς υποχώρησε στα 586 ευρώ, ενώ καθιερώθηκε ο «υποκατώτατος μισθός» των 511 ευρώ για νέους έως 25 ετών.
Τον Φεβρουάριο του 2019, οι κατώτατες αποδοχές αυξήθηκαν στα 650 ευρώ (+10,9%) και καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός (+ 27,22%).
Τον Ιανουάριο του 2022, διαμορφώθηκε στα 663 ευρώ (+2%) και
τον περασμένο Μάιο έφθασε στα 713 ευρώ (+7,5%).
Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες θα προωθηθεί ρύθμιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο για την επιτάχυνση της διαδικασίας επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού, με στόχο η νέα αύξηση να χορηγηθεί το αργότερο έως το τέλος του α΄ τριμήνου της επόμενης χρονιάς (επιτάχυνση της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας κατά τρεις μήνες), οι εργαζόμενοι θα χάσουν ίσως την κρισιμότερη μάχη με τον χρόνο.
Κι αυτό γιατί θα λάβουν τον προ ενδεκαετίας κατώτατο μισθό, ο οποίος δεν ήταν αρκετός ούτε τότε, με τον πληθωρισμό στα σημερινά εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Ήδη τον Μάιο, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11,3% σημειώνοντας ρεκόρ σχεδόν τριών δεκαετιών, ενώ τον Ιούλιο, σκαρφάλωσε στο 11,6% με τάση περεταίρω ανόδου.
Ανάλογη αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή είχε να καταγραφεί από το 1994 (10,7%) και το 1993 (12%).
Πληθωριστικές τάσεις, οι οποίες εξανεμίζουν όχι μόνο τις αυξήσεις που δόθηκαν, αλλά και αυτές που πρόκειται να δοθούν αφού
Το νέο κύμα ανατιμήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δεδομένου ότι ετοιμάζονται νέες αυξήσεις- φωτιά από 8% έως 20% σε δεκάδες τρόφιμα και άλλα βασικά καταναλωτικά είδη.
Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο και στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι δυσθεώρητες, ενώ
χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση, οι μισθοί, τα μεροκάματα, οι συντάξεις μειώνονται και δεν φτάνουν ούτε για 15 μέρες.
Εν ολίγης παίρνουν μέτρα υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων «με ψίχουλα που τα παίρνει ο άνεμος».
Οπότε καθίσταται σαφές από τώρα, ότι οι επόμενες συγκεντρώσεις εργαζομένων, σίγουρα, δεν θα έχουν ως κίνητρο τον πανηγυρισμό για τις αυξήσεις που θα δοθούν….
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.