Σε αναβρασμό είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς το ξέφρενο ράλι των τιμών ενέργειας, εφοδίων και ζωοτροφών, παρά τα όποια μέτρα της κυβέρνησης, έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα, στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα, τους σπόρους και τον εξοπλισμό, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατών γης, έχει σαν αποτέλεσμα σοδειές να κινδυνεύουν να μην μαζευτούν ως ασύμφορες.
Η εφ. «Πατρίς» μίλησε με αγρότες και εκπροσώπους τους σε μια προσπάθεια να αναδείξει το πρόβλημα και να διερευνήσει τυχόν λύσεις μέσα από τις προτάσεις που καταθέτουν οι άνθρωποι που βιώνουν το πρόβλημα. Αυτό που με έμφαση τονίζουν στο σύνολό τους οι ερωτηθέντες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα εγκατάλειψης της υπαίθρου και καλώντας για παρεμβάσεις, σε θέματα υποδομών, παιδείας, υγείας, κατάρτισης, ώστε να γίνει πιο βιώσιμη η ζωή στην ύπαιθρο είναι ότι η «αφυδατώνεται η ύπαιθρος» και είναι βέβαιη η περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού.
Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος ΟΑΣΗ – «Διπλάσιο το κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι»
«Είναι τεράστια η αύξηση του κόστους παραγωγής. Η όλη κατάσταση κλιμακώθηκε στο τέλος του 2021 και «οριζοντιώθηκε» μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και βέβαια το όλο πλάνο συνεχίζει» λέει στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης τονίζοντας ότι: «Το κόστος παραγωγής μας διώχνει κυριολεκτικά από την καλλιέργεια, την κάθε καλλιέργεια και συνεχώς αυξάνει. Το πετρέλαιο ξεπερνά τα 2 ευρώ πλέον. Μετά τις απανωτές αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα ήρθε η ρήτρα αναπροσαρμογής και μας αποτελείωσε. Τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές είναι απλησίαστα και σφίγγουν ακόμη περισσότερο την θηλιά στον λαιμό του παραγωγού. Τα προϊόντα συνεχίζουν να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Είναι αναγκαιότητα η κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς».
Χρήστος Βαλλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας – «Aν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα εγκαταλείψουμε τα χωράφια μας»
«Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε πλέον με αυτές τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε ρεύμα, πετρέλαιο, αγροτικά εφόδια, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αυξήσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν το 60%. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα κόστη έχουν αυξηθεί στο 100%» λέει στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλλιανάτος και συνεχίζει: «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δυσοίωνη και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα εγκαταλείψουμε τα χωράφια μας» τονίζει χαρακτηριστικά. «Ήδη για τη Βιομηχανική τομάτα ζητήσαμε αύξηση τιμή για 2022 καθώς το κόστος που το 2021 ήταν 650 ευρώ το στρέμμα φέτος έφτασε στα 950 ευρώ. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε. Έχουν γονατίσει όλοι οι αγρότες» εξηγεί. «Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για την σταφίδα. Το κόστος καλλιέργειας φέτος ξεπέρασε 1.30 ευρώ το κιλό από 0.95 που ήταν πέρσι. Οι παραγωγοί … μπήκαν μέσα για το 2021. Φαντάσου τι θα γίνει φέτος. Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα το 2023 δεν θα καλλιεργήσουμε». «Απαιτείται μετασχηματισμός του παραγωγικού μας μοντέλου με έμφαση στις νέες τεχνολογίες την καινοτομία και την οργάνωσή μας σε ομάδες προκειμένου να μπορούμε να ωφεληθούμε από προγράμματα της Ε.Ε» κατέληξε ο κ. Βαλλιανάτος.
Γιώργος Στύλιος, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στηρίξει του παραγωγούς μας, τόσο απέναντι στην πανδημία Covid19, όσο και απέναντι στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και πρόσφατα από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» αναφέρει στην εφ. «Πατρίς» ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος και εξηγεί: «Ειδικά, στον πρωτογενή τομέα, όπου το κόστος παραγωγής αυξήθηκε, διοχετεύσαμε εθνικούς πόρους, άνω των 220 εκατ. ευρώ, ενώ το προσεχές διάστημα θα διατεθούν επιπλέον 100 εκατ. περίπου από ευρωπαϊκούς πόρους (Αποθεματικό Κρίσεων και μεταφορά από Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ). Ερωτηθείς σχετικά με το αυξημένο κόστος στα καύσιμα τόνισε πως «επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου (αντί του Νοεμβρίου), η επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, το οποίο κατανάλωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τις καλλιέργειές τους». Παράλληλα ανέφερε πως «στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται νέος υπολογισμός για την επιστροφή του ΕΦΚ, που θα αφορά την αγορά αγροτικού πετρελαίου από τον Ιούνιο και μετά».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.