Τον προβληματισμό και την ανησυχία τους όσον αφορά το επαγγελματικό τους μέλλον εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη εκπρόσωποι των επαγγελματιών της Κουρούτας, λόγω των υπέρογκων αναδρομικών προστίμων που έχουν επιβληθεί σε αρκετούς από αυτούς για τη χρήση μεγαλύτερης έκτασης παραλίας από αυτή που ορίζεται από το νόμο.
Η συνάντηση έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας των επιχειρηματιών και για την πραγματοποίησή της βοήθησε σημαντικά και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Μπιλίρης που ήταν και στη συνάντηση. Το παρών σε αυτή έδωσαν από πλευράς επιχειρηματιών ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών «Εστίαση Ήλιδας» Βασίλης Νιπεργιάλης, ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Σωτηρόπουλος και οι επιχειρηματίες της περιοχής Στέλιος Ρέντεσης και Γιάννης Ξενόφος.
«Να υπάρξει πολιτική λύση»
Πρόκειται για ένα σοβαρό και πολύ λεπτό ζήτημα, για το οποίο οι επιχειρηματίες ζήτησαν να εξετασθεί προσεκτικά και να υπάρξει πολιτική λύση που θα τους σώσει από το οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Κατά τη συνάντηση με τον κ. Φαρμάκη, έθεσαν υπόψη του το θέμα των υπέρογκων προστίμων που τους έχει βάλει η κτηματική στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Ήλιδας.
Τα αγκάθια για τους επιχειρηματίες
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νιπεργιάλης, πρόκειται για μία πράξη που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια μετά την διεκδίκηση της ιδιοκτησίας του δημοτικού κάμπινγκ από την ΕΤΑΔ, καθιστώντας την στην ουσία ιδιοκτήτρια των ακινήτων που είναι μπροστά από τα παραλιακά μαγαζιά με συνέπεια αυτά να μην είναι όμορα προς την παραλία και να μην μπορούν να εκδώσουν άδεια τοποθέτησης ομπρελών και για ξαπλώστρες, σύμφωνα με το νόμο που κατέθεσε κατά την διακυβέρνηση του ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, σταμάτησε η διαδικασία που γινόταν τόσα χρόνια με την ενοικίαση των χωρών μπροστά από τα μαγαζιά και δημιουργήθηκε το υπάρχον αδιέξοδο με την επιβολή υπέρογκων προστίμων που κοινοποιήθηκαν σε βάθος τετραετίας.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δεύτερο αγκάθι για τους επιχειρηματίες που είναι το όριο των 500 m², το οποίο αντιστοιχεί σε 30 ομπρέλες για κάθε μαγαζί, νούμερο ελάχιστο για να βγει μία μικρή τουριστική σεζόν στην Ηλεία. Μάλιστα, σε αποκλειστική δήλωσή του στην εφ. «Πατρίς», τόνισε πως κάθε τετραγωνικό που καταπατά κάποιος επαγγελματίας προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει, το πληρώνει αργότερα επί τέσσερα με τα πρόστιμα που επιβάλλει η κτηματική υπηρεσία.
«Τα χρήματα είναι ιλιγγιώδη»
Βασικό ζητούμενο για τους επαγγελματίες είναι να δουν τι θα γίνει με την ζημιά που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις, καθώς και το τι μπορεί να κάνει από εδώ και πέρα μία επιχείρηση προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει. Ακολούθως, θα υπάρξουν συζητήσεις και με τους κατά τόπους δημάρχους και λοιπούς τοπικούς άρχοντες, για να μάθουν την έκταση του προβλήματος και να μπορέσουν από κοινού να βρουν λύση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Νιπεργιάλης δήλωσε τα εξής: «Τα χρήματα είναι ιλιγγιώδη και είναι πέρα από την «σφαίρα της φαντασίας» ότι μπορεί να βγουν για να αποδοθούν στο δημόσιο. Ναι μεν θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός, αλλά κι αυτή δεν είναι μία λύση φθηνή. Είναι μία λύση που κοστίζει και σε αφήνει όμηρο για πολλά χρόνια με φορολογικές ενημερότητες και στο τέλος αν δε γίνει και κάτι, κινδυνεύει και η περιουσία σου».
«Με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο»
Για το ίδιο ζήτημα μίλησε και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο οποίος ανέλυσε και αυτός πως έχει η κατάσταση, ενώ όσον αφορά το μέλλον των επιχειρηματιών της Κουρούτας σημείωσε:
«Είναι υπέρογκα τα ποσά και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να πληρωθούν από τις επιχειρήσεις. Αυτά τα ποσά έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ και καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να λάβουμε ενημερότητες και κάποια στιγμή θα υπάρχουν και πλειστηριασμοί για αυτά τα ποσά. Ουσιαστικά όλο αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, μιας και υπάρχει και η φετινή χρονιά και άλλες χρονιές. Το κοντέρ τρέχει και δε θα σταματήσει! Πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μια πολιτική λύση για τα πρόστιμα και να υπάρξει και συνέχεια προκειμένου να μη χρεωθούν τα ΑΦΜ. Αυτά τα ποσά είναι φύση αδύνατο να πληρωθούν με τη δουλειά που έχει τώρα!»
Δέσμευση για προσπάθεια εύρεσης λύσης
Ο Κ. Φαρμάκης κατανόησε το ζήτημα, άκουσε προσεκτικά όσο το ανέφεραν οι επαγγελματίες, δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με τους αρμόδιους και θα μεταφέρει το πρόβλημα ακόμα Παραπάνω, ενώ ζήτησε και ένα υπόμνημα προκειμένου να ενημερωθεί σωστά – μιας και είναι νομικός και μπορεί να έχει γνώση και άποψη πάνω στο ζήτημα – αλλά και να μπορέσει να παρέμβει για να δοθεί λύση.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.