Ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, αφού δεν αποκλείεται να κληθούν να πληρώσουν για τις δικές τους εκτάσεις
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ακτήμονες θα καταλήξουν στο τέλος της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην ορεινή ζώνη του δήμου Πύργου, αφού όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», το ελληνικό Δημόσιο δήλωσε στο Κτηματολόγιο ως δικό του ένα γεωτεμάχιο στην περιοχή «Ρεντετούς» στις τοπικές κοινότητες της Κουτσοχέρας και του Χειμαδιού του δήμου Πύργου, έκτασης 3.264 στρεμμάτων, εκ των οποίων περίπου 1000 είναι καλλιεργήσιμα και περιγράφονται είτε ως αγροτική έκταση είτε ως δασική σε ορισμένα σημεία.
Τα συγκεκριμένο γεωτεμάχιο έχει την κωδική ονομασία «ΑΒΚ 253» και δηλώθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας ως ιδιοκτησία του Υπουργείου Οικονομικών στο Γραφείο Κτηματογράφησης του Εθνικού Κτηματολογίου, έχοντας ήδη πάρει αριθμό πρωτοκόλλου δήλωσης και κωδικό αριθμό ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η δήλωση υποβλήθηκε διότι στο αρχείο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας τηρείται φάκελος καταγεγραμμένου δημοσίου κτήματος με την ονομασία «ΑΒΚ 253 ΠΥΡΓΟΥ», που βρίσκεται στην περιοχή «Ρεντετούς».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το γεωτεμάχιο «ΑΒΚ 253» δεν ταυτίζεται με τις «ιερές» εκτάσεις που διεκδικεί η Μονή Καλαβρύτων, αλλά συνορεύει με αυτές βόρεια και βορειοανατολικά, με βάση τοπογραφικό διάγραμμα που έχει καταρτιστεί από το 1890 και το οποίο υπάρχει μέσα στον φάκελο του δημοσίου κτήματος.
Το πρόβλημα είναι ότι οι αγροτικές εκτάσεις που δηλώθηκαν ως δημόσιο κτήμα, καλλιεργούνται εδώ και πολλά χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής, κάτι που φάνηκε και μετά τη δήλωση στο Κτηματολόγιο, αφού αρκετά από αυτά έχουν αποδοθεί σε ιδιώτες.
Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή» και το οποίο υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, το γεωτεμάχιο ενεγράφη στα βιβλία δημοσίων κτημάτων στις 10 Αυγούστου του 1963, έπειτα από σχετική διαταγή του τότε υπουργού Οικονομικών κα με βάση συμβόλαιο που συνέταξε ο συμβολαιογράφος Πύργου, Π. Δημητρακόπουλος.
Ωστόσο, το δημόσιο κτήμα «ΑΒΚ 253 Πύργου», σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάρτησης που έχουν αποσταλεί στην προαναφερθείσα Κτηματική Υπηρεσία από το Γραφείο Κτηματογράφησης, φαίνεται ότι δεν έχει λάβει έναν ενιαίο κτηματολογικό αριθμό (ΚΑΕΚ) αλλά έχει κατακερματιστεί. Τα επιμέρους τμήματά του έχουν δοθεί άλλα σε ιδιώτες λόγω χρησικτησίας, ενώ άλλα φέρονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη αι για άλλα δεν έχει η Υπηρεσία πληροφόρηση για τον αποδέκτη του δικαιώματος κλπ.
Όπως τονίζει ο κ. Βεσυρόπουλος, η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας, ως οφείλει από τις ισχύουσες διατάξεις «περί προστασίας Δημοσίων Κτημάτων», προτίθεται να καταθέσει ένσταση για το ΑΒΚ 253 Πύργου, ζητώντας να διορθωθεί σε έναν ενιαίο ΚΑΕΚ και να δοθεί στον κύριό του, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών.
Θα… πρέπει να πληρώσουν για δικές τους εκτάσεις!
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως οι αγροτικές εκτάσεις που σήμερα καλλιεργούνται από κατοίκους και παραγωγούς του Χειμαδιού και της Κουτσοχέρας, θα κατοχυρωθούν ως δημόσια κτήματα και θα περάσουν στη δικαιοδοσία της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Έγκυρες πηγές, με γνώση του ζητήματος, τόνισαν στην «Πρωινή» ότι εφόσον τελεσιδικήσουν οι πάσης φύσεως ενστάσεις επί των εκτάσεων και εντέλει επισημοποιηθεί η κυριότητα του Υπουργείου Οικονομικών, στη συνέχεια θα εφαρμοστεί η διαδικασία που προβλέπεται για τα δημόσια κτήματα.
«Είτε θα γίνει μίσθωση, όπως με τις εκτάσεις στις πρώην λίμνες Αγουλινίτσας και Μουριάς, είτε θα γίνει παραχώρηση έναντι τιμήματος είτε θα προβλεφθεί το δικαίωμα εξαγοράς, Ενδεχομένως να επιδιωχθεί και κάποια άλλη πολιτική λύση που μπορεί να προκύψει από διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών», επισημάνθηκε.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι πρότινος το ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ασκήσει κάποιο σχετικό δικαίωμα, αφού δεν υφίσταται διαδικασία παραχώρησης έναντι τιμήματος, όπως σε άλλες περιπτώσεις δημοσίων εκτάσεων. Ο πρόεδρος της ΤΚ Κουτσοχέρας, Δ. Μητρόπουλος, δήλωσε άγνοια για το θέμα και εξέφρασε την ανησυχία του αν οι αγρότες δεχθούν ένα ακόμα «χτύπημα» μετά από αυτό με τις «ιερές» εκτάσεις της Μονής Καλαβρύτων.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.