Η τοπική κοινότητα Μυρσίνης ανήκει διοικητικά στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Είναι χτισμένη στον Κάμπο των Λεχαινών, σε σημείο όπου παλαιότερα πιστεύεται πως βρισκόταν η Αρχαία Μύρσινος. Ουσιαστικά συνορεύει με τα Λεχαινά, ενώ σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκονται η Ανδραβίδα, το Νεοχώρι και το Στρούσι.
Βρέχεται από τον Κυλλήνιο Κόλπο και την διασχίζουν τρία ρέματα ενώ στα όρια της εδαφικής έκτασης του χωριού βρίσκονται οι εκβολές του ποταμού Πηνειού. Σύμφωνα με τον Όμηρο είχε πάρει μέρος στον Τρωικό πόλεμο ενώ ο Στράβωνας την αναφέρει και ως Μυρτούντιον. Είναι ένα πανέμορφο και δυναμικό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου μαζί με τον πρόεδρο Ανδρέα Αποστολόπουλο, προσπαθούν να το κρατούν «ζωντανό». Επίσης, από την Μυρσίνη, κατάγονται άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων όπως οι συγγραφείς, Διονύσης Μπώκος, Ηρώ Παλαιολόγου και ο Ιάσονας Τσιγγενόπουλος.
Σήμερα στην τοπική κοινότητα της Μυρσίνης, ανθίζει η αγροτική παραγωγή, ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής κλάδος συνολικά έχουν προκαλέσει ζημία σε πολλούς παραγωγούς που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα.
«Η Μυρσίνη είναι ένα μεγάλο και δυναμικό χωριό και οι δραστηριότητες των κατοίκων του είναι σε πολλούς τομείς. Η κυριότερη είναι η αγροτική δραστηριότητα που εξελίσσεται δυναμικά όμως φέτος υπήρχαν αρκετά προβλήματα καθώς σε καλή κατάσταση υπήρξε μόνο το καρπούζι το πρώιμο, που ήταν στα θερμοκήπια. Τα υπόλοιπα προϊόντα λόγω του υψηλού κόστους σε πετρέλαια, φάρμακα, εργασίες, έχουν υποστεί ζημία και δεν αποδίδουν αρκετά ικανοποιητικά. Παρ’ όλα αυτά είχαμε μεγάλες παραγωγές σε καρπούζια, πεπόνια, τομάτες σε όλους τους τομείς», αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας, Ανδρέας Αποστολόπουλος.
Η κεντρική αγορά της Μυρσίνης.
Ο Κυλλήνιος Κόλπος και η ρύπανση
Όπως ανέφερε στην εφ. Πατρίς ο κ. Αποστολόπουλος, ένα χρόνιο πρόβλημα της Μυρσίνης, είναι η ρύπανση του Κυλλήνιου Κόλπου.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Μυρσίνης, Ανδρέας Αποστολόπουλος, μίλησε για τα έργα, τα προβλήματα αλλά και την ιστορία του χωριού.
«Αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτό τον καιρό είναι η θαλάσσια ρύπανση. Τα τρία – τέσσερα ποτάμια που χύνονται στην περιοχή μας κουβαλούν ρύπους πολλούς και όλοι οι ρυπογόνοι παράγοντες πέφτουν στην θάλασσα εδώ. Να φανταστείτε ότι από την περιοχή του Τραγανού, Σταφιδόκαμπου, Καβασίλων και Καρδιακαυτίου, όλα τα νερά με ότι περιέχουν εκχύνονται στην δική μας θάλασσα», επισημαίνει.
Από «ευχή», «κατάρα» ο Βιολογικός
Η υπολειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού του Συνδέσμου Ηρακλής είναι ένα ζήτημα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα, με τον πρόεδρο της κοινότητας να τονίζει πως πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση ώστε να μην καταστραφούν τα μηχανήματα δεκάδων χιλιάδων ευρώ που έχουν εγκατασταθεί στο σημείο. Ένα έργο που έγινε ως «ευχή» τείνει να καταλήξει «κατάρα» για τους κατοίκους όχι μόνο της κοινότητας Μυρσίνης αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Κυλλήνιου Κόλπου ο οποίος σε περίπτωση παύσης λειτουργίας του βιολογικού θα δέχεται ανεπεξέργαστα λύματα.
«Τελευταία προέκυψε και ένα άλλο πρόβλημα που είναι σοβαρό για εμάς και είναι το πρόβλημα που υπάρχει με τον βιολογικό καθαρισμό του Συνδέσμου Ηρακλής. Υπάρχουν βλάβες και υπολειτουργεί. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση γιατί αν δεν συντηρηθούν σωστά τα μηχανήματα αυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν και μια ευλογία που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής μας τείνει να γίνει κατάρα γιατί τα λύματα των χωριών Τραγανό, Ανδραβίδα, Λεχαινά και Μυρσίνη μερικές φορές χύνονται ανεπεξέργαστα στην θάλασσα αν έχει πρόβλημα ο βιολογικός. Ήδη όμως καταβάλλονται προσπάθειες να εξευρεθούν πιστώσεις για να πληρωθούν οι εργολάβοι και να γίνουν άρσεις των βλαβών. Τις τελευταίες δύο μέρες δουλεύουν εντατικά τα συνεργεία για να αποκαταστήσουν σοβαρές βλάβες που έχουν δημιουργηθεί.
Ο επιβλητικός Άγιος Νικόλαος, η κεντρική εκκλησία.
Ύστερα από την ψήφιση του προϋπολογισμού του Συνδέσμου, είναι δυνατή η απορρόφηση ποσών από τους Δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού. Σε συνάντηση του Γ. Γραμματέα του Δήμου μας Κωνσταντίνου Βαρβαρέσου και του προέδρου του Συνδέσμου Ηρακλής Έκτωρα Ρουμελιώτη και μέσα σε κλίμα συναίνεσης και ομοφωνίας αποφάσισαν να πράξουν ότι απαιτείται, για την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων, όπως με πληροφόρησαν, ύστερα από αίτημά μου. Επίσης έγινε πρόσληψη προσωπικού για την έκδοση λογαριασμών για τέλη χρήσης, από τους δημότες.
Ο Σύνδεσμος Αποχέτευσης Ηρακλής για να λειτουργεί κανονικά πρέπει να έχει οικονομική ευχέρεια, ώστε να γίνονται οι απαιτούμενες συντηρήσεις των εγκαταστάσεων, η αγορά των υλικών κλπ. Οι εμπλεκόμενοι Δήμοι και οι πολίτες, χρήστες του Βιολογικού, πρέπει να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Σύνδεσμο, γιατί μια ευλογία που λίγες περιοχές έχουν, κινδυνεύει να μετατραπεί σε κατάρα. Παρακολουθούμε στενά το θέμα, με ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και επιτόπια παρουσία στους χώρους συντήρησης».
Το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο της κοινότητας.
Οι πρώτοι πρόσφυγες στη Μυρσίνη
«Υπάρχει εδώ η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και γίνονται προσπάθειες να αντλήσουμε τα ανταποδοτικά οφέλη που βάσει νόμου δικαιούμαστε και σαν δήμος και σαν κοινότητα. Ήδη έχουμε πετύχει αρκετά μέχρι τώρα και υλοποιούνται σιγά-σιγά. Έχουμε καλή συνεργασία και με τον δήμο και με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και προσπαθούμε να βοηθήσουμε το χωριό μας ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως τα ανταποδοτικά οφέλη αυτά που δικαιούμαστε», σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος για την δομή φιλοξενίας προσφύγων LM στην Μυρσίνη.
Τα έργα
Σημαντικά έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, υλοποιήθηκαν και κάποια αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα στην Μυρσίνη. Ο αγροτικός δρόμος στις Ράχες μήκους 2.700 μέτρων είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας ενώ ο ηλεκτροφωτισμός της οδού Στρούσι – Μυρσίνη που βρίσκεται σε άθλια φάση εδώ και χρόνια θα δώσει στην περιοχή μια νέα εικόνα και θα γίνει ακόμα πιο ασφαλής για τους διερχόμενους.
Λύνεται το πρόβλημα πόσιμου νερού
Επίσης ακόμα ένα σημαντικό έργο για την κοινότητα Μυρσίνης, είναι η επίλυση του πόσιμου νερού, αφού όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Ανδρέας Αποστολόπουλος και ύστερα από δική του πρωτοβουλία, σε λίγο διάστημα αναμένεται να τοποθετηθούν φίλτρα νερού στον υδατόπυργο που υπάρχει στη Μυρσίνη. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα το νερό να φτάνει καθαρό και πόσιμο στις βρύσες των κατοίκων.
«Ένα έργο πολύ σημαντικό που το προώθησα με δική μου πρωτοβουλία και με την βοήθεια του δήμου είναι να μπουν φίλτρα στον υδατόπυργο της Μυρσίνης ώστε σε λίγο καιρό στα σπίτια μας να φτάνει καθαρό πόσιμο νερό χωρίς να έχουμε ανάγκη να αγοράζουμε εμφιαλωμένο, γιατί το δίκτυο της Μυρσίνης είναι καλό, δεν είναι ούτε με σίδερο ούτε με αμιαντοσωλήνες», τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος.
Γιώργος Αγγελόπουλος, κάτοικος Μυρσίνης, άμισθος εθελοντής – συντονιστής Δομής Προσφύγων
«Η ζωή στη Μυρσίνη ακολουθεί τη ζωή των χωριών όλης της Χώρας. Είμαστε ένα μεγάλο χωριό, το πρόβλημα είναι σίγουρα η υπογεννητικότητα και τα νέα παιδιά. Ένα χωριό κυρίως αγροτικό με πάρα πολλά προϊόντα που παράγει, ακολουθώντας η αγροτική παραγωγή τα προβλήματα των αγροτών και ότι αυτό συνεπάγεται. Είμαστε το πρώτο χωριό που υποδέχθηκε πρόσφυγες το 2016 και μαζί με τον πρόεδρο που είναι αρκετά δραστήριος υπάρχουν κάποιοι στόχοι, όπως το περιβάλλον, η καθαριότητα του Κυλλήνιου κόλπου και γενικά να είναι καθαρό το χωριό. Για τους πρόσφυγες να πω ότι τελευταία υπάρχουν και αντισταθμιστικά που όλοι έχουμε προσπαθήσει, ένα πρόβλημα για πολλούς, εμείς να το κάνουμε λύση για προβλήματα που υπάρχουν στο χωριό. Ο στόχος είναι αφενός αυτοί οι άνθρωποι να ζουν σε ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον αλλά και το χωριό να παίρνει τα ανταποδοτικά αυτά τα οποία πρέπει και οφείλει η πολιτεία. Επίσης ο τελικός στόχος είναι ο χώρος αυτός να αποδοθεί και με τις ενέργειες του προέδρου και της δημοτικής αρχής, σαν περιουσία εκεί που ανήκει. Και στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και στον δήμο Φυλής».
Ανδρέας Κότσιφας, κάτοικος Μυρσίνης
«Η κτηνοτροφία πρέπει να αναπτυχθεί στον τόπο μας γιατί είμαστε παραγωγικό χωριό, έχουμε τα νερά, έχουμε τα χωράφια. Το γάλα είναι σε χαμηλές τιμές. Το παράπονό μας είναι με τον ΓΟΕΒ που δεν έχει να διαθέσει έναν γερανό για να καθαρίζει τα λαγκάδια και πνίγονται οι καλλιέργειες. Τον ΓΟΕΒ τον πληρώνουμε και θέλουμε να συντηρεί τα όσα πρέπει».
Κωνσταντίνος Τσίρος, κάτοικος Μυρσίνης
«Υπάρχουν προβλήματα στο χωριό, όπως είναι το νερό του δήμου, το οποίο είναι ακατάλληλο για πόσιμο και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε εμφιαλωμένα νερά. Σαν χωριό είναι πολύ όμορφη περιοχή αλλά δεν υπάρχει ανάπτυξη. Δεν έχουμε καθαρές παραλίες, εδώ και χρόνια έχουν απόβλητα και δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο. Επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι και η υπογονιμότητα. Ίσως πρέπει να δοθεί ένα κίνητρο στους νέους και τα ζευγάρια γιατί σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν Ελληνόπουλα. Επίσης θεωρώ πως πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο οι επενδύσεις στην περιοχή μας, που θα δώσουν και δουλειές στους ντόπιους».
Δημήτρης Κυριακόπουλος, κάτοικος Μυρσίνης
«Είμαι 35 χρόνια επαγγελματίας και θα έλεγα πως το χωριό μας έτσι όπως το βλέπω αυτά τα χρόνια που ζω και δραστηριοποιούμαι εδώ μαραζώνει. Παλιότερα υπήρχε ζωική παραγωγή, καλλιέργειες, μεροκάματα στους ντόπιους αλλά τώρα είναι όλα αρνητικά. Εγώ εδώ και τέσσερα χρόνια κάνω και δεύτερη εργασία έχω το κρεοπωλείο και είμαι και βοσκός γιατί αλλιώς δεν τα έβγαζα πέρα».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.